Hard To Get
'Hard To Get' begeeft zich op het terrein van de woordraadspelletjes in het genre van Codenames en dergelijke. Het wordt eveneens in teams gespeeld, alhoewel teams misschien een groot woord is. Hier is het meer één tegen de rest: één speler neemt de rol van tipgever op, terwijl alle anderen detectives zijn die aan de hand van de gegeven tips het juiste woord moeten vinden. En competitief is het in feite ook niet: iedereen wint of verliest samen. Daarmee profileert het spel zich duidelijk als partyspel.
De doos bevat 112 dubbelzijdige kaarten met woorden en begrippen die kunnen variëren van 'De Beatles', over 'Duitsland' tot 'Geit' of 'Beyonce' (toevallige keuze zonder bijbedoeling). Hiervan worden 16 kaarten willekeurig in een rooster van 4 op 4 gelegd. Vervolgens wordt een tipgever gekozen of aangeduid, die in het geheim een roosterkaart trekt. Deze duidt de te raden kaart aan.
Nu komen de dilemmakaarten in het spel. Dit is een stapel van 120 kaartjes waarop telkens 2 woorden staan die meestal een tegengestelde betekenis hebben. De stapel wordt geschud en de tipgever trekt de bovenste kaart. Hij moet nu een keuze maken welke van de twee woorden het meest in verband kan worden gebracht met de doelkaart. De dilemmakaart wordt dan met deze keuze zichtbaar in de voorziene positie van de speldoos gestoken.
Vervolgens is het de beurt aan de detectives. Deze moeten aan de hand van de dilemmakeuze en in onderling overleg ten minste 1 kaart uit het rooster elimineren (en liefst meer). In het beste geval weten ze onmiddellijk de doelkaart. Als de detectives akkoord zijn met hun keuze, mag de tipgever zeggen of ze op het juiste spoor zitten. Indien niet is het direct game over, anders neemt de tipgever een volgende dilemmakaart en herhaalt het proces zich. Na de 5e kaart moeten de detectives wel tot een finale beslissing komen en 1 kaart overhouden waarvan ze denken dat het de gezochte is.
Omdat het voor de tipgever niet altijd evident is een verantwoorde keuze te maken bij het dilemma, zijn er 20 kaarten gemarkeerd als 'gemakkelijk'. Voor beginners wordt aangeraden om met deze set van dilemma's te starten. Een beetje inleving in de tipgever helpt ook altijd om de keuze te begrijpen. Soms kan er een directe link zijn, maar af en toe kan een rare hersenkronkel tot een onverwachte link leiden: bvb het woord begint met dezelfde letter of bevat evenveel lettergrepen. Ga er dan maar aanstaan als detective om deze code te doorgronden.
Alhoewel het niet voorzien is in de basisregels, kan mits enige improvisatie het spel ook echt wel in teamverband gespeeld worden. Maak voor 8 spelers bvb 2 teams van 4 met 1 tipgever en 3 detectives, en speel om en om 4 rondes per team (telkens met een andere tipgever), en geef punten naargelang de ronde waarin het woord wordt gevonden. Het team met de meeste punten achteraf is dan de winnaar. Kortom, mogelijkheden genoeg in die richting. Dat lijkt mij leuker dan met 7 detectives door elkaar te ratelen.
Hard To Get is een leuke toevoeging aan het partygenre. Zoals de titel suggereert zal het niet altijd makkelijk zijn om tot de oplossing te komen, maar je zal gegarandeerd plezier hebben bij het analyzeren van de dilemmatips. O ja, nog een laatste bemerking: dit spel is Engelstalig dus een basiskennis van het Engels kan helpen. Maar omdat de tekst publieke info is hoeft dit geen probleem te zijn. Zeker de moeite om eens te proberen!
Dit spel werd geschonken door Gameplay Publishing en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Aantal spelers: 2 - 12
Speelduur: 15 min
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Reacties
Een reactie posten