Sixteen

 

Het doel van het spel is om zo snel mogelijk al je tegels te kunnen afleggen door er voor te zorgen dat je telkens een hoger cijfer aflegt bij de juiste kleur. Je kan ook speciale tegels gebruiken om je doel te bereiken. Het is de bedoeling om zo weinig mogelijk over te houden om te winnen.

Iedereen krijgt een scherm voor zich om zijn tegels achter te verbergen. Met 4 spelers krijgt iedereen 22 tegels, voor 3 spelers is het 29 per speler (1 tegel blijft in de zak), voor 2 spelers neem je eerst alle eentjes uit de zak en leg je die al op tafel, dan neemt elke speler nog 30 tegels (de rest blijft in de zak). De tegels die in de zak blijven mogen door niemand bekeken worden en doen niet mee aan het spel.

Om te starten legt iedereen de tegels met 1 op, op tafel. De speler die de rode 1 aflegt is de startspeler. Als je met 2 spelers speelt, bepaal je zelf wie begint. Om tegels te leggen kan je ofwel 1 tegel aanleggen door een getal te leggen dat hoger is dan het getal dat er al ligt (bij dezelfde kleur) of je legt een reeks aan van tegels die elkaar opvolgen die ook hoger zijn dan het getal dat er al ligt. Je kan telkens maar 1 keer tegels leggen van 1 kleur. Aangezien je je tegels allemaal moet proberen kwijt te geraken, is een reeks kunnen afleggen wel iets goed, je mag een zo lang mogelijke reeks afleggen zolang ze elkaar opvolgen in stijgende volgorde. Omdat niet iedereen de tegels gaat aanleggen die telkens maar 1 stijgen, ga je uiteindelijk tegels hebben die je niet kan aanleggen omdat er al een hoger getal ligt. Om deze toch te kunnen afleggen kan je de speciale tegels gebruiken zodat je toch al je tegels kwijt kan geraken of om te beletten dat andere spelers hun tegels kwijt geraken. De tegel met 16 restart zorgt ervoor dat je dat je terug een rij kan starten bij 1, je kan hier dus alle tegels achter leggen. De tegel 16 end zorgt ervoor dat de rij eindigt, je kan enkel dit veranderen door de schaar of vuilbaktegel. Met de schaartegel (hiervan zijn er 2) kan je de laatste tegel van een rij verwijderen, je kan deze tegel maar 1 keer gebruiken en je legt de schaartegel samen met de verwijderde tegel aan de kant. Je mag dan na het verwijderen van een tegel aan die rij nog een tegel aanleggen. De vuilbaktegel (hiervan is er maar 1) zorgt ervoor dat je zoveel tegels als je wil van 1 kleur (behalve tegel 1) verwijdert. De tegels die je verwijderd hebt en de vuilbaktegel leg je gewoon aan de kant. Je mag dan aan die rij nog een tegel leggen. Het spel blijf duren tot niemand meer een tegel kan aanleggen. Als je op een bepaald moment geen tegel meer kan aanleggen, pas je. Als je de volgende keer weer aan de beurt bent en je kan toch een tegel afleggen, mag je dit doen, je speelt terug mee.

Het spel eindigt als een speler al zijn tegels kwijt is, deze speler wint het spel. Als alle spelers in dezelfde ronde passen, stopt het spel en worden de getallen die iedereen nog heeft opgeteld. De speler met het laagste getal wint, als dit een gelijke stand is, kijk je naar wie het minste tegels heeft. Let wel op de schaar en vuilbaktegel geven een speler 20 punten, dus je kan deze maar best gebruiken tijdens het spel.

Dit spel werd geschonken door magic bean game en kan vanaf december gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 – 4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten


Reacties

Populaire posts