Würfel zucker

Würfelzucker is een dobbelspel dat je doet verlangen naar snoepjes. Je moet taken vervullen en je tegenstanders overtreffen. Wie de taken het best voltooit kan andere spelers verdringen. Je hebt hiervoor wat geluk nodig, maar een goede strategie is ook altijd wel handig.

Schud de opdrachtkaarten tot een trekstapel, schud ook de jokerkaarten en leg ze op een stapel. Zorg dat alle kaarten gedekt zijn en leg de stapels naast elkaar. Je kan zelf kiezen voor een kort spel of een langer spel. Hierbij tel je het aantal opdrachtkaarten dat in de speluitleg staat voor het aantal personen die dit spel spelen af en leg de 'Wir schieben bald' (we sluiten bijna af) kaart hierop. Je legt de opdrachtkaarten die je gaat gebruiken hierop. Je begint met een aantal opdrachtkaarten open te leggen, namelijk 1 meer dan het aantal spelers. Je kiest allemaal een kleur, de ballonnenkaarten geven aan voor welke kleur je gekozen hebt en welke dobbelstenen dus voor jou zijn.

De speler die als laatste iets zoets heeft gegeten mag beginnen. Neem de lollystartkaart en begin je beurt. Je begint met kaarten te innen (dit kan pas vanaf de 2de beurt). Hiervoor gooi je je dobbelstenen, maximaal 3 keer en dan ga je je dobbelstenen plaatsen. Dan mag de volgende speler beginnen met kaarten te innen (dit kan pas vanaf de 2de beurt). Controleer aan het begin van je beurt of er dobbelstenen van jouw kleur op 1 of meerdere kaarten liggen. Als dit het geval is verzamel je de dobbelstenen en leg je de gewonnen opdrachtkaarten gedekt voor je neer. Als dit niet het geval is sla je deze stap over (dit is het geval in de 1ste beurt). Liggen er dobbelstenen van jouw kleur op de jokerkaarten dan neem je je dobbelstenen terug en neem je de bovenste jokerkaart en leg je deze open voor je neer. Als dit de laatste jokerkaart is, kan je geen jokerkaarten meer winnen. Als je opdrachtkaarten gewonnen hebt, leg je hiervoor nieuwe kaarten in de plaats. Voor het maximaal 3 keer dobbelen gooi je eerst je 6 dobbelstenen en dan kan je bepalen welke dobbelstenen je wil behouden en welke je opnieuw wil rollen. Dit mag je maximaal 2 keer herhalen, zo kan je naar een opdracht toe werken. Als je gegooid hebt en je mag of wil niet meer gooien, ga je je dobbelstenen plaatsen op bijpassende opdrachtkaarten naar keuze. Je mag zoveel opdrachtkaarten bezetten als je wilt, ook de opdrachtkaarten waar al dobbelstenen van je tegenstanders op liggen. Als er al dobbelstenen van je tegenstanders op liggen, dan moet je proberen deze te overtreffen zodat jij deze kaart kan binnenhalen. Afhankelijk van de kaart is het aantal dobbelstenen of het aantal ogen belangrijk. Je mag je dobbelstenen niet op een kaart leggen waarbij je niet het beste resultaat hebt. Op de jokerkaarten mag je zoveel dobbelstenen leggen als je wil. Hiervoor moet je kijken naar het aantal dobbelstenen, het aantal ogen speelt hierbij geen rol. Je mag deze jokerkaarten die je voor je hebt liggen, gebruiken wanneer je maar wil, maar je kan deze maar 1 keer gebruiken. Als je ze gebruikt hebt, draai je ze om en leg je ze onder de jokerstapel. Als in jouw beurt de 'we sluiten bijna af' kaart zichtbaar is op de opdrachtenstapel, dan nadert het einde van het spel. Je legt de kaart aan de kant en speelt een laatste rondje. Je blijft wel nog opdrachtkaarten trekken om de opstelling aan te vullen. Iedereen komt nog 1 keer aan de beurt. Tot slot mag alleen de persoon met de startkaart nog 1 laatste beurt uitvoeren. Je mag eerst kaarten innen, dobbelen en dobbelstenen plaatsen. De snoepwinkel is gesloten, tijd om punten te tellen. Hoe waardevol zijn je verzamelde snoepjes? Tel je punten en degene met de meeste punten is de winnaar.

De jokerkaarten zorgen ervoor dat je geholpen wordt om een opdracht te halen. Je mag nog een aantal dobbelstenen (voor de hoeveelheid zie op je jokerkaart) een 4de keer rollen. Je kan toch dobbelstenen verdringen door een opdracht even goed te vervullen als je tegenstander. Zo kan je een opdrachtenkaart binnenhalen met dezelfde dobbelstenen als je tegenstander. Je kan ook je dobbelsteen aanpassen naar een getal naar keuze (dit is wel beperkt door het aantal dat je bij een willekeurige dobbelsteen mag optellen of aftrekken), het getal moet ook een getal zijn van 1 tot 6. Of je kan je dobbelsteen omdraaien naar de tegenovergestelde zijde.

De opdrachtkaarten bestaan uit verschillende soorten opdrachten. Je moet zoveel mogelijk dobbelstenen met een bepaald getal afleggen, leg het juiste aantal dobbelstenen met een bepaald aantal ogen af (hierbij wint het hoogste aantal ogen de kaart), leg 2 of 3 groepen van het juiste aantal dobbelstenen met een bepaald aantal ogen af (hierbij wint de speler die het hoogste aantal ogen heeft afgelegd, bij een gelijkspel kijk je naar het 2de hoogste aantal ogen op de dobbelstenen tussen die spelers), je kan een full house spelen, hierbij controleer je eerst het aantal ogen dat het meeste voorkomt (het hoogste aantal hiervan wint, bij een gelijke stand kijk je pas naar de andere dobbelstenen), je kan ook gaan voor de laagste som van een bepaald aantal dobbelstenen (het aantal dobbelstenen staat op de kaart). Als laatste is er een speciale opdrachten kaart. Hierbij mag je zoveel dobbelstenen als je wilt om het hoogste aantal ogen te verzamelen. Je krijgt hier maar 1 punt voor, maar je krijgt ook een persoonlijke opdrachtkaart. Je legt na het verzamelen van de kaart eerst nieuwe opdrachtkaarten in het midden voor iedereen en dan trek je nog een opdrachtkaart, maar deze leg je voor je en alleen jij kan deze vervullen, niemand kan deze afpakken. Je mag zoveel persoonlijke opdrachtkaarten voor je hebben liggen als je wil. Je kan deze kaarten innen door er dobbelstenen op te leggen.

Dit spel werd geschonken door Moses verlag en kan vanaf december gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 – 4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten



Reacties

Populaire posts