Yokai

Een snelle zoekopdracht op google leert ons dat Yokai  een verzamelnaam is voor een groot aantal wezens die onderling sterk verschillen in uiterlijk, gedrag en kenmerken. Bekende subgroepen zijn de kwaadaardige Oni en de Kitsun. En over deze wezens draait het allemaal in dit korte spelletje.
Hebben jullie ook wel eens behoefte aan een moment van stilte aan de spellentafel? Leg dan dit spel snel op tafel. In dit coöperatieve spel is het namelijk verboden om te spreken. Zwijgen is goud! Alleen zo zullen jullie de geesten goed gezind zijn en het spel misschien wel tot een goed einde brengen. 
De Yokai zijn namelijk uit balans. De Japanse geesten zijn hun familieleden kwijtgeraakt. Aan jullie de schone taak om ze weer met elkaar te verenigen. Door dat ze elkaar kwijtgeraakt zijn, zijn de geesten ook nog eens slecht gehumeurd. Een extra motivatie om ze snel weer terug naar hun bloedverwanten te brengen. Je speelt samen in één team. Maar zoals gezegd, spreken is verboden. Je communiceert louter via het spelen van hintkaarten. Een goed geheugen komt bij dit spel ook goed van pas. 

Er zijn 16 Yokai kaarten, in vier verschillende kleuren en 14 hintkaarten. De patroonkaarten en de relatiekaarten worden enkel gebruikt als je het spel wat uitdagender wilt maken. Maar het lijkt raadzaam om eerst eens te starten met de standaardversie. 
Het uiteindelijke doel en de manier om samen het spel te winnen is om alle Yokai kaarten van dezelfde kleur bij elkaar te leggen en daarbij zo min mogelijk hintkaarten te gebruiken. Er zijn vier families die herenigd wensen te worden. De vossen, de langnekvrouwen (mooi woord voor galgje), de kappa en de Oni. Met de Yokai wens je geen ruzie te maken, dus probeer ze te vriend te houden. 
Om het spel te starten worden de 16 Yokai kaarten geschud en vormen in het midden van de tafel een raster van 4 x4. De hintkaarten worden gesorteerd op het aantal kleuren dat afgebeeld staat en vorm daar vervolgens drie gedekte stapels mee. Let even goed op, want het aantal hintkaarten is afhankelijk van het aantal spelers dat aan tafel schuift. Wie het laatst een geest heeft gezien mag beginnen. (Een blik in de spiegel telt niet mee).

Om de beurt worden er drie stappen uitgevoerd:
  • Bekijk twee Yokai kaarten
  • Verplaats een Yokai kaart
  • Trek of plaats een hintkaart
Je begint je beurt altijd door twee willekeurige kaarten te bekijken. Deze mogen verspreid over het raster liggen. Vervolgens sluit je de kaarten weer. Je mag daarna een kaart verplaatsen. Dit wil je doen om de families dichter bij elkaar te brengen. Maar let op dat de kaart met nog minstens één zijde aan een andere kaart grenst. Ten slotte trek of plaats je een hintkaart. Dit is een verplichte actie. Het aantal hintkaarten geeft namelijk ook direct aan hoeveel beurten jullie nog hebben tot het spel eindigt. 
Als je ervoor kiest een hintkaart te trekken, dan leg je die open neer. De andere spelers kunnen uitsluitend een open hintkaart in hun beurt nemen om te plaatsen. Er zijn hintkaarten met 1, 2 of 3 kleuren. Je legt deze op een gesloten Yokai kaart om aan je medespelers kenbaar te maken welke kleur er onder ligt. Deze Yokai kaart mag niet meer verplaatst worden. Lukt het jullie om alles netjes kleur bij kleur gesorteerd te krijgen?
Het spel eindigt als alle hintkaarten open gedraaid zijn of als de spelers ervoor kiezen het spel te beëindigen om dat ze er zeker van zijn dat alle familieleden elkaar gevonden hebben. 

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten

Yokai is met 10% korting voor leden van Het Geel Pionneke te koop bij spelmagazijn.be

Dit spel is geschonken door Hot Games / Oberonn / Gam'inBiz en is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke




Reacties

Populaire posts