Yunnan

 De Chinese provincie Yunnan is sinds meer dan 1000 jaar vermaard voor haar befaamde pu'er thee, naar de gelijknamige stad. Telers en handelaren exporteerden deze kostbare thee met lastdieren door onherbergzaam gebied naar verre oorden als Tibet en India.

 
 In dit spel beslissen de spelers over het lot van hun theebedrijf. Het doel is om een uitgebreide en aaneengesloten handelsroute op te zetten naar deze lucratieve provincies. Vertrekkend van de thuisstad Pu'er zal je over de hoofdweg koers zetten naar nieuwe regio's. Hierbij zal je extra handelaren moeten recruteren, betere paarden aanschaffen en voldoende grenspassen aanvragen om de verschillende douaneposten te kunnen passeren. Hoe verder je reisdoel, hoe groter de opbrengst. Maar handel alleen is niet voldoende om de concurrentie voor te blijven. Bouw theehuizen om de Provinciale Inspecteur gunstig te stemmen, handelsposten om je route te beschermen en bruggen over kloven om een binnenweg te ontsluiten. Goede timing, sluwe biedtactieken en een voorzichtige expansie vormen de sleutel om dit spel zonder gelukselementen te winnen
 

Een ronde bestaat uit 2 grote fases. In de eerste fase ga je bieden in verschillende gebouwen om een bepaalde statistiek te verbeteren. Je kan iemand anders overbieden, die dan afhankelijk van zijn positie een nieuw bod mag doen. Je kan ook een werker naar de markt sturen, of naar de bank gaan. Als iedereen gepast heeft worden alle gebouwen geƫvalueerd en de overeenkomstige voordelen toegekend: geld; extra werker, betere paarden meer grenspassen en zelfs een blokkade. Je kan ook een nieuw gebouw kopen om later te plaatsen.

De tweede fase is het bouwen en reizen. Bouwen kost niets, je plaatst gewoon je nieuwe gebouwen volgens de regels (meestal 1 gebouw per speler per provincie). Je mag zoveel werkers laten reizen als je wil, als je maar voldoende grenspassen hebt voor de provinciegrenzen die je overschrijdt. Bijkomende voorwaarde is dat je werker steeds in verbinding moet blijven met de thuisstad.

Vervolgens gaat de Provinciale Inspecteur op ronde. Hierbij kan een werker verbannen worden. Hierna is het tijd om geschenken te ontvangen en inkomsten te verdelen. Spelers kunnen dit omzetten in punten indien gewenst. Ten slotte wordt de beurtvolgorde aangepast voor de volgende ronde. Het spel eindigt wanneer iemand 80 punten of meer heeft, of als alle geschenken op zijn. Er is dan nog een eindwaardering van je bezittingen, en wie dan de meeste punten heeft is de winnaar.

Dit spel is geschikt voor spelers die van tactische spellen houden die zich langzaam ontplooien. Door de gebruikte spelmechanismes zullen de spelers te allen tijde bezig zijn met het spel en zich geen moment vervelen. De grote variƫteit van beschikbare acties laten je toe om verschillende strategieƫn toe te passen. Enkel de speler die alles goed kan inschatten, het opneemt tegen de juiste tegenstanders, en reageert op de acties van de anderen heeft een grote kans om dit spel te winnen.

Dit spel werd geschonken door Spielworxx en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 60+ min
Leeftijd: vanaf 12 jaar

 

 


 

Reacties

Populaire posts