Robot Quest Arena

Robot Quest Arena was voor mij het spel dat op Spiel 2023 wat betreft vormgeving, er met hoofd en schouders uitstak. De leuke kleurige robotjes trokken zeker van vele mensen de aandacht. Dit spel is een deck-building bordspel, waar je je stapel kaarten langzaam gaat upgraden of uitbreiden met betere kaarten. Met die kaarten ga je je robotje aansturen en laten vechten tegen de robotjes van de andere spelers of het andere team. Is een robot van een andere speler verslagen, hoeft deze niet treurig aan de kant te zitten wachten tot de andere spelers klaar zijn. De robots komen de volgende beurt terug in het spel.

De kaarten voelen goed aan, het spelbord is stevig, de tegels zijn dik, de miniatuurrobots prachtig vorm gegeven en redelijk zwaar. Kaarten zijn in overvloed terug te vinden, en zijn in een iets of wat cartoonachtig stijl vorm gegeven, net zoals de robots.

De handleiding is vrij speels en duidelijk, en na een klein half uurtje lezen kan je starten met het spel klaar te zetten en te starten. Tijdens het spelen zal je toch regelmatig moeten opzoeken wat de symbolen of effecten willen zeggen, maar erg storend is dat niet. De tegels op het spelbord waren best duidelijk om uit te maken welke je wel of welke je zeker niet wil betreden met je robot.

Robot Quest Arena kan worden gespeeld in verschillende spelmodi, waaronder teamgevechten en free-for-all gevechten. Het doel van het spel blijft steeds om de meeste overwinningspunten te verdienen door andere robots uit te schakelen en verschillende missies te voltooien.

Elke speler begint met een basisstapel van kaarten dat bestaat uit batterijen (om te bewegen), wapens en technologieën. Gedurende het spel kunnen spelers nieuwe kaarten aan hun stapel toevoegen door ze te kopen in de virtuele winkel van de arena, te vinden aan de linkerkant van het spelbord. Deze nieuwe kaarten kunnen krachtigere aanvallen, speciale vaardigheden en andere voordelen bieden. Het is aan de spelers om strategisch te beslissen welke kaarten ze willen toevoegen aan hun stapel en hoe ze hun robots willen upgraden. En af en toe wil je met je robot naar een speciale tegel bewegen, zodat je minder goede kaarten op het stort kunt dumpen. Zo zal je vaker kans hebben om de betere kaarten te kunnen spelen. Indien de nood het hoogst is, en is je health bijna leeg, kan je best naar de medic tegel spurten.

Het spel wordt gespeeld op een modulair spelbord, dat bestaat uit verschillende tegels die op verschillende manieren kunnen worden gerangschikt. Dit zorgt voor variatie in elke speelsessie en biedt spelers de mogelijkheid om verschillende strategieën te verkennen.

Een van de sterke punten van Robot Quest Arena is de toegankelijkheid voor verschillende leeftijdsgroepen. Dit komt deels door het feit dat de meeste spelers al bekend zijn met deckbuilding-concepten, zoals die te vinden zijn in vele andere spellen.

In tegenstelling tot sommige andere deckbuilding spellen, is bij Robot Quest Arena veel minder denkwerk nodig. De meeste acties die spelers uitvoeren, zijn gericht op het verplaatsen van robots, het kopen van kaarten en het uitvoeren van aanvallen. Hierdoor is het spel gemakkelijker te begrijpen, zelfs voor jongere spelers.

Het spel biedt een geweldige combinatie van strategie en spanning. Spelers moeten nadenken over welke kaarten ze aan hun stapel willen toevoegen, welke acties ze willen ondernemen en hoe ze hun robots willen positioneren in de arena. Dit leidt tot spannende confrontaties en verrassende wendingen in het spel. Het competitieve element zorgt ervoor dat elke spelsessie boeiend en meeslepend is.

Wat het spel nog aantrekkelijker maakt, is de variatie in speelstijlen. Elke robot heeft unieke eigenschappen en kaarten, wat betekent dat spelers verschillende strategieën kunnen uitproberen en hun favoriete robot kunnen kiezen. Dit verhoogt de herspeelbaarheid van het spel aanzienlijk, omdat spelers nieuwe tactieken kunnen ontwikkelen en hun vaardigheden kunnen verbeteren met elke speelsessie.

De mensen van Wise Wizard Games waren zo vriendelijk om ons 2 extra robotjes te voorzien:
* Jaws robot pack, dat 1 robot, 20 kaarten, 3 nieuwe tegels een een setje van startkaarten bevat. Als je een upgrade kaart van de winkel koopt, komt deze direct in het spel en geeft Jaws een blijvend nieuwe eigenschap.
* Kettle robot pack, dat eveneens 1 robot, 20 kaarten, 3 nieuwe tegels en een setje van startkaarten bevat. Deze winkelkaarten hebben verdedigingsmechanismes. Deze kaarten fungeren als extra levenspunten en geven je extra voordelen, toch tot je bijeen wordt geklopt door de vijand natuurlijk.

Dit spel is geschonken door Wise Wizard Games en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 - 60 minuten







Reacties

Populaire posts