Almadi

Tegen het einde van de 1001ste nacht wil de sultan Shahryar het nieuwe rijk Almadi bouwen. Dit alles om de intelligentie en de wijsheid van zijn vrouw Sheherazade te eren. De spelers kruipen in de huid van de adviseur van de Sultan. Aan jouw de schone taak om het nieuwe rijk van de Sultan op te bouwen. Jij bent de architect van dit meesterwerk. Ontwerp een bloeiend gebied met weelderige paleizen, frisse oases, grote markten en majestueuze karavanen. 

Almadi is een tegellegspel dat 16 ronden duurt. Tijdens een ronde moeten de spelers een tegel uit de markt nemen, en in de overeenkomstige rij in hun rijk te bouwen. Dat betekent dat als de speler een tegel uit de 3e rij op de markt neemt, dat hij deze tegel in de derde rij van het rijk dient te bouwen. Extra kleine bijkomstigheid is dat de tegel niet gedraaid mag worden. Als de gekozen tegel is gebouwd, dan kijkt de speler of dat hij middels de pijlen en / of de iconen die op de tegel staan afgebeeld extra effecten activeert. Is dit het geval, dan worden deze effecten onmiddellijk uitgevoerd.

Juist deze extra effecten zorgen ervoor dat Almadi anders is dan andere tegellegspellen. Iedere tegel die geplaatst wordt, kan van groot belang zijn. En het wordt pas echt leuk, als je tijdens je beurt erin slaagt om door het plaatsen van een tegel een kettingreactie aan extra effecten in gang te zetten.

De extra effecten zijn:
  • Maan. De speler kiest een open doelkaart uit. Dit mag ook een doelkaart zijn van een tegenstander indien deze nog niet aan de voorwaarden voldoet.
  • Hamer. De speler neemt een mozaïektegel en legt deze voor zich neer.
  • Marktkraam. De speler neemt een marktkraamtegel en legt deze voor zich neer.
  • Diamant. De speler neemt een diamant en legt deze voor zich neer.
  • Vazen. Geactiveerde vazen leveren op het eind van het spel ieder 1 punt op.
  • Geest. Middels de geest, mag de speler een tegel naar keuze naar een andere locatie in zijn rijk verplaatsen.
Met name de geest is een zeer sterk extra effect. Hierdoor kun je er immers voor zorgen dat die ene tegel nu wel op de juiste plek komt te liggen. En met een beetje zorgvuldig plannen, kun je door het verplaatsen van die tegel weer een extra effect in gang zetten. 

De regels voorzien in een basisspel, en een geavanceerd spel. We zouden iedereen willen aanraden om meteen de geavanceerde versie te spelen. Heel veel moeilijker is deze variant niet, en het brengt nog meer spanning en planning in het spel. Aan het begin van het spel, krijgt iedere speler drie karakters op hand (in een spel met twee spelers, krijgt elk vier karakters op hand). De spelers kiezen er twee uit en houden deze op hand. De overige karakters komen open naast de markt te liggen. Een speler kan een karakter activeren op elk moment tijdens zijn beurt, door het juiste aantal diamanten te betalen aan de bank. De effecten van het karakter gaan meteen in werking. Het moment van het in het spel brengen van een karakter kan dus tactisch zeer belangrijk zijn. 
De puntentelling lijkt op het eerste zicht wat lastig, maar als je een paar spelletjes hebt gespeeld, dan is het allemaal wel duidelijk, en minder complex dan aanvankelijk gedacht. Op het einde van het spel komen ook de mozaïeken om de hoek krijgen. Een mozaïek kan namelijk op een paleis geplaatst worden. Elk paleis dat versierd is met een mozaïek scoort nogmaals opnieuw de punten voor dat paleis. Dit kan dus behoorlijk oplopen. Het is verstandig om er voor proberen te zorgen dat de marktkramen en de karavanen enigszins in balans zijn. Te weinig goederen om te vervoeren is namelijk een verspilling van een kameel in een karavaan. Wellicht dat je door een andere tegel meer punten zou kunnen scoren. 
Almadi is eigenlijk een grote puzzel. Door het feit dat je de gekozen tegel in de overeenkomstige rij in je rijk dient te plaatsen wordt voorkomen dat alle mogelijkheden doorgerekend worden en dat de wachttijd alleszins meevalt. 

Dit spel was een aangename verrassing en zal nog regelmatig op tafel komen.

Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 40 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Funny Fox



Reacties

Populaire posts