Snowhere

Steffen Benndorf is de bedenker van spellen als The Game & Qwixx. Beide spellen mag men inmiddels met een gerust hart tot klassiekers rekenen. Behalve deze twee spellen, heeft de man ook nog vele andere leuke spellen gemaakt. Denk daarbij aan spellen als Träxx, Anubixx & Twenty One. Als er een nieuw spel van zijn hand verschijnt, zijn we er dan ook zeer nieuwsgierig naar.

Snowhere is het eerste spel dat verschenen is in de nieuwe Nature Line van uitgever NSV. Spellen die in deze lijn worden uitgegeven, bevatten geen plastic, het gebruikte hout en karton zijn 100% FSC en voor de productie van de verpakking en de spelregels wordt gebruikt gemaakt van gerecycled papier en milieuvriendelijke, duurzame inkten. Een initiatief dat we enkel kunnen toejuichen, en waarvan we hopen dat andere uitgevers dit voorbeeld zullen gaan volgen.

De 111 kaarten die in de doos zitten worden met de vuurzijde naar boven op tafel verspreid. De spelers bepalen gezamenlijk hoe de verspreiding gebeurd. Zij dienen namelijk de zojuist ontstane brand samen te gaan bestrijden. Willen ze liever een compact vuur of zien ze meer heil in het bestrijden van een wijd verbreid vuur. Het enige waar rekening mee dient te worden gehouden is dat elke kaart minimaal 1 andere kaart dient aan te raken, zodat er geen aparte brandhaarden zijn bij aanvang van het spel.
Er wordt willekeurig een startspeler bepaald, en deze neemt een vrije vuurkaart van tafel en draait deze om. Met een vrije vuurkaart wordt een kaart bedoeld, die nergens bedekt is door een andere kaart. Deze is dus op te nemen uit de brand, zonder dat daarvoor andere kaart verplaatst dienen te worden.

De andere zijde van de kaart toont ons een sneeuwlandschap. De kaart wordt door de speler op het vuur geplaatst. Bij het plaatsen dient de speler rekening te houden met het feit dat de kaart met de sneeuwzijde niet exact gelijk mag liggen met een vuurkaart die eronder ligt. Hierna is de volgende speler aan de beurt die exact hetzelfde doet.

Er zijn 6 kaarten, waar op de sneeuwlandschapzijde eveneens een sneeuwkristal is afgebeeld. Indien een speler deze trek, wordt de kaart aan de kant gelegd, en is de volgende speler aan de beurt.

Het spel is ten einde als een speler geen vrije vuurkaart uit het vuur kan nemen. De kaarten met de sneeuwkristallen, mogen nu gebruikt worden om nog delen van het vuur te bedekken en uit te maken. 


Indien het de spelers is gelukt om al het vuur met sneeuw te bedekken dan hebben zij gewonnen. Is er nog een deel van het vuur zichtbaar, dan hebben de spelers verloren.  

Snowhere is meer een puzzel dan dat het een echt spel is. Het nadeel is, dat als men enkele spelers deze puzzel verschillende malen heeft weten op te lossen, de lol er wel vanaf is. Voordeel is wel, dat het eenvoudig is om dit kleine doosje aan iemand ander te geven, zodat zij er nog lol van kunnen hebben. En dat laatste past dan weer perfect in de duurzame Nature Line van NSV.

Dit spel is geschonken door NSV Spiele en is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke.Aantal spelers : 1-99
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten

Reacties

Populaire posts