The White Castle

Deze The White Castle wordt beschouwd als de opvolger van Red Cathedral, een spel dat ik jammer genoeg nog niet heb kunnen spelen, maar dat wel geprezen wordt door velen. The White Castle is een prachtig nieuw spel dat zich vast en zeker een weg baant naar de harten van vele bordspelfanaten overal ter wereld. Dit bordspel, geïnspireerd op de wereld van Japanse kastelen en koninkrijken, heeft alles in zich om een iconisch spel te worden. Met verbluffende illustraties en strategische diepgang zorgt The White Castle voor urenlang plezier voor de veelspelers.

Het eerste wat opvalt aan The White Castle is de vormgeving. Het spelbord is gedetailleerd en mooi geïllustreerd, waardoor je meteen wordt ondergedompeld in een Japanse sfeer. De kaarten, pionnen en tokens zijn eveneens van hoogwaardige kwaliteit en voegen echt waarde toe aan de spelervaring. De 3 bruggen in de tuinen waar de dobbelstenen geplaatst worden maken het geheel af. De makers van The White Castle hebben duidelijk veel aandacht besteed aan de productie van het spel, en dat is direct merkbaar wanneer je het uit de doos haalt.

Het spel is ontworpen voor 1-4 spelers en heeft een geschatte speelduur van 60-90 minuten, afhankelijk van de ervaring van de spelers. Het doel van het spel is om, zoals in vele spellen, punten te scoren. Punten ga je scoren tijdens het spel, maar het is vooral de eindtelling waar de grote punten te rapen zijn.

De spelers nemen de controle over verschillende clans om meer overwinningspunten te behalen dan hun tegenstanders. Om dit te bereiken, moeten ze invloed vergaren aan het hof, gedurfde beslissingen nemen in het beheer van grondstoffen en hun 3 soorten mannetjes op het juiste moment op de juiste plaats inzetten. 

The White Castle is een Euro-spel met een mechanisme voor het beheer van grondstoffen, het plaatsen van mannetjes en het plaatsen van dobbelstenen om acties uit te voeren. Na enkele beurten, en er zijn slechts 3 rondes waar elke speler 3 keer per ronde aan zet komt, zal je merken dat een ketting effect je veel zal opbrengen. De ene actie triggert een andere andere actie enzoverder. Gedurende het spel sturen spelers tuinmannen naar de tuinen om ze te onderhouden, krijgers naar het kasteel om deze te verdedigen of courtisanes naar de 3 etages om op te klimmen op de sociale ladder van de adel. Aan het einde van het spel worden op verschillende manieren overwinningspunten toegekend, meestal afhankelijk van het aantal courtisanes en krijgers je in het kasteel hebt geplaatst.

Bij de korte beschrijving van het spel hebben ze het over een eenvoudige handleiding. Deze heb ik toch een 2-tal keer moeten doornemen om met alle regeltjes mee te zijn. Het ontbreken van een overzicht van alle spelcomponenten kan daar iets mee te maken hebben, maar gelukkig stond er een QR code in de handleiding dat je naar een website brengt waar alle onderdelen netjes beschreven staan.


Een eerste spelletje met 3 spelers bracht ongeveer 30 minuten uitleg en een 2-tal uurtjes spelen. De eerste ronde ging pijlsnel, maar al snel werd duidelijk dat de komende rondes langer en langer zouden duren. Opvallend is dat je slechts 9 keer aan zet komt, en als je dan een 'verloren' beurt moet spelen, is dat best wel zonde en moeilijk om anderen nog in te halen. Eenmaal je dit spel een eerste keer gespeeld hebt, zal je gegarandeerd een 2e spel helemaal anders spelen en heb je meer inzicht in de strategie en tactieken die je kan gebruiken. Een aanrader voor de veelspelers onder jullie !


Dit spel is geschonken door Devir en is vanaf oktober het spel van de maand bij Het Geel Pionneke.
Het witte kasteel is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 80 minuten


Reacties

  1. Ondanks het feit dat je slechts 9 keer aan beurt komt, zul je gedurende een spel toch meer dan 20 acties kunnen uitvoeren dankzij het domino-effect dat een actie teweeg kan brengen. Dat maakt tevens dat het spel met 4 spelers waarschijnlijk lang zal duren als alle spelers last van AP (Analysis Paralysis, of in het Nederlands Analyseverlamming) hebben.

    Met vlotte spelers is dit een zeer aangenaam spel om te spelen. Iconisch? Dat zal de tijd leren. Maar het is zeker een van de betere Worker Placements van de afgelopen jaren.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts