Creature feature

Oktober is de griezelmaand en in dit spel mag je zelfs meespelen in monsterfilms. Elke speler is een agent die monsters gaat verzamelen tijdens de gouden tijden van de monsterfilms in Hollywood. Je moet strijden voor een rol in de film die de studio's maken. Na 3 seizoenen worden de overwinningspunten (OP) opgeteld en de agent met de hoogste score wint.

Elk seizoen bestaat uit 10 kaarten (8 kaarten als je met 6 personen speelt). Iedere speler krijgt een spelerspion, een prioriteitspion en een spelersbord. Leg het filmbord in het midden, leg de short features aan de kant. De speler die als laatste een monsterfilm gezien heeft die voor 1970 is gemaakt krijgt de laatste acteur pion of je kiest willekeurig iemand. De speler links van de laatste acteur zet zijn prioriteitspion bovenaan de rij en dit zo verder tot de laatste speler zijn pion onderaan de rij heeft gezet. Alle prioriteitspionnen (behalve de eerste pion) wordt geassocieerd met overwinningspunten, deze worden uitgedeeld aan het begin van het spel en hebben geen effect op het verdere verloop. Schud alle monster- en speciale helperkaarten samen. Geef elke speler hiervan 10 kaarten. Schud de 7 feature films en leg er 5 omgekeerd op tafel. De 2 overgebleven kaarten kunnen nog gebruikt worden als er een double feature is. Bij 6 spelers deel je maar 8 kaarten ipv 10 en gebruik je maar 4 feature films, bij double feature gebruik je 2 van de 3 overgebleven kaartjes.


Tijdens het spel zal je strijden voor films. Als je gelijke krachten hebt, wint de persoon die het hoogste op de prioriteitsrij staat, maar deze gaat dan wel helemaal naar beneden om de rij af te sluiten, de pionnen onder de pion van deze speler stijgen 1 plaats. De overwinningspunten worden enkel in het begin uitgereikt, dus hebben nu geen invloed meer op het spel.


Om een seizoen te spelen zijn er 5 beurten met 5 verschillende fasen. In filmtijd ga je een nieuw feature film tegel en een short feature(s) tegel omdraaien, de short film is altijd de helft van de overwinningspunten van de feature film. Er is 1 van elk voor 3-4 spelers en voor 5-6 spelers zijn er 2 short films en 1 feature film. Als er een double feature omgedraaid wordt, dan worden de 2 overgebleven feature films omgedraaid en komen er ook 2 short films gelegd in elk vak van de short. Dan ga je een team samenstellen, elke speler kiest een star en een co-star (leg deze kaarten gedekt op je spelbord). 

Als elke speler zijn monsters heeft gekozen, dan onthult iedereen zijn co-star. De sterkte van de speler is de som van de gekozen monsters. De spelers gaan dan bepalen wat ze willen doen, auditie doen voor de feature film of voor de short(s) of ze gaan helemaal niets doen (fold vakje). Iedereen begint bovenaan het bord bij de feature film, de speler links van de laatste acteur start en kiest of deze blijft of zakt. Als een speler zakt komt deze te staan bij de short film (of de eerste short film bij 5-6 spelers). Als je gezakt bent, dan verplaatst de pion van laatste acteur naar deze speler. Dit blijft zo verder gaan tot de laatste acteur bepaalt om ergens te blijven als deze aan de beurt is (dit is noodzakelijk als deze persoon in het fold vakje staat). 

Dit kan dus wel een paar rondes duren, een speler kan niet zakken als dit de laatste pion op dit vakje is. Het komt dan tot een confrontatie als er 2 of meerdere spelers voor dezelfde rol gaan (feature film of short). Ze tonen dan hun team en bepalen wie wint. Als de waarde van de co-star hoger of gelijk is dan die van de star heb je een twist. De winnaar is degene met de hoogste waarde zonder twist. Als iedereen een twist heeft is de winnaar diegene die de hoogste waarde heeft. Als er ergens gelijke waarden zijn, dan telt de stand op de prioriteitsrij. 

De winnaars scoren dan de tegel waarvoor ze gestreden hebben, hun eigen kaarten en de kaarten van hun tegenstander (als die er was), de kaarten worden gedekt bij de speler gelegd, tenzij de speler won met een twist, dan worden de kaarten van de winnaar niet omgedraaid. De spelers van het fold vakje leggen hun kaarten gedekt op hun spelbord, ook al hebben ze een twist. Iedereen telt zijn score. De winnaar telt de punten van zijn kaarten, die van zijn tegenstander (als die er was) en van de tegel die gewonnen is, op. Spelers die in het fold vakje stonden hebben alleen hun kaarten als punten. De kaarten die gedekt zijn (alle kaarten, behalve degene van de speler die won met een twist, of als er een duivel als helper gespeeld is) zijn allemaal 1 punt waard (gedekte kaarten). Een speler die niet heeft moeten strijden, moet zijn kaarten niet onthullen, tenzij deze de twist wil gebruiken om meer punten te krijgen. Op het einde van het seizoen worden alle punten samengeteld (5 beurten) van alle kaarten en films.


Als dit het derde seizoen was, dan krijg je bonuspunten voor elke feature film (2) en voor elke short (1) dat gewonnen werd tijdens dit seizoen. Het spel zit er dan op en de winnaar is gekend. Als dit niet het derde seizoen was, dan schud je de kaarten opnieuw en deel je ze terug uit zoals in het begin. De feature films worden ook terug allemaal geschud en terug getrokken. Welke helpers er zijn en wat ze juist doen kan je best eens nalezen voor het begin van het spel, de uitleg staat ook op de kaartjes vermeld.


Dit spel is geschonken door Trick or Treat studios en kan vanaf oktober gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 3 - 6
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Speelduur: 30 - 60 minuten


Reacties

Populaire posts