Havalandi

Havalandi is een tegellegspel bedacht door Reiner Knizia. Zijn spellen staan bekend om diepgang en strategische elementen. Dit strategische aspect is in Havalandi zeker terug te vinden. In dit spel gaan de spelers de lucht in, niet letterlijk natuurlijk, maar elke speler is eigenaar van luchtballonnen.

Het doel van dit spel is om je ballonnen zo te plaatsen dat je ze in zo groot mogelijke groepen de lucht in laat gaan. Elke speler krijgt bij de start 20 ballonnen. De voorzijde toont een liggende ballon en de achterzijde toont een vliegende ballon.

In het midden van de tafel wordt een spelbord klaargelegd met daarop verschillende regio's waarop de ballonnen kunnen worden geplaatst. Om aan te geven waar je ballonnen mag plaatsen, is er een driedimensionale luchtballon die elke beurt verplaatst zal worden. Alleen in de twee aansluitende rijen van waar deze driedimensionale luchtballon zich bevindt, kan je als speler een eigen ballon plaatsen. Het is dit plaatsen waar je als speler je strategische vaardigheden zal kunnen toepassen. Zo kan je proberen om je eigen kleur ballonnen bij elkaar aansluitend te plaatsen om grote groepen te vormen, maar het is ook van belang om je ballonnen over meerdere regio's te plaatsen. Het plaatsen van ballonnen op meerdere regio's is van belang als je je ballonnen de lucht in laat vliegen; elke verschillende regio van waaruit een ballon de lucht in gaat, levert extra punten op. Je kan ook punten scoren door grote groepen te maken van ballonnen; zodra je drie ballonnen aansluitend hebt geplaatst, spreken we van een groep. Bij drie ballonnen krijg je drie punten; bij het plaatsen van een vierde ballon scoor je vier punten, enzovoort. Het speelt daarbij geen rol of de groep bestaat uit ballonnen die liggen of ballonnen die je al in de lucht hebt.

Tijdens het spel kan je ook punten scoren door je ballon te plaatsen aan een paviljoen. Als je erin slaagt om aansluitend aan elk paviljoen een ballon te plaatsen, krijg je extra bonuspunten.

Naast de 20 ballonnen die elke speler krijgt, zijn er nog drie speciale ballonnen. Eén daarvan is een heel kleine ballon; deze mag je éénmalig plaatsen op een ballon die al door een tegenspeler op het bord is gelegd. Hierdoor kan je deze plaats gebruiken en zo alsnog je groep van ballonnen uitbreiden. Een andere is de windballon; deze mag je eender waar plaatsen, ongeacht waar de driedimensionale luchtballon staat. En een laatste ballon die je in één beurt éénmalig als extra tweede ballon aansluitend mag plaatsen aan de ballon die je hebt geplaatst in je beurt.


In het begin van het spel worden er ook twee kaarten opgelegd die op het einde van het spel de extra scoring zullen bepalen. Zodra een speler geen ballonnen (standaardballonnen) meer kan plaatsen, eindigt het spel voor hem. Het spel eindigt pas zodra geen enkele speler nog standaardballonnen kan plaatsen. Dan wordt er gekeken naar de reeds behaalde score en worden de eindscorekaarten ook nagegaan. Enkel wie aan deze eindscorevoorwaarden voldoet, krijgt nog de extra eindscorepunten.

Het spel zelf speelt zeer vlot. In het begin is het wel even kijken waar je ballonnen plaatst, aangezien je bij elke beurt eerst met de dobbelsteen gooit om te bepalen waar de driedimensionale luchtballon naartoe moet. In het begin zal je de ballonnen verdeeld hebben staan. Het is pas na enkele beurten dat je de mogelijkheid hebt om aansluitende ballonnen te plaatsen. Zodra je enkele ballonnen op het bord hebt, begint het strategische spel en kan je plannen waar je het beste je ballon zet. Het leuke is ook dat je visueel ziet dat je ballonnen de lucht in stuurt; zodra je dat doet, mag je alle ballonnen die je de lucht in stuurt omdraaien, zodat de vliegende luchtballon zichtbaar is. Het spelbord is tweezijdig, wat een ervaren speler weer nieuwe uitdagingen geeft."

Dit spel is geschonken door Edition Spielwiese en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 45 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts