Fit to print

Met veel enthousiasme stel ik jullie graag het puzzelspel “Fit To Print” voor. Jullie werken allemaal als nieuwsredacteur voor de plaatselijke krant.  Jullie hebben slechts enkele uren om de krant samen te stellen gaande van artikels, foto’s, reclame enz... Let wel je hebt maar 1 pagina van de krant die jij mag vullen en uiteraard wil jij deze pagina invullen met de beste en meest indrukwekkende artikels en bijhorende foto’s.  Hou rekening met de schikking, zorg ervoor dat alles binnen de marges past, dat je niet teveel lege vlakken hebt en heb oog voor detail: een foto of artikel ondersteboven dat duld geen enkele krant! 

Het spel verloop is als volgt:  er zijn drie rondes, meer bepaald één krant voor vrijdag, één voor zaterdag en één voor zondag. Elke ronde start met het verzamelen van de beste artikels, foto’s en reclame, dit is wat we de rapportagefase noemen.  De tegels liggen in het midden van de tafel en worden dus te gelijktijdig door iedereen genomen. Als je een tegel wil gebruiken leg je deze eerst op je eigen 3D nieuwsbureau.  Om te voorkomen dat je gewoon door de stapel graait, mag je slechts één hand gebruiken. Nadat je een tegel op je 3D nieuwsbureau hebt geplaatst, kan deze niet meer op de tafel worden teruggelegd. Zodra je denkt de juiste tegels te hebben kan je starten aan fase 2: de lay-out fase. 

Omdat "Fit to Print" een real-time spel is zal je voordat je begint te spelen, beslissen over het tempo van elke ronde. De regels bieden 3 opties: rondes van 5 minuten, rondes van 4 minuten en rondes van 3 minuten. Zet de timer aan, dit doe je best op je GSM en je bent klaar om te spelen.

Aangezien een  ronde bestaat uit twee fasen: rapportage en layoutfase, zal je beide fases moeten doorlopen in het vooropgestelde tijdsslot. Alleen jij kunt beslissen hoe lang je in de rapportagefase wilt doorbrengen, maar wees je ervan bewust dat de timer beide fasen omvat, dus zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om je lay-out te voltooien.

Zodra je hebt besloten dat je alle tegels hebt die je nodig hebt om je voorpagina te voltooien, zeg je "lay-out" en ga je over naar de layoutfase. Let op dat je nadat je klaar bent met de rapportagefase geen extra tegels meer mag oppakken. Tijdens de layoutfase neem je de geselecteerde tegels en rangschik je ze op je krantenpagina.  Om punten te scoren ga je aan de bepaalde voorwaarden moeten voldoen van plaatsing van de artikels, foto’s en reclame.  Zo is er een regel dat artikels van de zelfde categorie niet mogen grenzen.  Elk artikel heeft zijn eigen puntenwaarde. 

De foto's zorgen er dan weer voor dat je krant in het oog spring.  Deze foto’s scoren enkel als ze naast een artikel liggen van de gevraagde categorie. Idem zoals bij de artikels mogen foto’s elkaar niet raken. Elke foto levert 1 punt op voor elk overeenkomend artikel waarnaast het verschijnt.

Advertenties doen op zich niets, maar je hebt ze nodig.  De speler die het minste inkomsten heeft zal al niet meestrijden voor de beste redacteur in de laatste ronde.   

Bij de eindscore zal er ook gekeken worden naar de gemoedstoestand van de artikels en de foto’s. Een krant mag niet te droevig zijn en ook weer niet te komisch.  Het juiste evenwicht vinden is belangrijk.  Er wordt ook rekening gehouden met je bladindeling.  Je zal gestraft worden als je teveel witruimte gelaten hebt, dit is puur verspilling van papier.

Dit spel is geschonken door AEG en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 15 - 30 minuten

Reacties

Populaire posts