Delta

Delta werd vorig jaar op de spellenbeurs in Essen al als prototype aan ons voorgesteld door de spellenmakers uit Turnhout : The Game Brewer. In Delta gaan spelers op verkenning in de Delta regio van de Kamargo. Er is een energiecrisis en het kristal dat nodig is om Perpetuum Stoom Machines van energie te voorzien, geraakt stilaan op. Het is aan jou om de eilanden van de Delta te verkennen, nieuwe uitvindingen te creëren en de mechadieren te bestuderen. Neem zeker ook nota van al je bevindingen en publiceer deze zodat ze openbaar zijn.

Om dit te doen heb je een team ter beschikking dat je op het bord kan inzetten. Het bord bestaat uit 3 delen, met name een werkplaats, de eilanden van de delta en een onderzoeksbibliotheek. In de werkplaats kan je werken aan je uitvindingen, in de bibliotheek kan je kennis verdiepen door onderzoek te voeren en de eilanden geven je de opportuniteit om op verkenning te gaan. Punten kunnen verzamelt worden door verschillende opdrachten te vervullen. Diegene die na 6 rondes de meeste punten heeft wint het spel en kan zich een waardige opvolger noemen van Delargue, de uitvindster van de Perpetuum Stoom Machines die 150 jaar geleden verdween.

We geven je graag het spelverloop even in grote lijnen mee.

Zoals dus reeds meegegeven bestaat het spelbord uit drie delen een werkplaats, de eilanden van de delta en een onderzoeksbibliotheek.  Voor een ronde start worden er bovenaan het spelbord, bij  elk deel van het bord evenveel kaarten neergelegd als het aantal spelers.  Dit zijn de kaarten waaruit de spelers steeds na een ronde kunnen kiezen. Deze kaarten bevatten onder andere extra personagekaarten, dierenkaarten en missiekaarten.  De missiekaarten en dierenkaarten zijn de kaarten waar je punten mee kan scoren.

Elke speler start het spel met een privé bord,  een set van 10 eigen personage kaarten waarvan hij met 7 mag starten en die op hand worden genomen.  De drie andere kaarten worden naast elkaar in een rij van 3 onder het privébord gelegd. (deze komen pas beschikbaar in een volgende beurt)

Uit deze set van  handkaarten mag je om beurt 1 kaart plaatsen onderaan het spelbord en dit in een deel van het bord. Je mag maximum 1 kaart plaatsen per borddeel. Bij het begin van een ronde moet een speler ook bepalen waar hij zijn beurtfiche plaats, als je eerst wil starten leg je je fiche bovenaan, maar dit levert dan geen bonusfiches op. Van zodra de speelvolgorde gekend is, kunnen en mogen alle spelers om beurt telkens een kaart op het bord leggen.  Als een speler over een bonusfiche beschikt mag deze ook op een kaart geplaatst worden. Van zodra alle spelers hun kaarten hebben kunnen/mogen plaatsen, liggen er dus maximum 3 kaarten per speler op het bord.

Vervolgens wordt elk borddeel apart afgehandeld.  Je kan als je een kaart geplaatst hebt bij een borddeel, hiervan de bijhorende grondstoffen nemen, eventueel de acties uitvoeren die horen bij dat borddeel, maar daarnaast kan je ook de extra acties gebruiken van je personagekaart en eventueel de bonusfiche gebruiken. 

Per deel van het spelbord zijn er andere acties uit te voeren.

In de werkplaats kan je als acties uitvindingen nemen die je kunnen helpen punten te vergaren voor het einde van het spel, of je kan een extra bonusfiche nemen.  De eilanden van de Delta kunnen zorgen dat je tijdens het spel punten scoort,  per eiland dat je verkent krijg je punten.  En in de bibliotheek kan je investeren in je kennis van dieren,  dierenkaarten spelen of een artikel publiceren, wat eigenlijk ook neerkomt op een extra opdracht, en als je deze kan vervullen krijg je op het einde van het spel punten.

Van zodra alle kaarten van alle delen van het bord en de acties van alle spelers uitgevoerd zijn, kan elke speler per borddeel een kaart nemen die voor de start van de ronde bovenaan het bord zichtbaar werden klaar gelegd.  Deze nieuwe kaarten komen bij op hand, behalve de missiekaart die wordt naast je privébord gelegd, zichtbaar voor iedereen. Aangezien je vooraf kan zien welke kaarten te halen zijn, kan je hier ook rekening mee houden in het spelen en plaatsen van je eigen personagekaarten.  Dit mechanisme in het spel vinden we uniek en brengt een extra dimensie in het spel, met name dat je steeds je plannen zal willen herzien.

Alvorens een nieuwe ronde te starten mag elke speler zijn hand aanvullen met kaarten van het privébord.  Hier neem je alle kaarten van 1 stapel op hand. Als laatste in een ronde worden alle kaarten per speler van het spelbord genomen en afgelegd in de 3 kolommen van het privébord, startende van  links naar rechts, zo krijgt elke kolom een kaart bij.  Zo zijn deze pas gespeelde kaarten deze ronde niet beschikbaar en komen ze pas later mogelijks terug op hand.

Na 6 rondes is het spel gespeeld en worden de punten geteld. Naast punten die tijdens het spel worden gescoord zoals de verkenning van de eilanden, krijg je op het einde van spel punten voor de opdrachten die je behaald hebt van missiekaarten of van wetenschappelijke artikels. Daarnaast wordt er ook gekeken hoeveel je kennis per diersoort bedraagt en hoeveel dierkaarten je hiervan verzameld hebt. Als laatste wordt ook gekeken naar je collectie van grondstoffen: deze leveren ook nog punten op - voor flessen, kristallen maar ook voor tandwielen - die niet als tastbare grondstof beschikbaar zijn, maar via een marker op het bord worden weergegeven.   

Delta is een spel met veel uitdagingen, je zal steeds opnieuw moeten plannen en je strategie moeten bijsturen aangezien je nieuwe kaarten en opdrachten krijgt.  En zoals steeds het kan nooit een én-én verhaal zijn : je zal keuzes moeten maken en hier slim mee moeten omgaan.  Het heeft ons alvast veel spelplezier gegeven. In het begin is het even wennen en kennis maken met de acties en mogelijkheden, maar eens je dat door hebt gaat het supersnel en speelt het spel makkelijk. En weet : er zijn meerdere strategieën mogelijk waardoor je het spel kan winnen.

Dit spel is geschonken door Game Brewer en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Delta is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 60 - 90 minuten

Reacties

Populaire posts