Pacific rails inc


Op 10 mei 2019 werd de 150e verjaardag van de 'Transcontinental Railroad' gevierd: een spoorweg die voor het eerst de treinverbinding vormde tussen de Amerikaanse Oost- en Westkust. Een waar huzarenstukje, dat naast vastberadenheid en technisch kunnen, ook menselijke kracht vereiste, om de werkzaamheden zo efficiƫnt mogelijk af te ronden. In Pacific Road Inc gaan de spelers terug in de tijd, voor de start van de aanleg van de Transcontinental Road. Elke speler neemt de rol van president van een rivaliserende spoorwegmaatschappij op zich. En natuurlijk probeert elke speler het spoor zo snel mogelijk te voltooien.


Van zodra de beide kusten verbonden zijn, start het eindspel. Het spel gaat door tot alle spelers evenveel spelbeurten uitgespeeld hebben, waarna de overwinningspunten worden geteld. Deze kunnen verdiend worden door met spoorwegtegels een route te bouwen zodat steden met elkaar verbonden worden. Ook het bouwen van stations en telefoonpalen levert punten op, De speler met de meeste punten wint het spel.


Elke speler start het spel met een persoonlijk 'treinbordje', die je persoonlijke trein voorstelt, waarop plaats is voor je persoonlijke voorraad aan telefoonpalen en stations. Bovenop de wagons worden de grondstoffen (buskruit, ijzer, hout en munten) gestockeerd (zes 'slots' per trein, het bouwen van stations levert extra wagons met extra slots op). Daarnaast krijgt elke speler een aantal arbeiders (het aantal is afhankelijk van het aantal spelers). Deze arbeiders (werkers) spelen een sleutelrol in de jacht op succes.


Het belangrijkste spelmechanisme is het plaatsen van werkers: plaats je een arbeider op een actie, of haal hem tijdelijk weer van het bord. Als je een arbeider in de buurt van een van je eigen arbeiders plaatst, worden je acties versterkt. Zet je werkers dus tactisch in, maar vergeet ook niet je tegenspelers in de gaten te houden en hun acties te blokkeren !


Tijdens het spel probeer je ook je team te versterken, onder andere door het inhuren van specialisten die je in staat stellen meer spoor te bouwen, te lobbyen bij het Congres en je acties meer kracht te geven. Ook het aanleggen van het spoor zelf vereist wat tactiek: plan de beste route en beslis welke steden je verbindt of links laat liggen. Let ook op wat je rivalen aan het doen zijn - er zijn punten te verdienen als je ze zover kunt krijgen dat ze gebruik maken van jouw verbonden steden.


De uitgebreide spelregels doorlezen is even doorbijten, maar daarna staat Pacific Road Inc garant voor een dik uur spelplezier. Zet je werkmannen tactisch in, denk goed na over hoe je de spoorlijn gaat aanleggen, probeer de einddoelen te bereiken en bonuspunten te scoren en kroon jezelf tot heerser van de Transcontinental Railroad !
 

Dit spel werd geschonken door Vesuvius media en kan vanaf maart gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 4 spelers
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Speelduur: 60 - 90 minuten


Reacties

Populaire posts