Zwei Wege


Een blufspel voor twee personen. Toen we dat lazen, keken we elkaar toch wel enigszins verbaasd aan. Want eerlijk gezegd, is dat niet het type spel dat je bij een puur twee speler spel verwacht. 

Iedere speler krijgt drie dieren tot zijn beschikking, die de speler dient te leiden naar de andere zijde van het spelbord. Een egel, een haas en een vos. Deze dieren zijn voor beide spelers identiek. Het is dus zaak dat iedere speler de neus van de dieren in de richting plaatst waarheen de dieren willen reizen. Verder zitten er twee ronde houten speelstukken in de doos. Een rode en een zwarte.


De speler die aan de beurt is, noemt één van de dieren die hij wil verplaatsen. Een dier kan altijd twee paden op bewegen. Vervolgens neemt de speler het rode speelstuk in één van zijn handen, en toont beide handen gesloten aan de andere speler. Het is daarbij wellicht gemakkelijk om aan iedere zijde van het speelbord één hand te tonen. De andere speler neemt het zwarte speelstuk, en blokkeert met dat speelstuk één van de twee opties die het dier heeft om te bewegen op het spelbord. Dit kan op het pad zijn dat bij de rechthand van de andere speler is, of op het pad dat bij de linkerhand van de andere speler is. Nu is wellicht meteen duidelijk waarom het verstandig is om de handen elk aan één zijde van het speelbord te plaatsen, want links en rechts is voor elke speler anders. 


De speler die zijn handen gesloten heeft, opent deze nu beide om te tonen in welke hand deze het rode speelstuk heeft. Is het juiste pad geblokkeerd (de speler heeft het rode speelstuk in de hand overeenkomstig de zijde die geblokkeerd is door het zwarte speelstuk), dan gebeurd er niets. Indien het verkeerde pad is gekozen (de speler heeft het rode speelstuk in de hand overeenkomstig de zijde die niet is geblokkeerd door het zwarte speelstuk), dan wordt het gekozen dier een stap naar voren bewogen. Als er op die positie al een dier staat, dan wordt het een stap naar voren bewogen. Het maakt niet uit of dat een eigen dier is, of dat het een dier van de tegenstander betreft.


De speler die aan de beurt is om te bluffen, mag dit drie keer doen. De eerste twee keren, maakt het niets uit of het al dan niet juist geraden wordt door de tegenstander. Pas bij de derde beurt, wordt het van belang voor de speler die aan het bluffen is om dit juist te doen. Want bluft de speler juist, dan krijgt hij nog een beurt. Bluft hij niet juist, dan is de ronde voor de speler die aan het bluffen is voorbij en mag de andere speler minimaal drie keer gaan bluffen om zo zijn dieren aan de andere zijde van het speelbord te krijgen. 


Zwei Wege wist ons aangenaam te verrassen. Met een beetje inzicht en goed bluffen is het zomaar mogelijk dat een speler zijn dier over verschillende dieren heen kan laten springen en zo ineens meerdere velden naar voren gaat. De speler die als eerste zijn drie dieren aan de andere zijde van het speelbord krijgt, wint het spel.

Aantal spelers: 2
Leeftijd: vanaf  8 jaar
Speelduur: 20 minuten

Dit spel is geschonken door Steffen Spiele
Zwei Wege is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts