Candy Islands


Schip ahoi, piraatjes ! Niet voor een tochtje op de bekende scheve schuit, maar op een piratenschip dat koers zet naar iets dat kinderen even leuk in de oren zal klinken: de Candy Islands ! Hier vechten de piraten een ware snoepoorlog uit: zo schieten ze niet niet alleen met snoepkanonballen naar elkaar, maar is het doel van het spel zoveel mogelijk chocolademunten te veroveren !

Elke piraat start het spel met een setje van zes eilandkaarten dat bestaat uit drie schatkaarten (met erop afgebeeld schatkisten gevuld met verschillend aantal munten) en drie snoepkaarten (gummibeer, lolly en kauwgom). Elk setje word geschud en gedekt voor de speler gelegd. Iedereen krijgt eveneens een (lege) snoeppotkaart (waarin later gescoorde punten verzameld kunnen worden) en een scherm, waarachter een lading snoepkanonballen (in de kleur van de speler) verscholen ligt. De snoeptokens (dezelfde drie snoepsoorten als op de snoepkaarten) worden in het midden van de tafel uitgestald (zoveel tokens per soort als er spelers zijn). 


En het spel kan beginnen ! Elke beurt draaien de spelers de bovenste eilandkaart van hun stapel om. Deze kaarten worden in deze ronde verhandeld, of beter, gegeven aan de beste bieder. Spelers bieden tegen elkaar door kanonballen in te zetten, de hoogste bieder wint. Zo zijn er veel spelletjes, hoor ik jullie al hardop denken, maar de veiling in Candy Islands zit goed in elkaar. Zo biedt je telkens tegelijk tegen je linker- en rechterbuur in een strijd om hun kaarten, en dien je je kanonballen dus wijs te verdelen over je twee handen. Binnengehaalde schatkaarten leveren ze punten op, en snoepkaarten snoeptokens die als extra wapen ingezet kunnen worden bij het bieden.
 

Zo verhoogt een in de bieding gespeelde gummibeer het bod met 3 eenmalige extra kanonballen. Een lolly geeft het je recht om, eveneens eenmalig, iets (een kanonbal of een snoeptoken) te stelen uit het bod van je buur, en deze vangst meteen aan jouw bod toe te voegen. Beide tokens verdwijnen na toewijzen van de kaarten uit het spel. De plakkerige kauwgom is zoals steeds moeilijker te verwijderen, en het kauwgomtoken (dat het bod met +1 verhoogt) verhuist na het bod weer naar voorraad van de speler die het uitspeelde.
 

En ook de afloop van de veiling is niet zo standaard als in het zoveelste bied-en-koopspel: nadat de kaarten toegewezen zijn worden de ingezette kanonballen beschouwd als afgevuurd: met andere woorden: de spelers krijgen alle ballen die tegen hen werden ingezet ! Ook het scoremechanisme aan het eind van het spel heeft een twist: de piraten scoren punten voor elke verworven schat- of snoepkaart én voor het aantal kanonballen van de meest voorkomende kleur in hun voorraad (niet noodzakelijk de eigen kleur). Deze kanonballen verhuizen naar de lege snoeppot, waarna ze magischerwijs omgetoverd worden tot chocolade munten (punten). De piraat met de meeste punten is niet alleen de heerser van de zee, maar ook van Candy Islands !





Een mooi kleurrijk kort spelletje met beknopte spelregels en een leuk uitgewerkt thema (de booskijkende gummibeer met het piratenzwaard en de lolly met het dievenmasker) verschijnt ongetwijfeld vaak op onze speeltafels. Maar ook de oudere of meer tactische spelers blijven niet op hun honger zitten. Candy Island bevat een gevorderden spelmodus (met verschillende groottes aan snoeppotten en meer eilandkaarten) en extra snoeptokens die het extra tactische mogelijkheden bieden: zo schakelt 'de zuurstok' een bepaalde, tegen jou ingezette, kleur kanonballen uit, en kan er door het inzetten van de 'het snoepje' beroep gedaan worden op 'de octopus' die de kanonballen afweert (en er na het bieden dus geen uitwisseling ervan plaatsvindt). Hijs de zeilen en zet koers naar Candy Islands !

Dit spel is geschonken door Studio H en kan vanaf januari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 4 spelers
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 10 minuten


Reacties

Populaire posts