Cooper Island

 

In 2019 zagen we tijdens onze rondgang op Spiel dit spel op de tafel bij Frosted Games liggen. Uiteraard was het die dagen te druk om het spel een keer te proberen, maar enkel door de aanblik van het spel, belandde het op onze lijst van interessante spellen. Ruim twee jaar later is het dan zover. We hebben de mogelijk om Cooper Island te gaan spelen. Het eerste dat opvalt is het lijvige spelregelboek dat maar liefst 28 pagina's dik is. 

Vol goede moed worden deze regels doorgenomen. En we dienen te bekennen, dat dit verrassend vlot gaat. De eerste 8 pagina's beschrijven uitgebreid hoe het spel opgezet dient te worden voor elk spelersaantal. Hierbij wordt uitvoerig gebruikt gemaakt van afbeeldingen, zodat het allemaal eigenlijk meteen duidelijk is. De volgende 16 pagina's zijn voor de eigenlijke spelregels. En ook hiervoor telt dat het allemaal zeer aangenaam en vlot leest. Alles is voorzien van uitgebreide en duidelijke voorbeelden. Na het lezen is het wel duidelijk hoe het spel gespeeld dient te worden. Dit is iets wat wel opgemerkt mag worden, aangezien de duidelijkheid van spelregels vaak te wensen over laat.

Wat verder duidelijk is na het lezen van de spelregels is dat het spel op zich niet eens zo heel moeilijk is. Het is vooral veel, en er zijn behoorlijk wat kleine regeltjes die men tijdens het spelen van het spel zo maar eens zou kunnen vergeten. De gebruikte pictografie op het speelbord en de kaarten zijn duidelijk, en eenmaal uitgelegd is het allemaal heel logisch. 


Een ronde bestaat uit drie fasen. Namelijk de inkomstenfase, de actiefasie en de opruimfase. Gedurende de actiefase plaats je je werkers op het centrale eiland om een actie te mogen uitvoeren. Aangezien je de eerste rondes slechts twee werkers tot je beschikking hebt, mag het duidelijk zijn, dat een juiste keuze van welke actie uit te voeren nauw luistert. Misschien zelfs wel te nauw, aangezien je er wel behoorlijk wat moeite voor dient te doen om extra werkers tot je beschikking te krijgen. Een klein foutje wordt in dit spel snoeihard afgestraft, laat staan als je er twee maakt. 


Deze dwang tot nauwkeurigheid zorgt ervoor dat Cooper Island voor ons geen topper is. Het is zeker een spel dat we niet zullen afslaan om een keer mee te spelen, maar het is ook geen spel dat we zelf uit de kast zouden halen om een keer te spelen. Dit is duidelijk een spel voor spelers die houden van een krap Eurospel met een redelijke leercurve. Want dat laatste is er zeker aanwezig in dit spel. Naarmate je het vaker en vaker speelt, zal je er steeds beter en beter in worden.


Dit spel is geschonken door Frosted Games / Deep Print Games en vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.
Cooper Island is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.

Aantal spelers : 1-4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur: 60-120 minuten

Reacties

Populaire posts