Ark Nova

Ark Nova was één van de spellen op Spiel in Essen die zeer veel belangstelling kreeg. Het was dan ook één van de grootste aangekondigde spellen van Feuerland Spiele. De mensen die een spel vooraf hadden besteld, konden dit op de beurs oppikken. De anderen moesten nog even geduld hebben. De auteur - Mathias Wigge - is voor ons onbekend, en het editoriaal werk werd gedaan door de mensen van Feuerland zelf. Wij zijn benieuwd wat deze enorme speldoos in petto heeft.

Een volledig overzicht van de spelregels geven is onmogelijk in deze review. De handleiding is enorm uitgebreid, en dat is dan meteen ook het zwakste punt van dit spel: het leest niet erg vlot, bestaat uit heel veel tekst met niet al te veel afbeeldingen. Eenmaal je daar doorheen geworsteld bent, en je start aan een eerste sessie, valt het op hoe vlot en redelijk eenvoudig een spelbeurt verloopt. Wij speelden het spel verspreid over 3 avonden, en spendeerden ongeveer 3.5 uur in totaal. U ziet, dit expertenspel is niet iets dat je snel eens tussen de soep en de patatten gaat doen.

De spelers gaan een moderne en wetenschappelijk ondersteunde dierentuin ontwerpen en bouwen. Daarvoor krijgt elke speler een eigen spelbord met daarop nog een lege zoo afgebeeld. Onderaan dat spelbord komen 5 verschillende kaarten te liggen, die identiek zijn voor iedere speler. Daarop staan de 5 acties afgebeeld die je in je beurt kan uitvoeren. Dit is als het ware de motor van het spel. In het midden komt een gigantisch lang spelbord te liggen met 3 sporen. En hier ontdekken we al een zeer originele manier waarop je eindscore wordt berekend. Met de ene score marker beweeg je in de richting van de klok, met een andere score marker beweeg je tegen de richting van de klok. Zodra die 2 score markers mekaar kruisen, is het spel ten einde. Hoe verder de 2 markers mekaar voorbij zijn gestoken, des te meer punten je hebt. Spelers die hun markers nog niet hebben laten kruisen, scoren negatieve punten.

De actiekaarten worden geschud, en komen onder je spelbord te liggen. Ze hebben nu alle een waarde tussen 1 en 5, dat weergegeven wordt daar het getal erboven. Kies je een kaart of een actie, mag je die actie uitvoeren met de kracht van het getal dat erboven staat. Daarna gaat deze kaart terug naar het vakje met waarde 1, en schuiven de andere kaarten een vakje verder. De 5 mogelijke acties die je kan uitvoeren zijn :

* CARDS: kies je deze kaart, mag je nieuwe kaarten op hand nemen. En geloof me, kaarten zijn er voldoende in dit spel. Maar liefst 255 stuks zijn er aanwezig, met daarop dieren, sponsors en conservatie projecten. Je mag een onbeperkt aantal kaarten op hand hebben, maar op het einde van een ronde zal je je handkaarten moeten beperken. Hoe hoger de kracht van deze actie, des te meer kaarten je mag nemen.

* BUILD: met deze actie kan je tegels op je dierentuin bouwen om je dieren in te plaatsen. Er zijn tegels die variëren van grootte 1 tot grootte 5. Kostprijs is 2 geld per vakje. Je puzzelt je tegel altijd grenzend aan één van de vorige tegels, en als je een icoontje kunt bedekken, krijg je die bonus. De tegels komen gedekt op je spelbord te liggen. Eénmaal er een dier in komt, mag je deze omdraaien. Hoe hoger de waarde boven deze build kaart, des te groter de tegel die je mag bouwen.


* ANIMALS: Met deze kaart kan je dieren van je handkaarten open spelen. Deze kaart komt dan open op de tafel te liggen naast je spelbord. Op de gespeelde kaart staan voorwaarden en kosten om ze te mogen spelen. Eenmaal gespeeld, krijg je onmiddellijk de bonus die erop staat afgebeeld.

* ASSOCIATION: Kies je deze actie, kan je je mannetje op een apart spelbord plaatsen. Hoe hoger de waarde van deze gekozen actie, des te verder je het mannetje op dat bord kan zetten. Op dit apart spelbord kan je kiezen om verder te gaan op 1 van de 3 sporen, om een soort alliantie te nemen met een bepaald werelddeel (hierdoor krijg je korting bij de actie ANIMALS als je een dier speelt van dat werelddeel), om een universiteit te bouwen, of om onmiddellijk punten te scoren door te voldoen aan één van de open kaarten die daar liggen. Bij de start van het spel heb je maar 1 mannetje, maar door allerlei andere acties kan je tot 3 extra mannetjes vrijspelen.

* SPONSORS:  deze laatste actie laat je toe om een sporsor kaart uit hand te spelen. De sterkte van de actie moet minstens zo veel zijn als op de kaart staat. Met sponsor kaarten krijg je blijvende voordelen gedurende het spel.

Er bestaat de mogelijkheid om deze actiekaarten te upgraden. (max 4 van de 5) Upgraden doe je door de kaart om te draaien. Het is nog steeds dezelfde actie, maar is wel sterker geworden. Bij het bouwen van tegels bijvoorbeeld, mag je nu meer dan 1 tegel bouwen.

Bij de start van het spel krijgt elke speler 2 geheime kaarten, waarop verschillende manieren staan om extra punten te scoren. Dat kan bijvoorbeeld zijn: bouw je volledige zoo vol met hokken, of zorg dat je 3 universiteiten hebt. Er komt in het spel een bepaald punt, waar de spelers 1 van deze 2 kaarten moeten afgeven. Gelukkig is er ook nog een mogelijkheid om zulke kaarten bij te winnen.

Het uitvoeren van bepaalde acties triggeren de voortgang van de koffiebeker. Eenmaal de koffiebeker op een bepaald punt komt, wordt de einde van de ronde acties uitgevoerd voor elke speler. Afhankelijk van je positie op 1 van de 3 sporen krijg je geld, en zal je de handkaarten moeten limiteren. De ingezette werkers komen dan terug naar je spelbord, en de volgende ronde kan van start gaan.


Ark Nova heeft enkele unieke spelmechanismes. De eerste is de motor van het spel - de 5 kaarten - die je mogelijke acties zijn, die telkens doorschuiven en na gebruik terug in het begin van de rij komen te liggen en daardoor de zwakste actie wordt. De tweede de manier van scoren. Het gebeurt niet vaak dat je na 3 uur spelen kan winnen met een score van bijvoorbeeld 7 punten, terwijl andere speler -3 heeft.
Dit is een puur expertenspel, met een oneindige mogelijkheid aan tactieken en variaties omwille van de vele beschikbare kaarten. Probeer zeker dit spel eens als je niet vies bent van iets of wat uitdagende spellen.

Dit spel is geschonken door Feuerland Spiele en is in februari het spel van de maand bij Het Geel Pionneke.
Ark Nova is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 90 - 150 minuten


Reacties

Populaire posts