Rainbow elf


In Rainbow Elf trekken de spelers op verkenning in het magische woud, bevolkt door een heel kleurrijk sprookjesvolkje: elfen in alle kleuren van de regenboog ! Doel van dit kaartspel is zo snel mogelijk een 'regenboog' aan elfenkaarten te verzamelen (een serie van zeven kaarten, telkens eentje voor elke kleur van de regenboog). Elke elf(enkleur) heeft een speciale eigenschap, wat het verzamelen ervan sterk kan versnellen.
 

Die elfenwereld bestaat uit een spelbord waarvan het onderste gedeelte (het woud) plaats biedt aan de actieve kaarten, en het bovenste deel verdeeld is in een ruimte voor de trekstapel (het dorp) en de aflegstapel (de lucht). 

Bij aanvang van het spel worden alle elfenkaarten (hun aantal is afhankelijk van het aantal spelers) geschud, waarna elke speler er twee op hand krijgt, en de volgende twee opengelegd worden in het woud (de actieve kaarten). Hierna worden de trollenkaarten door de trekstapel geschud. 


Elke spelbeurt krijgt de actieve speler een extra handkaart van de trekstapel, waarna hij er eentje uitspeelt door ze open op een van de twee actieve 'woudkaarten' te leggen. Hiermee activeren ze de speciale actie overeenkomstig met de kleur van de elfenkaart (hierover later meer). Is de gespeelde kaart van dezelfde kleur als de onderliggende woudkaart, dan 'scoort' de speler deze kleur (en mag hij de elfenkaart in zijn score-rij leggen).

Elke elfenkleur triggert een ander effect: zo mag je bij het uitspelen van de rode elf als beloning de kaart van de andere woudstapel op hand nemen. Een oranje kaart leidt tot een wisselactie: één kaart van de actieve speler wordt gewisseld met twee kaarten van een andere speler. Een gele elfenkaart levert de twee bovenste kaarten van de aflegstapel op. De groene elf zoekt het geluk ergens anders: hierbij mag je een kaart van een speler stelen. Bij de blauwe kaart krijg je de keuze uit de drie volgende trekstapelkaarten, kiest er eentje en legt de overige twee kaarten onderaan de trekstapel. Met indigo ruim je je handkaarten op, en vervang je ze allemaal door de volgende drie trekstapelkaarten.


Violet tenslotte, voegt twee trekstapelkaarten toe aan je hand. Vergeet niet dat je handkaarten bij het beëindigen van je beurt beperkt zijn tot vier, eventuele restkaarten dienen afgelegd te worden voor de volgende speler aan zijn beurt kan beginnen.

Leiden het uitspelen van handkaarten met hun effecten niet tot het scoren van de gewenste kleur ? Dan is een tweede speloptie om zelf een te scoren kleurenkaart te creëren door twee gelijke handkaarten uit te spelen op tafel, naast de de woudkaarten. De ene kaart verhuist naar de score-rij, de tweede naar de aflegstapel.

En natuurlijk is het niet altijd peis en vree in het woud, want een passerende trol kan plots heel de elfenwereld door elkaar schudden ! Rainbow Elf bevatten trollenkaarten, die bij het uitspelen ervan leiden tot een 'reset' van het spelbord: alle kaarten (zowel trek-, afleg- als woudstapels) dienen worden samengevoegd en opnieuw geschud. Hierna verdwijnt de uitgespeelde trollenkaart uit het spel.

Wanneer een speler in zijn score-rij een volledige regenboog kan vormen stopt het spel, en is de winnaar gekend. Slaagt niemand hierin en raakt de trekstapel uitgeput ? Dan eindigt het spel eveneens en wint de speler met de 'zo volledig mogelijke' regenboog. Zijn er meerdere spelers met het hoogste aantal kleuren ? Dan geeft de de langste juiste opeenvolgende rij de doorslag (rood - oranje - geel - groen - blauw - indigo - violet).


Dit spel is geschonken door Falomir Juegos en kan vanaf januari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 6 spelers
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 15 - 30 minuten



 

Reacties

Populaire posts