Origamé


De Japanse bladvouwkunst origami leidt soms tot prachtige creaties mits wat handigheid. Altijd al zelf willen weten of deze vaardigheid in je vingers zit ? Een rondje Origame en je weet meteen of je geschikt bent als origami-meester. De speldoos bevat naast opdrachtenkaarten namelijk ook een stapel dubbelzijdig origamipapier dat wacht om tot de gekste creaties omgeplooid te worden. 

Ook de opdrachtkaarten zijn dubbelzijdig (zwaan of draak). Spreek op voorhand af met welke kant jullie het spel gaan spelen, geef elke speler drie opdrachtkaarten en één vouwpapier en stapel de overige opdrachtkaarten tot een trekstapel. Iedere speler kiest een opdrachtkaart die hij of zij binnen de tijd (2 minuten) probeert te vouwen (en houdt deze kaart gedekt voor zich). Hierna worden alle gekozen kaarten geshuffeld en (nog steeds gedekt) naast elkaar gelegd. De tijd kan worden bijgehouden door het scannen van de QR-code van de spelhandleiding, die een 'audiofragment' van twee minuten voorziet. 

Het is toegestaan om het te vouwen, te draaien en zelfs te kreukelen om de gewenste vorm te krijgen, maar niet om het te snijden of te scheuren. Een hele uitdaging, maar uiteraard wel heel leuk, en na een paar rondjes krijg je het vouwwerk toch wat in de vingers. Al zijn de ene zijn honden, lama's, taarten, frieten, ... (sommige opdrachten zijn best pittig) de andere niet, al is dat natuurlijk artistieke vrijheid. 


Nadat de figuren zijn gevouwen worden de 'gekozen' kaarten onthuld. De spelers links en rechts van de startspeler duiden tegelijk aan welke kaart ze denken dat de startspeler geplooid heeft (de oplossing wordt in deze fase nog niet onthuld). Alle spelers doorlopen deze 'stemming' waarna de aap uit de mouw komt in de 'onthullingsfase'.

De creaties worden onthuld en de punten geteld als volgt: is er minstens een speler die je creatie eruithaalt, krijg je je opdrachtkaart als trofee (punten). Elke speler die een juiste kaart aanduidde, krijgt een kaart van de trekstapel als buit. De vouwsels worden ontvouwd en een nieuwe ronde kan starter, waarbij het aantal gerade (en uit het spel verdwenen kaarten) aangevuld wordt en een nieuwe ronde start. Het spel duurt zoveel rondes als er spelers zijn. 

Creativiteit en verbeelding zijn de belangrijkste hulpmiddelen bij dit behendigheidsspel, waarbij je niet hoeft te wachten tussen de beurten. Oefening baart kunst, maar de tijd is beperkt dus het is een uitdaging om een herkenbare figuur snel in elkaar te boksen. Maar of ze nu herkenbaar zijn of niet, een leuk halfuurtje breng je zeker door met Origame ! 

Dit spel werd geschonken door GDM games en kan vanaf december gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 3 - 6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten

Reacties

Populaire posts