Trolls and Princesses

Het spel neemt ons mee naar een tijd waarin trollen onder ons leefden. Als je inleeft in het spel als trol dan kan je zien wat het leven van een trol inhoud. Ze zijn veel intelligenter dan mensen denken, ze bouwen grotten, mijnen goud, diamanten en obsidiaanstenen.  Maar er is ook een speciaal kantje, ze zijn onweerstaanbaar aangetrokken tot prinsessen en ze stelen kerkklokken. In dit spel kruip je in de huid van een trol en probeer je de trollenkoning te overtuigen dat jij de beste trol leider bent.

Trolls and Princesses is een worker movement game, je zal je trollen op verschillende locaties op het speelbord plaatsen om zo specifieke acties uit te voeren of resources te verzamelen. Om je doelen te halen zal je goed moeten nadenken waar je trollen zet om voordeel te behalen in het spel.

De kracht van het spel ligt in de  verschillende acties die je kan uitvoeren.  De acties die je kan en mag uitvoeren worden bepaald  aan de hand van actiepunten. In een beurt kan je je 2 trollen plaatsen naar diverse actievelden.  Hetzij op je eigen spelersbord of op het gemeenschappelijke bord in de steden. Hoe meer trollen aanwezig zijn in het actieveld waar je je trol plaatst, des te meer actiepunten je op die plaats aan acties kan spenderen. 

Dit  spelmechanisme zorgt ervoor dat je vaak dezelfde actie zal herhalen puur omdat je veel actiepunten ter beschikking hebt.  Om zoveel mogelijk actiepunten ter beschikking te hebben zal je je trollen goed moeten verdelen en verstandig gebruik moeten maken van de trollenkoning.  Dit maakt dat je elke zet strategische zal moeten overwegen.

Een interessant aspect is de interactie in dorpen op het gezamenlijke spelbord, hier worden ook de trollen van tegenstanders geteld om het totaal bruikbare actiepunten te bepalen.  Je kan dus profiteren van de aanwezigheid van vijandige trollen om krachtigere acties uit te voeren.

In de dorpen van het gemeenschappelijke spelbord zijn er ook zeldzame resources te verkrijgen.  In het begin van het spel worden er al enkele klaar gelegd, zoals kerkkokken, mensen, wisselkinderen en buitenposten. Tijdens het spel speelt elke speler in zijn beurt een fasekaart uit: op deze kaart staat of er een extra resource aan een dorp wordt toegevoegd. Dit kan zijn een prinses, een wisselkind of een buitenpost of niets zijn.  Daarnaast geeft deze kaart ook aan waar de speler in zijn beurt de trollenkoning dient te plaatsen.

Aangezien de resources in de dorpen dus beperkt beschikbaar zijn, zoals de kerkklokken en de prinsessen zorgt dit ook voor competitie tussen de spelers.  Iedereen wil natuurlijk de zeldzame resources in zijn bezit krijgen. En vooral de prinses: als je deze hebt levert dit je veel punten op aan het einde van het spel.

Een belangrijk element in het spel is dat je alles wat je van de dorpen haalt, je hiervoor ook plaats moet hebben op je eigen spelbord.  Hiervoor zal je dus je spelbord moeten uitbreiden en grotten moeten bouwen.  Deze grotten zijn vijfhoekige tegels wat je als speler dwingt goed na te denken over waar en hoe je de tegels plaats.  Deze tegels zorgen voor extra inkomen zodat je goud, diamanten en obsidiaanstenen kan mijnen, maar ze geven ook plaats aan het stockeren van kerkklokken, buitenposten, wisselkinderen en een warm bed voor de prinses.  Bij deze tegels heb je ook tegels die op het einde van het spel voor extra punten zorgen.

Wat ik zelf zo leuk vond tijdens het spelen is dat je keer op keer goed moet plannen waar je je eerste trol zet, en welke acties je in welke volgorde wil uitvoeren.  Elk stap en volgorde kan wel eens bepalend zijn of je de winnaar wordt en wordt uitgeroepen tot de beste trollenleider!

Dit spel is geschonken door Game Brewer en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Trolls & Princesses is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 90 - 120 minuten

Reacties

Populaire posts