La Familia Hort

Nu Halloween eraan komt stellen we jullie graag wat spellen voor die netjes binnen het thema passen. Eentje ervan is La Familia Hort. Hierin is het geest van de overleden oma die de hoofdrol speelt, of beter te zeggen: de geest, die door de spelers ten alle tijden tevreden moet gehouden worden. In dit vermakelijke spelletje kruipen de deelnemers immers in de huid van de kleinkinderen van 'de bomma', die na haar overlijden haar gronden geërfd hebben. Dit dierbare bezit laat ze niet graag in de foute handen achter: het is dus aan de spelers om uit te vechten welk kleinkind de akkers het best beplant en wie de meest succesvolle oogst bij elkaar weet te sprokkelen. Dit kleinkind wint niet alleen het spel, maar ook de eeuwige gratie van oma.


Elke kleinkind krijgt zijn eigen spelbordje dat bestaat uit een bewinbare akker van zes veldjes, een waterput (om de reserve watertokens in te stockeren), een boom en een scorebordje. Het spel verloopt over verschillende rondes, en wordt aangegeven door de trekstapel aan rondekaarten, waar op voorhand de drie 'bommakaarten' doorgeschud worden. Aan het begin van elke ronde wordt de nieuwe rondekaart opengelegd (deze bevat spelinstructies, waarover later meer). Verschijnt de 'bommakaart' (met eigen spelinstructies) dan loopt het spel gewoon door, net als bij de tweede bommakaart. De derde keer dat ze komt kijken of alles goed gaat, luidt de laatste ronde in. Hierna stopt het spel onherroepelijk. Je weet dus nooit op voorhand hoeveel spelrondes er nog in het verschiet liggen (een tip om rekening mee te houden bij je speltactiek). 


Een ronde bestaat uit verschillende fases: eerst wordt de markt aangevuld met 'gewassenkaarten' en 'dierenkaarten'. Deze kunnen de spelers in de volgende spelfase kopen en planten (zodat de oogst slaagt en verkocht kan worden). Geen oogst zonder water en meststof, dus dat zijn de dingen die de spelers hierna moeten bekomen en inzetten. De pijlen op de seizoenskaarten geven aan of de water- en mesttokens aan de spelers zelf toegewezen worden, of de spelers ze moeten verdelen over hun buren. Deze tokens spelen een sleutelrol: een gewas kan pas verkocht worden (en zo punten opleveren) als het benodigd aantal meststof en water eraan toegewezen is.

Maar let op ! Een gewas dat genoeg water kreeg maar nog niet voldoende meststof dient (onder de prijs) verkocht te worden ! Liever een dier op je erf ? Dat levert extra punten op, maar ook dit vergt natuurlijk onderhoud (een dier houdt een permanent 'erfvakje' bezet en dient gevoederd te worden met de geoogste gewassen. Kies dus verstandig wat er een plekje op je erf verdient, en probeer een balans te vinden tussen genoeg geld te generen om actief te blijven op de markt, en punten te scoren bij het oogsten en verkopen ervan. Je weet namelijk nooit wanneer de bomma de laatste keer komt inspecteren! 

La Familia Hort is een toegankelijk spel met een leuk spelmechanisme, mooi uitgewerkte thematisering en beknopte spelregels. Voor geoefende spelers bevatten de spelborden ook een geavanceerde spelers versie. Laat de strijd voor de familie-eer losbarsten ! 

Dit spel werd geschonken door Zombi paella en kan vanaf oktober gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 - 40 minuten



Reacties

Populaire posts