Exacto

 

Exact 2 gaatjes zitten er in elk van de 15 harde kartonnen kaarten die je in het spel Exacto kunt vinden. Op de voorkant van de kaart staan 8 gekleurde cirkels, op de achterkant niets. Om het spel te starten schud je de kaarten en neem je 2 kaarten van de stapel. 1 kaart komt met de 8 cirkels open te liggen, de andere kaart draai je om zodat de 2 gaten zichtbaar zijn voor iedereen.


De startspeler bekijkt de kaarten erg goed, zonder er aan te komen. Deze speler zegt dan de 2 kleuren van cirkels die hij denkt dat even ver van mekaar staan dan de 2 gaatjes op de andere kaart. Daarna mag hij proberen de kaart met 2 gaatjes over de 2 gekozen cirkels te passen en kijken of zijn antwoord correct was. Als de oplossing juist was, mag die speler de kaart houden. Bij een foutief antwoord mag de volgende speler 2 kleuren kiezen en zelf een poging ondernemen.

De volgende ronde gaat van start met de speler links van diegene die net een punt heeft gewonnen. Zodra er maar 1 kaart meer over is in de stapel, is het spel ten einde, en wint de speler die de meeste kaarten kon verzamelen. Als alternatief kan je blijven spelen totdat er een speler is die 3 punten wist te behalen.


Exacto wordt aangeraden vanaf 5 jaar, maar we denken dat 4-jarigen hier ook al vlotjes mee aan de slag kunnen gaan. Een ludieke manier om kinderen afstanden te laten inschatten en kleuren te herkennen.

Exacto is geschonken door NSV en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 5 jaar
Speelduur : 15 minuten

Reacties

Populaire posts