Paper Town

We hadden eerlijk gezegd nog niet gehoord van Buro Games toen we ze bezochten op de spellenbeurs in Essen. Ze zijn verdeler van spellen in Brazilië,  Argentinië en Spanje. We brachten deze Papertown van hun mee voor jullie.

De keuze voor een papieren stad als thema is verfrissend en voegt een speelse, fantasievolle dimensie toe aan het spel. De kleuren zijn levendig en het ontwerp is doordacht, waardoor de spelers volledig worden ondergedompeld in de unieke wereld van Papertown. Het is duidelijk dat Buro Games streefde naar perfectie bij het vormgeven van dit bordspel.

Het lezen van de handleiding (we hebben gelukkig een Engelstalige handleiding online gevonden) gaf de indruk dat je 3D papieren stadsdelen moest bouwen. De regels zijn erg duidelijk met genoeg voorbeelden.

De setup beperkt zich tot 3 willekeurig tegels in het midden van de tafel te leggen, en 3 willekeurig tegels als markt te plaatsen. De rest van de tegels liggen gedekt in een trekstapel. Elke speler krijgt 2 kleine constructie tegels en 1 grote constructie tegel. Deze laatste houd je geheim voor je medespelers.

Tijdens een spelbeurt heb je de keuze uit 3 mogelijke acties :
* Je trekt 2 kleine constructietegels van de trekstapel, je vergelijkt de 4 tegels die je nu hebt, kiest er 2 van, en leg de 2 andere onderaan de trekstapel.
* Je trekt 2 grote constructietegels van de trekstapel, je vergelijkt de 3 tegels, kiest er 1 uit en legt de 2 andere onderaan de trekstapel.
* Je kiest een tegel van de open markt en puzzelt deze aan in de stad. Of je trekt 2 tegels van de trekstapel, puzzelt er 1 aan en de andere komt open in de markt te liggen.

De bedoeling is om je contracten te volbrengen. Een klein contract heeft 3 bepaalde tegels naast mekaar nodig. Zodra je die laatste tegel kan aan puzzelen in de stad, is je contract klaar. Je flipt je contract om, en legt deze op 1 van de 3 tegels. Op elke plaats zet je een mannetje. Stonden op die plaatsen al mannetjes van de tegenstanders, gaan die onmiddellijk terug naar hun persoonlijke voorraad. Idem geldt voor grote contracten, waar er 4 tegels in de juiste structuur moeten gepuzzeld worden. Na het volbrengen van een contract neem je een nieuw contract van de trekstapel met contracten. Ten alle tijden moet je 2 kleine en 1 groot contract voor je op de tafel hebben liggen.

Het is toegestaan om tegels over andere tegels te bouwen, tenminste als je met die tegel een contract kunt afmaken. Het uiteindelijke doel is om als eerste speler al je mannetjes op de stad te krijgen. Zodra de eerste speler daar in lukt, is het spel ten einde. Mocht de stapel met tegels in de markt op geraken, is het spel ook ten einde en wint de speler met de meeste mannetjes in de stad.

Paper town is gemakkelijk te leren met eenvoudige en snelle regels. Het artwork ziet er netjes uit, alhoewel het 3D effect minder uitgesproken is dan de handleiding liet uitschijnen. Op een kwartiertje was ons eerste spel klaar, maar we veronderstellen dat als je dit met meerdere spelers gaat spelen, de speeltijd wel kan verdubbelen. Een leuk tussendoortje.

Dit spel is geschonken door Buro Games en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : 10 jaar
Speelduur : 15 - 30 minuten

Reacties

Populaire posts