Rookie

Het is een soort memoriespel met een twist. Verzamel zo veel mogelijk kaarten om te winnen. Er zijn 3 variaties om te spelen namelijk de standaard, de team en de kinder- variatie. Bij de kindervariatie is het gewoon een soort memoriespel zonder twist.


Voor de standaard variatie start je met alle kaarten te schudden, verdeel ze over 9 stapels in een vierkant van 3 op 3 met de afbeelding naar beneden. Bepaal zelf wie mag beginnen, de startspeler draait 2 kaarten van de 9 topkaarten om. Als deze overeenkomen mag de speler deze op zijn aflegstapel (onbeveiligd) leggen, hier zijn 3 plaatsen voor voorzien. Je mag zelf kiezen of je deze naast elkaar of op elkaar legt. Je bent dan nog steeds aan de beurt en draait 2 nieuwe kaarten om. Dit doe je tot je 2 kaarten omdraait die niet overeenkomen. Je draait deze kaarten dan gewoon terug om. Als alle kaarten van 1 stapel opgebruikt zijn, dan leg je de kaart die je als volgende omdraait op de lege plaats, als je dan geen paar hebt, draai je de kaart gewoon om en heb je terug 9 stapels. Tegen het einde van het spel ga je uiteindelijk wel met minder dan 9 stapels werken, maar je moet ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk de keuze hebt uit 9 stapels.


Om je punten te verzilveren, moet je ervoor zorgen dat je op elke stapel van je aflegstapel dezelfde kleur hebt liggen. Als dit het geval is leg je alle 3 je aflegstapels op je puntenstapel. Er zijn niet alleen gekleurde kaarten, maar ook kaarten met een X, dit is de twist. Als je in plaats van 2 kleuren, 2 X kaarten hebt omgedraaid, dan plaats je deze op je aflegstapel, als beloning mag je alle onbeveiligde kaarten (de aflegstapels van je tegenstander) van de speler die net zijn beurt voor je heeft afgewerkt of van de speler die dadelijk aan de beurt komt nemen. Je moet deze kaarten dan verdelen over je aflegstapels. Als je 1 gekleurde en 1 X kaart hebt omgedraaid laat je deze omgedraaid liggen, de volgende speler is aan de beurt. Deze heeft 2 opties om uit te kiezen. De eerste optie is gewoon de kaarten toch omdraaien en opnieuw beginnen met 2 kaarten om te draaien. De tweede optie is om te gaan zoeken naar dezelfde kleur of een tweede X, door maar 1 kaart bij om te draaien. Als er een X wordt omgedraaid, heeft deze speler 2 X kaarten en mag hij/zij deze leggen op zijn/haar aflegstapels. De speler mag dan ook de onbeveiligde kaarten van de speler links van hem/haar nemen. Deze kaarten worden ook op zijn/haar aflegstapels gelegd. De gekleurde kaart in het midden wordt gewoon terug omgedraaid en de speler draait 2 nieuwe kaarten om. Als de omgekeerde kaart geen X is, maar wel een kaart met dezelfde kleur als de reeds omgedraaide kaart, dan mag de speler de 2 gekleurde kaarten nemen en op zijn/haar aflegstapels leggen. Deze speler draait dan een nieuwe kaart om. Als er een andere kleur wordt omgedraaid, dan blijven de kaarten omgedraaid liggen en heeft de volgende speler de opties om te doen.


Als je X kaarten op een rij op je aflegstapels hebt liggen heb je een rookie! Als eerste beveilig je je aflegstapels, door ze op je puntenstapel te leggen. Dan neem je alle onbeveiligde kaarten van alle spelers en leg je deze op je aflegstapels zoals je zelf wil. Het spel eindigt als je het laatste paar hebt omgedraaid, de speler die dit doet, krijgt alle onbeveiligde kaarten van zijn/haar tegenstanders. Nu gaat iedereen zijn/haar kaarten tellen, de speler met de meeste kaarten wint.

Als je als team wil spelen, speel je met spelers samen. Deze spelers gaan tegenover elkaar zitten. Als je een paar vindt, mag je deze ook over je teamgenoot zijn aflegstapels verdelen. Zo geraak je gemakkelijker aan dezelfde kleuren voor je aflegstapels, om zo sneller punten te verdienen. Op het einde ga je alle kaarten van je team samen tellen, het team met de meeste kaarten wint.

Als je de kindervariatie wil spelen laat je alle X kaarten eruit, de aflegstapels zijn niet nodig, alle kaarten behoren ineens tot de puntenstapel.

Dit spel werd geschonken door Game Division en kan vanaf december gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 – 6
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 20 – 30 minuten



Reacties

Populaire posts