Passo

Dit is een kort spel voor 2 personen waarbij je goed moet nadenken over elke stap die je zet en je gaat proberen je tegenstander te passeren of vast te zetten om te winnen.

Je kiest een kleur om mee te spelen, legt de 25 tegels in een vierkant van 5 op 5 als speelveld en dan leg je je schijfjes op een rij aan de kant zodat ze recht tegenover die van je tegenstander liggen. Als je aan de beurt bent beweeg je 1 van je schijfjes naar een aangrenzende tegel. Zolang er een tegel ligt mag je alle richtingen uit, diagonaal of recht, vooruit of achteruit. Je mag je schijfje ook naar een tegel verhuizen waar al 1 of 2 schijven op liggen. Als er al schijfjes op liggen leg je je schijfje er gewoon bovenop de schijfjes die er al liggen. De schijfjes die onder een ander schijfje liggen zijn geblokkeerd en kunnen niet verplaatst worden, enkel het bovenste schijfje mag verplaatst worden. Er mogen maximaal 3 schijfjes op 1 tegel liggen. De tegel waarop je schijfje ligt voor je het gaat verplaatsen is de starttegel. Als je je schijfje verplaatst hebt, dan verwijder je de starttegel als hier geen schijfje meer op ligt maar als er nog een schijfje op ligt, blijft dit gewoon liggen.


Als een tegel geïsoleerd geraakt van de andere tegels (zowel diagonaal als recht grenst er geen tegel meer aan), dan wordt deze tegel ook verwijderd, dit doe je ook als er een schijf op de tegel ligt, want deze schijf kan dan niet meer verplaatst worden. De tegel is dan uit het spel.


Je kan het spel winnen op 2 manieren. De eerste manier is als je ervoor kunt zorgen dat je een schijfje van jouw kleur voorbij de laatste schijf van je tegenstander (degene die het dichtst bij je tegenstander liggen) legt. Dit is ook mogelijk als er geen tegels meer achter de schijf liggen, je verplaatst dan je tegel 'van het bord af'. De tweede manier dat je kan winnen is als je tegenstander geen zet meer kan doen.

Als je het wat moeilijker wil maken, kan je de krachtmunten gebruiken. Iedere speler heeft er 6 in zijn/haar kleur. Je kiest er 3 van, je kan deze dan verborgen houden of toch zichtbaar voor je tegenstander maken. De andere 3 munten leg je terug in de doos. Tijdens je beurt mag je een krachtmunt gebruiken. Dit blijft gelden tot het einde van je beurt. Je kan elke munt maar 1 keer gebruiken. Na gebruik leg je de munt weg. Zo kan je bijvoorbeeld toch een toren van 4 schijfjes maken, je mag je schijfje 2 keer verplaatsen. Als je het bovenste schijfje van een toren verplaatst neem je de andere schijfjes ook mee, je schijfje kan over een gat van 1 tegel verplaatsen naar een tegel in dezelfde richting. Als je je schijfje verplaatst hebt, laat je de tegel liggen. Als laatste plaats je een tegel terug op tafel in het oorspronkelijke 5 op 5 speelveld en leg hier dan een tegel op volgens de normale regels van verplaatsen van schijven.


Dit spel werd geschonken door Helvetiq/steffen spiele en kan vanaf december gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 5 – 10 minuten






Reacties

Populaire posts