Riverside

Riverside is een roll en write spel van een zekere Eilif en ├ůsmund Svensson. Misschien niet zo bekend maar als ik zeg dat Eilif ook het spel Trails of Tucana heeft ontworpen, begint er misschien een belletje te rinkelen.

 

Het spel staat op een minuutje klaar : elke speler krijgt een potlood en een blaadje om kruisjes te plaatsen. Tegen het einde van het spel dient dit blaadje ook om je punten te noteren. Het spelbord is modulair en vormt een spoor voor het schip dat met toeristen langs de poolcirkel gaat varen. Meestal vinden we geen spelbord terug bij roll en write spellen, Riverside is hier een uitzondering op.

Een spelbeurt bestaat uit 3 fasen: dobbelen met de 6 dobbelstenen die in 6 verschillende kleuren komen, de boten vullen of kruisjes zetten op je blad, en excursies voor de toeristen organiseren, die je punten opleveren.

De startspeler dobbelt met de 6 dobbelstenen, waarvan de groene dobbelsteen op een kleine tegel wordt geplaatst. Deze kan je als soort van joker beschouwen. De andere dobbelstenen komen op een rij te liggen gesorteerd op het aantal ogen. De middelste dobbelsteen geeft aan hoeveel vakjes de boot gaat verder varen op het spelbord. De dobbelsteen of dobbelstenen met een hogere waarde dan deze middelste dobbelsteen komen eveneens op de tegel te liggen, op de zogenaamde hot zone.

Fase 2 kan nu van start gaan : de spelers kunnen kruisjes op hun blad zetten. Elke speler kiest een dobbelsteen uit de rij, en zet evenveel kruisjes op een boot van dezelfde kleur als de gekozen dobbelsteen. De enige regel hier is dat je elke rij vanaf links begint op te vullen met kruisjes. Je hebt de mogelijkheid om de groene dobbelsteen of een dobbelsteen uit de hot zone te gebruiken als joker. Daarmee kan je zoveel extra kruisjes op die boot zetten als er ogen op de gekozen dobbelsteen staan. Bovenaan je blad zal je dit echter ook moeten aanduiden, want het aantal keren dat je dit kan doen is beperkt. Zodra er een rij volledig is op een boot, speel je een ticket vrij. Daar mag je dan ook een kruisje zetten. Die zijn belangrijk voor de volgende fase.


In de laatste fase laat je de toeristen excursies ondernemen. De boot moet dan wel binnen het bereik van 3 vakjes staan van een aanlegsteiger. Wil je toch een excursie doen die verder ligt, mag je tot 3 punten opofferen per vakje dat je verder wil gaan. Bij elke aanlegsteiger valt punten te verdienen. Kies je bijvoorbeeld voor de excursie ijsberen spotten, dan tel je het aantal tickets die je al vrijspeelde op je witte boot, en vermenigvuldig dat met het getal dat boven de ijsbeer staat aan land waar je de excursie uitvoert. Dat getal noteer je in het eerste vakje van je witte boot. Die punten zijn al binnen. Wil je een volgende keer nogmaals een excursie met de witte boot uitvoeren, zal je er moeten voor zorgen dat dit getal hoger is dan de vorige keer. Je kan maximaal 3 keer eenzelfde excursie uitvoeren. 

Zodra je er in slaagt om de 2 paarse vakjes op een bepaalde boot te doorkruisen, speel je een bonus vrij van die boot. Die mag je ten alle tijden gebruiken. Zo kan je de bonussen gebruiken om 2 keer een excursie uit te voeren, om een excursie verder weg te doen, om een bonus dobbelsteen te gebruiken zonder deze te moeten aanduiden op je blad, enz ...
Bij het aankruisen van een volledige rij speel je nog een bonus vrij, en mag je elders nog 1 of 2 kruisjes aanduiden. Wie weet krijg je daardoor terug een volle rij op die andere boot, en mag je die bonus kruisjes ook nog plaatsen. Een mogelijk domino-effect is altijd mooi meegenomen.

2 maal op het spelbord vinden we een kerkje terug. Voer je daar een excursie uit, tel je het totaal aantal tickets dat je vrijgespeeld hebt, en vermenigvuldig dat met het getal dat boven de kerk staat. Dat zal je score zijn dat het bezoek aan de kerk oplevert. Op het einde van het spel tel je daar de laagste totaalscore van 1 van je boten bij op. De speler die het hoogste scoort bij de kerk, krijgt op het einde van het spel 15 punten extra. De speler met de laagste score in de kerk moet 15 punten van zijn totaal aftrekken. Een belangrijk iets om mee rekening te houden, zeker bij 2 spelers waardoor er al een puntenverschil is van 30!

Na elke ronde worden de dobbelstenen opnieuw gedobbeld. Het spel gaat verder totdat de boot de haven bereikt. De score per boot wordt geteld : de waarde van alle vrij gespeelde tickets worden opgeteld, en de waarde van alle uitgevoerde excursies. Dit is de totale score voor 1 boot.

Riverside speelt snel en heeft simpele regels. Grafisch ziet er alles piekfijn uit. We vinden het al zeker een pluspunt dat alles in een compacte doos zit, en dat de potloodjes een gummetje hebben. Het feit dat je alleen of tot 6 spelers kan spelen is zeker het vermelden waard. De puntentelling op het einde vereist echter wel iets of wat hoofdrekenkracht. De fans van roll and write spellen moeten dit zeker eens proberen, al is het aanbod tegenwoordig groot in dit soort spellen.

Dit spel is geschonken door Chilifox Games en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.
 

Aantal spelers : 1 - 6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 15 minuten

Reacties

Populaire posts