Aquatica

Cosmodrome Games die we op de spellenbeurs in Essen ontmoet hebben, was voor ons nog een onbekende uitgeverij uit Rusland. Gelukkig trok het spel Aquatica onze aandacht, want ze hebben nog interessante spellen in hun catalogus staan.

Het doel is, net zoals bij vele andere spellen, om ter meeste overwinningspunten te scoren. Die zal je kunnen tellen zodra de stapel met locatie kaarten of personage kaarten leeg is, of als er een speler is die alle 4 de doelen bereikt heeft. Op dat moment mag elke speler nog 1 beurt spelen voor het spel ten einde is. 

Elke speler start het spel met eenzelfde set van 6 basiskaarten waarin personages staan, en krijgt daarbovenop een eigen spelbord en 4 manta's van je gekozen kleur. In het midden van de tafel komt het spelbord te liggen met een markt voor 6 karakter kaarten. Hierin bevinden zich personages zoals krijgers, kapiteins, handelaars, monsters etc... Deze kaarten zal je tijdens het spel kunnen aankopen aan de hand van goud. Net daarboven komt een rij met 6 locatie kaarten te liggen. Deze kaarten kan je ook aankopen met goud, maar je kan ze ook verkrijgen door ze te veroveren.

In je beurt speel je 1 kaart van je hand, die iedereen met de 6 basiskaarten start. Dit is je hoofdactie en dat ben je verplicht om uit te voeren. Net voor je hoofdactie of na je hoofdactie kan je nog een willekeurig aantal extra acties uitvoeren. Na het uitvoeren van je hoofdactie gaat de karakter kaart naar een aflegstapel.

De meeste basiskaarten zorgen ervoor dat je een extra karakter kaart kan kopen, die dan direct bij op hand komt, of dat je een locatie kaart kan veroveren of kopen. Die locatie kaart schuif je in 1 van de 5 locatieplaatsen op je spelbord, totdat een eerste duiklocatie op de linkerkant van die kaart zichtbaar blijft. Een andere mogelijke hoofdactie is het scouten, waardoor er locatie kaarten verhuizen naar een nieuwe rij of naar de aflegstapel. In de nieuwe rij zijn die locatie kaarten goedkoper om te veroveren. 

Een belangrijke hoofdactie is het terug op hand nemen van je gespeelde karakter kaarten, en je gebruikte manta's terug activeren. De 4 manta's die je aan de start krijgt kan je namelijk gebruiken om een bepaalde actie te versterken. Eenmaal een manta gebruikt, draai je deze naar de inactieve kant.

Wat doe je nu precies met deze locatie kaarten ? Wel, eenmaal ze op je spelbord in een sleuf gestoken zijn totdat de eerste duiklocatie aan de linkerkant zichtbaar is, kan je die kaart gebruiken voor allerlei zaken. Zo kunnen deze extra goud opleveren, extra veroveringskracht maar ook speciale effecten die je kan uitvoeren. Ga je tijdens een hoofdactie een karakterkaart kopen, kan je een locatiekaart een slotje naar boven schuiven om extra goud te gebruiken. Hetzelfde is van toepassing op veroveringskracht. Schuif je een symbool met een effect naar boven, dan mag je het bijhorend effect uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld een locatie kaart gratis van de aflegstapel nemen, om er maar één te noemen.


Eenmaal 1 of meerdere locatie kaarten helemaal in de sleuf geschoven is, kan je de hoofdactie 'scoren' uitvoeren. In dat geval mag je de locatie kaart naar je score aflegstapel verhuizen. Stond op die kaart een manta met een bepaald symbool, mag je die manta uit de algemene voorraad nemen om bij je andere manta's toe te voegen. Bovendien staan er linksonder punten op elke locatie kaart. Dat is het aantal punten dat je zal scoren op het einde van het spel. Opgelet, de locatie kaart moet op je aflegstapel liggen om te scoren.


Bovenaan het spelbord kan je 4 verschillende voorgedrukte doelen vinden. De speler die als eerste een doel bereikt, mag zijn manta daar plaatsen en scoort daarmee 8 punten. De volgende spelers die dat doel bereiken scoren respectievelijk 5 en 3 punten. Houd er dan wel rekening mee dat je telkens een manta kwijt bent als je een doel bereikt. De 4 doelen zijn :
* Behaal als eerste 8 karakter kaarten op hand. (op hand, dus niet in je aflegstapel)
* Wees de eerste speler die alle 5 de locaties bezet heeft op zijn spelbord.
* Win 2 extra manta's van de algemene voorraad.
* Scoor 3 locatie kaarten als eerste speler.

Er zitten nog extra jetons in de speldoos om over deze doelen te plaatsen om het spel wat moeilijker en gevarieerder te maken, net als extra karakter kaarten (koningen).


Het spel is erg mooi vorm gegeven en heeft prachtig artwork. Wij speelden een basisversie met 2 spelers, en dat spel was sneller afgelopen dan gedacht. Als je in dit spel een beurt hebt waar je niets nuttig kunt doen, kan dat fataal zijn in dit geval. Het zal ook regelmatig gebeuren dat de speler die een eerste doel heeft kunnen bereiken, onmiddellijk een volgend doel zal bereiken. En er is niets dat de andere spelers kunnen doen om dat te beletten. Misschien dat het gebruik van de koningen en meerdere spelers dit euvel kunnen wegwerken ?

Dit spel is geschonken door Cosmodrome Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 30 -60 minuten

Reacties

Populaire posts