Endangered

Het is al jarenlang een bekend probleem. De opkomst van de mensheid bedreigt in grote mate het voortbestaan van vele soorten wilde dieren. En dit spel probeer jij samen met je medespelers de wereld er weer een beetje rooskleuriger uit te laten zien en de wilde beesten van de ondergang te redden.
Werk samen met je collega natuurbeschermers om tijgers en zeeotters van uitsterven te behoeden. Beinvloed de Verenigde Naties om ervoor te zorgen dat zij actie ondernemen om de de dieren te redden en de vernietiging van het milieu te stoppen. Als vier VN ambassadeurs voor de revolutie stemmen, dan winnen de spelers. Maar totdat de stemming plaatsvindt, moeten de spelers de vernietiging op afstand houden en ervoor zorgen dat de dieren in leven blijven.
De spelers spelen ieder met een eigen karakter, welke over speciale eigenschappen beschikt die ingezet kunnen worden om dichterbij de winst te komen. De spelers hebben de keuze uit een zoöloog, filantroop, Tv-wildhost, lobbyist of de milieu-advocaat. Het spel verloopt in 5 fasen.
  • Fase 1: de actie fase. Elke beurt gooien de spelers met de dobbelstenen en kijken of ze deze kunnen toewijzen aan de diverse actiekaarten. 
  • Fase 2: de paringsfase. Hopelijk lukt het de dieren om zich voort te planten.
  • Fase 3: de vernietigingsfase. Rol de vernietigingsdobbelsteen en plaats een vernietigingstegel. 
  • Fase 4: de impactfase. Hier komen de diverse evenementen in het spel, deze beïnvloeden het spel. Maar het goede nieuws is dat het merendeel van de evenementen jullie positief gezind zijn. 
  • Fase 5: de onderhoudsfase. Aan het einde van je beurt, neem je een nieuwe actiekaart van je deck in je hand. Er is geen handlimiet. Het is toegestaan om je kaart te laten zien aan je medespelers en zo samen een goede strategie en planning te maken.
Aan het einde van het jaar vindt er een stemming plaats en kijken de spelers of ze het spel kunnen winnen door het vertrouwen te hebben gekregen van de ambassadeurs. Bij vier of meer positieve stemmen, winnen de spelers het spel.  
De spelers kunnen kiezen uit diverse scenario's. Deze variëren in moeilijkheid. Voor het eerste spel wordt aangeraden om met de 'tijger' te spelen. 
Maar let op: voor elk scenario geldt dezelfde regels: De tijd dringt. Kunnen de dieren worden gered? En slagen de spelers er tevens in om de VN ambassadeurs goed te stemmen en hen zo kunnen overreden om op te komen voor de wilde dieren?
  
Endangered is genomineerd voor de Golden Geek Award voor het beste coöperatieve spel van 2020.

Aantal spelers: 1-5
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 60 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Grand Gamers Guild


Reacties

Populaire posts