Spiel 2023 : het verslag

Het is weer zover : onze jaarlijkse trip naar de Duitse spellenbeurs zit er op. En dat de organisatie in andere handen was, was duidelijk te merken. Maar laten we beginnen bij het begin.

De affiche van Spiel 2023 aan de inkom.

Vrijdagochtend om 6u staat de wekker. We maken ons klaar om de 2 uur durende trip richting de beurs aan te vatten. Inderdaad, rechtstreeks naar de beurs. Voor de eerste keer in bijna 15 jaar slapen we niet in hotel Bredeney, maar in het Ibis budget hotel. De reden is dat het eerste hotel enorm duur geworden is om te overnachten. Bij Bredeney konden we s'ochtends onze koffers al achterlaten, zodat we meer plaats hebben voor spellen in de koffer van de auto, maar bij Ibis budget kan dat niet.

De business lounge waar vele spellen uitgestald stonden.

Rond 8u50 stonden we op 500m van parking 1, de plaats waar de pers mocht parkeren. Jammer genoeg moesten we hier een half uurtje aanschuiven om de parking op te mogen. Misschien zat het feit dat het die dag een werkdag was er voor iets tussen ?

Gezellige drukte op vrijdag.

De pers en standhouders mochten deze keer al vroeg binnen, terwijl de rest mooi bleef wachten in de lege hal 8 en 7. Vorig jaar mocht de pers pas 15 minuutjes voor de gewone bezoekers binnen, maar daar kon je niet veel tijd mee winnen. Sneller binnen mogen is zeer handig als je afspraken hebt in verschillende zalen, zodat de mensenstroom je niet hindert om vlot van punt A naar punt B te begeven.

Evy in de Business lounge van Pegasus Spiele.

Aan de inkom prijkte de nieuwe affiche, maar we eigenlijk de nieuwe mascotte 'Meeps' op verwacht hadden. De nieuwe app die gratis ter beschikking werd gesteld, was zeer nuttig en werkte uitstekend. Je kon bijvoorbeeld zoeken op uitgever of spel, en het was zelfs mogelijk om een route te laten uitstippelen om tussen 2 uitgeverijen te navigeren. In een oogomslag kon je bekijken per uitgeverij wat hun nieuwe spellen waren.

De Engelstalige nieuwe Ticket to Ride was in een mum van tijd uitverkocht.

De Duitstalig versie in de business lounge.

Je zal je misschien afvragen waarom wij na 15 jaar nog de weg moeten zoeken ? Sinds dit jaar staan alle standhouders op een nieuwe plaats. Er werd geprobeerd om zalen te vormen met eenzelfde thema. Zo zou in één hal de expertspellen staan, in een andere hal de familiespellen, enz...
Van de 30-tal meetings die we met de uitgevers hadden, waren ze allemaal eensgezind : ze waren allen tevreden met hun nieuwe plaats. Voor ons echter was het maar meer zoeken en van één hal naar de andere hollen.

Ola van Board & Dice die ons hun aankomende release 'Windmill Valley' demonstreerde

De eerste dag dat we aanwezig waren, was het binnen gezellig druk. Zaterdag was echter een overrompeling, terwijl zondag dan weer zeer kalm was. Wil je genieten van een spel zonder al te veel drukte is zondag dus de dag om naar de beurs te komen. Er zijn dan eveneens enkele koopjes op de kop te tikken. Voordeel van op donderdag te komen is dan weer dat je (over)-gehypte spellen kunt kopen voor ze uitverkocht zijn.

Het nieuwe aankomende spel van Artipia : Firefighters on duty.

Tegen de avond van dag 1 hadden we al redelijk wat review exemplaren kunnen verzamelen, maar de hoeveelheden vielen best mee. We trokken nu naar het hotel om in te checken, om vervolgens onze voeten onder de tafel te schuiven bij een Italiaans restaurant, waar de voorgerechten groter zijn dan het hoofdgerecht. Gelukkig kregen we een doosje mee om de overschot mee te nemen, zodat we zaterdagmiddag op de beurs er nog eens konden van genieten.

Hoe cool is dit ?

En toen was het dus plots zaterdag, en enorm druk. Het parkeren ging al een stuk vlotter, en om 9u kon ik al de eerste afspraken afwerken. Tegen zaterdagavond zagen we dat we weer heel veel review exemplaren verzameld hadden, en dan moest er nog een dag komen. 

3D printer van The Game Maker bij Artipia Games.

Zaterdagavond is het traditioneel tijd voor een Spaans tapas restaurant. Er werd weer lekker gegeten en afgesloten met een shotje van de zaak. Tijd om te gaan slapen want morgen is het weer vroeg dag.

Redwood van Sit Down! gaat over fotografie en is helemaal op mijn lijf geschreven.

Dit jaar kwam Raf zondagochtend niet tot aan het hotel, om de parkeerdrukte te vermijden, dus tot 14u moesten we het met de plaats in de auto doen die nog beschikbaar was om spellen te stockeren. Vroeger konden we de spellen al een beetje verdelen over de 3 auto's. Toen we met 7 op de afgesproken plaats kwamen, werden de spellen die we tot dan toe verzameld hadden, door Raf naar zijn auto gebracht. De rest ging terug aan de slag.

Eindelijk echt Belgisch bier op de Duitse beurs bij The Game Brewer.

Zondag namiddag is het ons gelukt om een uurtje tijd voor ons zelf te maken. We gingen dan langs bij de Game Brewer om een biertje van Het Nest te drinken. De mensen van Federation gingen we melden dat zij volgens ons het beste spel van Spiel 2022 hadden gemaakt, en bij de Game Master, Jumping Turtle Games en Happy Meeple Games gingen we eventje op visite.

De mensen van Federation, voor ons het beste spel van Spiel 2022.

Zondag sluit de beurs een uurtje vroeger, dus iets na 18u konden we op de parking vertrekken. Daarvoor moesten we nog wel de hele beurs heen en weer rennen om beloofde demo versies op te halen. Bij sommige uitgevers moesten we het spel dan zelf nog inpakken, en aangezien sommige spellen uit 100-den spelstukken bestaan, is het er niet meer van gekomen om het na te tellen. Dat zullen we op het moment dat we het spel gaan reviewen wel doen.

Zondag kon je al terug de vloer van de gangen zien.

De traditie wil dat we een groepsfoto voor de affiche van elke editie nemen, en zo was dat dit jaar ook het geval. Daarna trokken we naar de Burger King in Venlo, om ons aan te sterken om een uur later de bekende stapel met spellen te maken.

De traditionele groepsfoto op het einde van de beurs.

We kunnen besluiten dat de editie van 2023 succesvol was, met uitzondering van de parkeerperikelen en de drukte op zaterdag. De standhouders waren tevreden, wij waren tevreden, en we hopen dat de leden van spellenclub Het Geel Pionneke het komende speljaar tevreden gaan zijn met de spellen die we voor hun van de beurs meebrachten. Tot volgend jaar !

Meer info over de beurs : https://www.spiel-essen.de  en  https://www.merz-verlag-en.com/


































Reacties

  1. Leuk verslag om te lezen. Jullie hebben weer veel werk verricht. Dankjewel daarvoor.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts