Thirtheen Monsters




De ondertitel van 13 monsters (Have a gruesome time) klinkt al veelbelovend, en ook de inhoud van de sobere witte doos is een aangename verrassing: meteen staar je in de ogen van een van de prachtig uitgevoerde monsters, die zo gedetailleerd zijn uitgevoerd dat ze niet zouden misstaan in The Masked Singer. Over de vraag die de overzichtskaart zich stelt 'zijn ze niet cute ?' zijn de meningen waarschijnlijk verdeeld, maar mooi en indrukwekkend zijn ze zeker wel. 

Verder vinden we in de box een (dik !) boekje met de spelhandleiding, maar laat dat jullie niet afschrikken: Thirtheen monsters is ondanks de Engelse naam van Nederlandse makelij, en bevat dus uiteraard ook Nederlandse spelregels (en maken ze talrijke vertalingen ervan het boekje zo omvangrijk), die helder en beknopt staan uitgelegd. Niet zo'n lezer ? Dan leidt de QR-code naar het officiële Youtube-kanaal met instructievideo's.




Doel van het spel is om monsteronderdelen te verzamelen, het perfecte monster te creëren en ze in te zetten tegen je medespelers (om zo monsterdelen te stelen) en je monsters zo samen te stellen dat ze het hoogste aantal punten opleveren ! En wanneer het dertiende 'supermonster' ten tonele verschijnt, blazen zijn speciale effecten iedereen van hun sokken !

Elk monster bestaat uit zes kaartjes die samen drie 'monstersets' vormen (bovenste set (voorhoofd), middelste set (ogen) en onderste set (lichaam). Deze monsterkaartjes vormen het speelveld, waarin de spelers memory-gewijs de juiste monsterset bij elkaar moeten zoeken. En juiste set telt dé twee kaartjes van een monsterset (twee ogen van hetzelfde monster, de twee delen van het hoofd, ...). Je carrière als monsterjager doorloopt drie fasen waarvan 'collector' de eerste is (en waarin je blijft hangen tot je een monsterset gescoord hebt). De tweede stop is de 'apprentice' waarin je wel monstersets hebt gevonden, maar er geen monster mee kan samenstellen. Misschien lost het ruilen van sets met de medespelers dat probleem wel op ?




Zoals eerder vermeld bestaat een monster uit drie sets (idealiter de drie sets die bij dat monster horen), maar zodra je een voorhoofd-, ogen- en lichaamsset in je bezit moet je een monster maken, al stammen de drie sets af van verschillende monsters. Een monster opgebouwd uit sets afkomstig van drie monsters is een 'mormel' en van twee monsters is een 'gedrocht'. Maar het is pas bij drie juiste sets dat er een écht monster ontstaat (je beast master kan noemen), en je hiermee andere spelers kan aanvallen. Hoe meer juiste stukken, hoe meer punten het monster oplevert, en hoe sterker zijn speciale eigenschappen worden.

Er zijn vier speciale eigenschappen, die bij het uitspelen ervan leiden tot het herschikken van je monsterkaarten, het bevriezen van een kaartje in het speelveld, of net een extra kaartje omdraaien tijdens de zoektocht. Trek je ten aanval, op jacht naar monster(sets) van je tegenstander, ga dan het dobbelduel aan en probeer de gewenste kaarten binnen te halen.

Het spel loopt door de kaarten in het speelveld uitgeput geraken, waarna iedereen nog éénmaal een speciale actie of aanval mag doen. De speler met de meeste punten wint het spel. Een alternatieve methode om als winnaar gekroond te worden, is als eerste vier monsters van vier verschillende elementen te verzamelen. Elk monster hoort immers tot één element (water, aarde, lucht en vuur).




En laten we ook het dertiende supermonster niet vergeten. Niet alleen vormt dit monster een categorie op zichzelf (geen water, vuur, ... maar wel 'ghost'), het heeft ook een speciale superkracht (de supernova) die zo sterk is dat bij het activeren ervan het een volledig ander monster van een medespeler kan absorberen (en zo van de speler gestolen wordt). Na de supernova-actie verdwijnt het dertiende monster uit het spel (al telt het wel mee in de eindtelling).

Thirtheen monsters word omschreven als opstapje naar meer tactische spellen voor kinderen en occasionele bordspellenspelers, maar is ook voor spellenliefhebber een leuk avontuur. Het spel duurt normaal gezien ongeveer tachtig minuten, maar kan ook gespeeld worden in de snelle versie, waarbij elke speler start met een startmonster (gedrocht). 

Dit spel is geschonken door Playing with Strangers en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.
 

Aantal spelers: 2 - 8 spelers
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 30-80 minuten













Reacties

Populaire posts