Hippocrates

Hippocrates is een spel waar we terug reizen naar het oude Griekenland, meer bepaald naar het eilandje Kos net onder Turkije. Hippocrates, die hier leefde, is net overleden, en we hopen dat de spelers waardige opvolgers zijn om een team van dokters aan te sturen. Het is nu aan jou om je reputatie te verhogen, zodat alle patiënten rondom de Mediterraanse zee jou komen raadplegen met de hoop om genezen te worden.

Het spel bestaat uit 4 rondes. De eerste fase bestaat uit het verwelkomen van je patiënten in je kliniek. Je kliniek bestaat uit een persoonlijk spelbord opgedeeld in 3 vakken. Bovenaan de ontvangstruimte, met plaats voor 3 personen, daaronder de spoed, waar ook 3 patiënten in kunnen, en onderaan plaats voor de mensen die niet konden geholpen worden. Voor elke patiënt hier op het einde van het spel, zal je 3 punten moeten inleveren. De startspeler dobbelt met de 6 dobbelstenen, en die dobbelstenen komen naast de patiënten te liggen. Enkel die patiënten die een dobbelsteen naast zich hebben liggen, mogen gekozen worden, tenzij je 1 van je 3 speciale acties gebruikt. Dan mag je uit een andere rij, een andere kolom, of van de reservestapel een patiënt nemen.

Bij het nemen van een patiënt, krijg je de dingen die eronder staan. Het kan ook gebeuren dat je moet betalen, of op je reputatiespoor vooruit of achteruit gaat.

De welkom fase zal 3 keer herhaald worden zodat elke speler in totaal 3 patiënten in zijn wachtkamer heeft zitten. Nu is het tijd om geld te ontvangen van deze zieke mensen. Het geld icoontje op elke patiënt zal aanduiden hoeveel deze je gaat betalen. De dokters in je bezit - bij de start is dat slechts 1 dokter - moeten nu betaald worden. De kosten daarvoor worden door het reputatiespoor bepaald. Sta je op dat spoor bij kostprijs 3 geld, en heb je 2 dokters, zal je 3x2 oftewel 6 geld terug in de voorraad moeten leggen.

 
In een 2e fase gaan de spelers dokters kopen die je nodig hebt om je patiënten te genezen. Dokters hebben 1 tot 3 symbolen rondom hun kaartje staan, dat weergeeft welke medicijnen ze kunnen toedienen. De speler die het laagste staat op het reputatiespoor mag als eerste 1 van de 4 open dokters als het ware reserveren om te kopen, door er een fiche op te plaatsen. Dat kost je alvast 2 geld. Nadat alle spelers dat gedaan hebben, worden de gedekte dokters open gedraaid. In spelersvolgorde kan nu het volgende gedaan worden :
* Een dokter uit een rij kopen (voor geld)
* Medicijnen uit een rij kopen (voor geld)
* Zowel de dokter als de medicijnen uit eenzelfde rij kopen: als extra mag je dan de bonus van die rij nemen. Dat kan extra geld, een extra patiënt, of punten zijn die je op een bepaalde manier kan scoren.
Een pittig detail : als een speler iets gekocht heeft van een bepaalde rij, mogen de andere spelers niets meer van die rij kopen.
Tot slot mag de speler ook nog zijn gereserveerde dokter kopen, als hij nog geld genoeg over heeft.

In de 3e en laatste fase gaan de spelers hun patiënten behandelen via hun dokters. Je puzzelt als het ware de patiënten aan de dokter(s). Enige voorwaarde is hier dat als een patiënt een groen medicijn nodig heeft, dat deze aan een dokter wordt gehangen die met een groen medicijn werkt. In dat geval mag je nodige groene medicijnen, die je in de voorbije 2 fases genomen of gekocht hebt, op die patiënt plaatsen. Enkel en alleen als een patiënt volledig van de nodige medicatie voorzien kan worden, mag deze aan een dokter gekoppeld worden. Lukt dat niet, schuift de patiënt door daar het 2e vak van je persoonlijk spelbord. In een volgende beurt heb je nog een kans om hem/haar te genezen. Gelukkig kan je ten alle tijden foutieve medicatie verkopen, en met geld de juiste medicatie kopen.

Alle patiënten die genezen werden worden omgekeerd aan de dokter gehangen en de medicijnen komen terug in de voorraad. De punten die op de patiënten staan worden onmiddellijk gescoord. Indien een dokter al zijn medicatie gebruikt is - alle sloten zijn bezet - dan zal je punten van die dokter scoren, en gaat deze naar de voorraad. Heeft de dokter nog een vrij slot, zal deze voor de volgende ronde blijven liggen. Genezen patiënten verdwijnen eveneens naar de voorraad.

De ronde zit er nu volledig op, en de patiënten worden terug aangevuld. Op de patiënten die er nog lagen komt een geldstuk te liggen, zodat ze volgende keer misschien interessanter worden om te nemen. De volgorde van de spelers voor de volgende ronde zal bepaald worden door zuilen, die van plaats wijzigen bij het kiezen van de patiënten. Na 4 rondes wordt de balans opgemaakt wie de meeste prestige punten heeft gewonnen en zich als opvolger van Hippocrates mag uitroepen.

Hippocrates combineert verschillende mechanismes, en speelt redelijk vlotjes, al oogt het spel op het eerste zicht vrij complex. Het materiaal - en vooral de medicijnen - zien er erg mooi uit. De vele patiënten, dokters en bonussen zorgen voor een steeds ander spel. Het enige jammere vonden we de kleur van de dobbelstenen. Blauw, lichtgroen en donkergroen zijn heel moeilijk uit mekaar te houden.
Het is tevens een spel dat je best met 4 kunt spelen. Bij 2 spelers of bij 3 spelers moet je af en toe met fictieve spelers iets doen, wat soms wel eens vergeten wordt.

Dit spel is geschonken door Game Brewer en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.
Hippocrates is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 90 - 120 minuten

Reacties

Populaire posts