Terraforming Mars : the dice game

Het compacte dobbelspel Terraforming Mars is een verfrissende aanvulling op de reeds bekende Terraforming Mars-reeks. In dit spel werken spelers opnieuw samen om de planeet te terraformen terwijl ze proberen de meest succesvolle corporatie te zijn. En dit keer gebeurt het allemaal met dobbelstenen!

In tegenstelling tot Ares Expedition voelt dit spel veel meer als de grote broer Terraforming Mars. Opnieuw hebben we een centrale kaart van Mars waarop we allemaal samenwerken om de planeet leefbaar te maken. De regels zijn echter veel lichter met minder beperkingen, wat het spel sneller maakt.

Elke beurt kan een speler ofwel een productiebeurt of een actiebeurt nemen. Tijdens een productiebeurt kan de speler nieuwe kaarten verkrijgen, nieuwe dobbelstenen (grondstoffen) krijgen en enkele van hun gespeelde blauwe kaarten resetten.

Een actiebeurt is het belangrijkste gedeelte van het spel. Tijdens deze beurten moeten spelers eerst een ondersteunende actie ondernemen (meestal het verkrijgen van dobbelstenen of het draaien van een dobbelsteen naar de gewenste kant), en vervolgens moeten ze een hoofdactie ondernemen. Hoofdacties zijn meestal het spelen van kaarten, het terraformen van de planeet of zelfs het uitvoeren van een tweede ondersteunende actie.

Om de meeste van deze acties uit te voeren, moet je de dobbelstenen gebruiken die je hebt verkregen en gerold tijdens de productiefase (of op andere manieren). Je moet eenvoudigweg de exacte symbolen op de dobbelstenen koppelen om dingen te kunnen doen, zoals een kaart spelen of een oceaan plaatsen. Het matchen van symbolen is waar de meeste denkkracht lijkt te worden toegepast, omdat je moet beslissen welke middelen je wilt uitgeven en welke je later wilt behouden.

Er zijn ook andere kleinere elementen in het spel, zoals vrije acties die op elk moment tijdens je beurten kunnen worden uitgevoerd, onderscheidingen en mijlpalen. De mijlpalen werken erg op dezelfde manier als in Terraforming Mars, terwijl de onderscheidingen een beetje anders zijn, maar in dezelfde geest. En er is een totaal nieuw element: bonuskaarten. Wanneer de overwinningspunten van een speler bepaalde niveaus bereiken, krijgen ze bonuskaarten die normale kaarten zijn, maar direct worden gespeeld om je een kleine boost te geven.

Het spel gaat door totdat twee van de drie globale parameters zijn voltooid. Hierna tellen spelers de overwinningspunten die ze hebben verdiend, plus mijlpalen, onderscheidingen en punten op kaarten. De speler met de meeste punten is de winnaar. Dit alles gebeurt waarschijnlijk in minder dan een uur, dus je kunt een ander spel spelen zonder dat het te laat wordt.

Niet iedereen is er fan van, maar ik hou van de geluksfactor in dit spel. Er is veel meer geluk in dit spel dan in het grote Terraforming Mars, dat al een behoorlijke geluksfactor had vanwege het trekken van kaarten. Wel, dit spel heeft ook de factor kaart trekken, plus dobbelstenen die worden gegooid en nooit opnieuw worden gegooid (je kunt dobbelstenen op een specifieke zijde instellen met behulp van bepaalde acties).

De race om de bonuskaarten is ook erg leuk. Het zorgt voor wat vroege besluitvorming. Ga je voor een potentieel krachtige bonuskaart of blijf je trouw aan het opbouwen van je motor? Met elke beurt die zo beperkt is in wat je kunt doen, zijn deze beslissingen echt belangrijk. En misschien geeft deze boost de speler die op kop ligt, wel een te groot voordeel ?

In de regels vinden we een variant terug om alleen te spelen. Hier kan ik geen mening over geven aangezien ik deze niet gelezen noch gespeeld heb. Deze dobbelvariant geeft je hetzelfde gevoel als bij een volwaardig Terraforming Mars spel, alleen zal alles sneller en vlotter gebeuren. En wat zeker en vast het vermelden waard is : in de doos zat een QR code die me bracht naar de app DIZED. Een handige app die interactief je de regels van het spel uitlegt. En er staan meerdere spellen in !

Dit spel is geschonken door Indie boards & cards / Stronghold Games en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.
Terraforming Mars het dobbelspel is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.

Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 45/60 minuten



Reacties

Populaire posts