Origins : first builders

We zijn weer blij dat we een nieuw spel van Board&Dice mogen voorstellen, aangezien we grote fans zijn van hun werk. Vandaag is het de beurt aan Origins: First Builders, waar de spelers hun populatie van 'free men' gaan begeleiden, het bouwen van gebouwen en monumenten gaan beïnvloeden en trachten te stijgen op de 3 machtige zodiac tempelsporen.


Elke speler start het spel met een stad die slechts uit 2 tegels bestaan: de agora en het paleis. Naarmate het spel evolueert zal je stad zienderogen groeien in grootte maar ook in sterkte. Elke tegel die je toevoegt heeft een bepaalde eigenschap die je mag uitvoeren bij het aan puzzelen, maar ook nog een keer als je een district kunt afsluiten. Een district zijn 4 tegels in een bepaalde kleur en patroon. De grote arena op het spelbord stelt het militaire spoor voor, en geeft aan welke beloningen je krijgt bij aanvallen. De speler die hier het verste op staat zal ook de startspeler worden.

Het volledige spel zal over een onbekend aantal ronden gespeeld worden, totdat er 2 vakjes met de toren fiches leeg zijn, of totdat er geen goud meer ligt boven de district kaarten, of totdat er geen dobbelsteen meer kan toegevoegd worden aan het verkoopspoor, of totdat er een speler is die tot het maximale gestegen is op de 3 zodiac tempel sporen. Een ronde is ten einde indien alle spelers passen. Het is dus mogelijk dat er een speler nog eventjes verder gaat met acties terwijl de rest is gepast.

De mogelijke acties die je kan uitvoeren, en je voert slechts 1 actie uit per keer, zijn de volgende :

* Een ontdekkingssite bezoeken : dat doe je met 1 van je werkers (dobbelstenen in een houdertje van je eigen kleur) of met je 'free men'. De acties leveren grondstoffen op zoals wijsheid, voedsel en steen, maar ook goud valt er te rapen. Telkens je onder een wiel een dobbelsteen plaatst, moeten de ogen van je dobbelsteen tenminste even hoog zijn als staat aangeduid op het wiel. Zo niet moet je het verschil met wijsheid bij betalen. Telkens een speler voor een bepaalde actie kiest, wordt dat wiel verder gedraaid, zodat de volgende speler daar een dobbelsteen met hogere waarde moet plaatsen. Leg je dan ook nog eens een dobbelsteen van eenzelfde kleur onder een wiel met de identieke kleur, mag je de bijbehorende bonusactie uitvoeren.  Een ontdekkingssite bezoeken is de manier om dobbelstenen bij te kopen, om neutrale witte dobbelstenen bij te krijgen (extra acties), om te stijgen op de zodiac tempel sporen, of om tegels voor je stad bij te kopen. Stijgen op het militaire spoor zal eveneens hier mogelijk zijn. Je merkt al snel dat deze actie de hoofdbrok van het spel bevat.

Een 2e mogelijke actie is een district afsluiten om punten te scoren. Dat doe je als je 4 tegels gebouwd hebt zoals aangegeven is in 1 van de 4 district kaarten. Ben je daar de eerste in, krijg je de 2 goudstukken die erboven liggen. Je scoort de hoogste punten die op de district kaart staan. Elke keer je terug eenzelfde district afsluit, ontvang je de lagere punten die er naast staan. Dezelfde regel geldt voor de andere spelers, enkel missen zij de 2 goudstukken. Door districten af te sluiten scoor je punten op het einde van het spel. De waarde van de dobbelsteen in een district wordt dan vermenigvuldigd met de hoogte van je toren in de kleur van die dobbelsteen. Is je gele toren in je paleis dus 3 hoog, en heb je een district met een gele dobbelsteen met waarde 5 afgesloten, scoor je 15 punten.

Over de torens gesproken, het bouwen van een toren is een 3e mogelijke actie die je kan uitvoeren. Een eerste verdieping kost je 1 goud, een volgende verdieping van dezelfde kleur 2 goud etc... Het aantal verdiepingen dat in het begin van het spel ter beschikking is, is afhankelijk van de getrokken district kaarten.

Een 4e, maar ook wel een zeer belangrijke actie, is het laten groeien van je populatie. Dat is vrij duur en kost je telkens voedsel. Maar hoe meer populatie, of beter gezegd houders voor je dobbelstenen, hoe meer dobbelstenen je kan kopen om acties mee uit te voeren.

Tot slot kan je nog passen, en laat je de andere spelers verder spelen tot dat iedereen gepast heeft.

De 3 zodiac tempels sporen zullen na elke ronde bekeken worden. De speler die per spoor het hoogste staat, krijgt de bijbehorende tempel kaart. Daarop staat een bepaalde eigenschap die je gedurende de hele volgende ronde kan gebruiken, tenzij iemand je in die ronde op dat spoor terug voorbij steekt.  Zo moet je bijvoorbeeld minder kennis betalen bij het aankopen van nieuwe dobbelstenen of gebouwen.

De spelers die verder bewogen zijn op het militaire spoor, zullen op het einde van een ronde hun jeton daar terug naar achter moeten bewegen tot het vorige segment. Toen wij met 2 spelers het spel speelden, werd er erg weinig gebruik gemaakt van dit spoor, ook al bepaald het de startspeler. Maar we beseffen dat indien je ver kunt vorderen op dit spoor, je de actie 'oorlog voeren' vaak wilt uitvoeren. Deze leveren namelijk punten op voor elk segment je voorbij bent, en voor elke speler die nog achter jou op dat spoor staat. Een tactiek om volgende keer eens uit te testen, zeker met meerdere spelers.

Op het einde van de ronde komen alle ingezette dobbelstenen terug naar je persoonlijk spelbord. Elke dobbelsteen zal zodanig gedraaid worden dat ze met 1 verhoogd worden. Eenmaal een dobbelsteen terug naar je spelbord komt die al een waarde 6 had, komt deze onderaan je spelbord te liggen. Dat is een actie minder die je kan uitvoeren in de volgende ronde, maar hoe meer dobbelstenen je onderaan hebt liggen, des te meer punten dit zal opleveren op het einde van het spel. Een kleine kanttekening hierbij is dat elke dobbelsteen uniek in kleur moet zijn op dit spoor.

Het is een stevige handleiding, zoals we wel vaker tegen komen bij spellen van Board&Dice, maar eenmaal enkele rondjes gespeeld, gaat alles zeer vlot, en ontpopt er zich weer een heel mooi spel. Elk spel zal telkens weer anders zijn, aangezien de stadstegels allen unieke eigenschappen hebben, de district kaarten variatie aanbieden, en de mogelijke tactieken die je kan gebruiken bijna eindeloos zijn.
Origins is een spel dat elke veelspeler of serieuze spelliefhebber zeker eens moet gespeeld hebben.

Dit spel is geschonken door Board&Dice en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.
Origins: first builders is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 60 - 120 minuten

Reacties

Populaire posts