Rock the Bock

 

Rock the Bock is te beschouwen als een 'roll and write' spel maar dan met dieren in plaats van de gebruikelijke ogen op de dobbelstenen. Er zijn 4 geiten, elk in een spelerskleur, en daarnaast nog een bok en een wolf. Wat verder nog opvalt is het doosje: geen klassiek formaat met deksel, maar een bakje dat in een houder schuift. Een leuke afwisseling. Binnenin vinden we een grote scoreblok met dubbelzijdig papier, 10 kleine dobbelstenen en een handleiding.

Vooraf kiest elke speler een kleur en dan kan het dobbelen beginnen. De eerste beurt is altijd met 10 dobbelstenen. Daarna vermindert telkens het aantal met het totaal aantal dobbelstenen dat je in de vorige beurten hebt ingezet.

Een worp is definitief, herdobbelen is er niet bij. Je sorteert best de stenen volgens kleur en dan moet je één set kiezen. Kies je de geiten in je eigen kleur, dan mag je evenveel geiten doorstrepen op je scoreblad. Kies je de bokken, dan streep je bokken door. Wolven geef je door aan een tegenspeler die ze op zijn blad doorstreept. Kies je tenslotte voor geiten in de kleur van een andere speler, dan is het die speler die mag doorstrepen. Let op: je bent altijd verplicht om een keuze te maken, zelfs als jou dat niet goed uitkomt (bvb met 2 dobbelstenen geiten in een andere kleur gooien). Bij 2 of 3 spelers kan je bovendien de overblijvende kleur(en) nooit kiezen, dat kan dus eventueel tot een beurt leiden waar je niks kan doen.


 Als laatste actie streept de actieve speler evenveel dobbelvakjes door als hij dobbelstenen heeft gekozen. Dit is een hulpmiddel om te kijken met hoeveel dobbelstenen je in de volgende beurt start. Wanneer alle dobbelvakjes aangekruist zijn is de ronde voor die speler voorbij, maar hij kan nog wel wolven en geiten ontvangen van andere spelers.

Als iedereen uitgedobbeld is wordt de score voor die ronde bepaald. De basisscore is het aantal doorstreepte geiten, maar het hangt van de wolven en bokken af hoe die verrekend wordt. Heb je meer bokken dan wolven, dan zijn het positieve punten. Zijn er meer wolven dan bokken, krijg je minpunten. En in geval van gelijkstand scoor je helemaal niks! Daarna begint een nieuwe ronde.

Zo worden er 3 gespeeld. Wie dan de hoogste totaalscore heeft, wint het spel.


Rock the Bock is een verdienstelijke variatie op het 'roll and write' genre waarbij interactie met de tegenspelers mogelijk is. Veel denkwerk is er niet, naast geluk is het gewoon afwegen hoe je de dobbelstenen inzet: hoe meer je verdedigt of aanvalt, hoe minder stenen er overblijven om effectief te scoren. Zeker in de latere beurten met weinig dobbelstenen is de keuze vaak evident.

Het is niet de top in zijn categorie, maar als je ooit 15 minuten moet opvullen komt dit zeker in aanmerking.

Dit spel werd geschonken door Moses verlag en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 15 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar


Reacties

Populaire posts