Wild cards
Wild Cards is een kaartspel (wie had dat verwacht?) waarbij je zoveel mogelijk dezelfde dieren moet verzamelen middels een biedsysteem. Wie het meeste aantal exemplaren van een soort heeft kan bovendien rekenen op de speciale eigenschap van de leider van die soort. Bied dus verstandig en maak de juiste keuzes, dan ben je op goede weg naar de overwinning.
De dierenstapel bestaat uit 6 soorten: leeuwen, stokstaartjes, pauwen, eekhoorns, arenden en steenbokken (7 van elk). Na verwijdering van een bepaald aantal wordt dit bonte allegaartje geschud en gedekt op tafel gelegd, waarna er zoveel kaarten worden opengedraaid als er spelers zijn min 1. Verder is er nog een trekstapel met habitatkaarten. Deze komen overeen met de leefgebieden van voornoemde dieren (bos, savanne en bergen) en hebben waarden variërend van 1 tot 4. Hiervan krijgt elke speler er 7 op hand bij de aanvang van het spel. Verder ontvangt elke speler ook nog een aanvulkaart. Ten slotte worden de leiderskaarten en puntenfiches binnen ieders bereik gelegd.
Een ronde bestaat uit 3 fases: bieden, kaarten pakken en opruimen. Het bieden gebeurt met de habitatkaarten. Elke speler kiest een kaart en legt deze gedekt voor zich. Daarna worden ze tegelijk omgedraaid. De speler met de hoogst gespeelde waarde mag nu als eerste kiezen uit de etalage. Maar hij moet wel eerst extra habitatkaarten afleggen om tot het aantal te komen dat hij geboden heeft (bv. waarde 3 gespeeld is 2 extra kaarten afleggen). De gekozen dierkaart legt hij voor zich. Als bovendien alle gespeelde habitatkaarten overeenkomen met het leefgebied van dit dier mag hij voor 2 punten aan fiches nemen. Verder wordt ook gekeken of er nog een speler is met meer dieren van die soort in zijn bezit. Is dat niet het geval, dan mag hij de leiderskaart van die soort opeisen (dus bij gelijkstand wordt de kaart ook overgenomen) en mag hij vanaf nu gebruik maken van de speciale eigenschap. Daarna is de speler met het volgende hoogste bod aan de beurt. Let op: aangezien er minder kaarten dan spelers zijn zou het kunnen dat de laatste van een kale reis terugkomt. Als troost mag hij dan wel 2 habitatkaarten bijtrekken (met een handlimiet van 10).
In geval van ex aequo bij het bieden zijn volgende regels van toepassing. De betrokken spelers leggen eerst kaarten af om hun bod te vervolledigen. Wie dan de hoogste totale waarde heeft mag eerst kiezen. Is het nog gelijk, dan leggen de spelers nog 1 kaart af (die mag nu ook van de trekstapel genomen worden) tot er een verschil is.
In plaats van een bod te doen kan een speler ook zijn aanvulkaart spelen. Hij mag zijn hand dan aanvullen tot 7 habitatkaarten en de aanvulkaart er weer bij nemen. Een laatste optie is het verzaken van een bod (bv. als de overblijvende keuzes niet interessant zijn). In dat geval mag je 2 habitatkaarten bijtrekken en recupereer je de gespeelde kaart.
Als iedereen aan bod is geweest worden de afgelegde kaarten opgeruimd en de etalage vervangen (er blijven dus geen dieren liggen). Wanneer dit niet meer lukt eindigt het spel en worden de punten berekend. De diersoort waarvan je de meeste kaarten hebt scoort 2 punten per kaart, de diersoort met het op één na hoogste aantal scoort 1 punt per kaart. Tel daar de puntenfiches bij op en je hebt je eindscore. De hoogste score wint het spel.
Misschien nog even terugkomen op de speciale eigenschappen, om een idee te geven. De leeuw wint altijd bij een gelijk bod; de pauw brengt op het einde 3 punten extra op en het stokstaartje mag bij het spelen van de aanvulkaart 1 dier ruilen met de etalage (aanvullen gebeurt altijd eerst). Wat de andere leiders doen moet je zelf maar ontdekken.
Wild Cards is een leuk tussendoortje dat toch meer diepgang biedt dan je eerst zou denken. Eerst is er het bieden. Mik je op de habitatbonus, of speel je gewoon de hoogste kaart? Ga je resoluut voor 2 diersoorten, of spreid je eerst wat om te zien wat de anderen doen? Vergeet ook niet dat er kaarten weg zijn, dus misschien gok je op het verkeerde paard. En onderschat ook niet de impact van de leiders op het spel. Kortom, veel stof tot nadenken. Ten slotte nog een woordje over het artwork. Men heeft gekozen voor een kubistische stijl, een beetje à la Minecraft. Dat geeft een ongewoon resultaat dat opvalt, en opvallen is altijd goed.
Wat mij betreft een aanrader!
Dit spel werd geschonken door Gam'inBIZ en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.
Speelduur: 20 minLeeftijd: vanaf 10 jaar
Reacties
Een reactie posten