The Lord of the Rings: Adventure to Mount Doom

Kosmos bezorgde ons als opwarming voor de spelbeurs van Essen een exemplaar van 'Der Herr der Ringe: Gemeinsam zum Schicksalberg', of voor wie beter Engels dan Duits kan: 'The Lord of the Rings: Adventure to Mount Doom'. Een zeer lange titel, maar het zal voor iedereen wel duidelijk zijn dat we weer in de fantastische wereld van J.R.R. Tolkien duiken.

In dit spel volgen we het welbekende verhaal van Frodo's bewogen reis naar de roodgloeiende lava poelen van Mount Doom om daar de Ene Ring te vernietigen tot heil van de mensheid. Uiteraard is hij niet alleen op stap, het beroemde Reisgezelschap volgt hem op de voet om hem te beschermen tegen de vele gevaren die op zijn pad liggen. De spelers bepalen samen het lot van deze bonte bende door de individuele figuren over het spelbord te bewegen op een trip die hen langs allerlei gekende locaties voert van de geliefde boeken- en filmtrilogie. Het is belangrijk om hierbij de Nazgul in de gaten te houden en tegelijkertijd ervoor te waken dat Frodo de moed niet verliest en verzinkt in wanhoop en twijfel. Wanneer Frodo Mount Doom bereikt, winnen alle spelers gemeenschappelijk het spel.

 

De beweging van de karakters wordt bepaald door een bijzonder dobbelmechanisme. De kleur van de dobbelstenen geeft aan wie je wil bewegen, en de waarde geeft aan hoeveel vakjes je vooruit mag op de reisroute. Maar je werpt niet alle stenen, je kiest er twee en maakt een keuze, daarna mag je nog een derde werpen en opnieuw kiezen. Naast de gekleurde dobbelstenen werp je ook twee zwarte dobbelstenen. Die corresponderen met een gebeurtenis van een van de 6 al dan niet gedekte kaarten van de huidige reisetappe. Bij elke karakterkeuze moet je nu zo'n zwarte dobbelsteen kiezen. Dat dit niet altijd ideaal zal zijn spreekt voor zich en maakt deel uit van het tactische aspect van het spel. Hierdoor kunnen er gevechten ontstaan, Nazguls bijkomen (teveel en je verliest) maar ook medestanders opduiken die je eenmalig bijstaan. Zo tracht je elke etappe af te werken om uiteindelijk de klim naar de top van Mout Doom aan te vatten.

Deze incarnatie van een 'Lord of the Rings' spel is in wezen een coöperatief racespel met enkele survivalaspecten. Het presenteert zichzelf als een familiespel omdat het zo vlot speelt, maar kan toch lastig zijn om te winnen. De afwerking is zeer degelijk met knap uniek artwork dat toch vertrouwd overkomt. Met zijn niet al te lange speelduur zal het je zeker in de ban kunnen houden.

 

Dit spel is geschonken door Kosmos en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 1- 4
Speelduur: 50 min
Leeftijd: vanaf 10 jaar

Reacties

Populaire posts