Tulpenfieber


De dagen worden langer en de zon wint steeds aan kracht : de lente is in het land ! Een periode waarin de groene vingers beginnen te kriebelen en de voorjaarsbloemen boven de grond komen piepen. Buiten lentekriebels hangt er nog iets anders in de lucht: tulpenkoorts (Tulpenfieber) ! In dit spel proberen de spelers hun veld te vullen met een kleurrijk tulpentapijt. Beplant zo snel mogelijk de juiste vakjes en word koning(in) van de bloembollen !


Elke speler start het spel met zijn eigen spelbord: een 7x5 veld waarvan elk vakje en dobbelworp verbeeldt. Doel van het spel is zo snel mogelijk een bepaald gebied van het veld te beplanten: ofwel de volledige vierde rij (zeven vakjes), ofwel drie aangrenzende of vier willekeurige vakjes van de vijfde rij. Indien iemand daarin slaagt stopt het spel onmiddellijk. De verschillende kleuren tulpen zijn louter decoratief, doorheen het spel zijn alle kleuren gelijk.


Een spelbeurt bestaat uit het rollen van de dobbelstenen (vier stuks in de startopstelling), waarmee je (naar keuze) tot tweemaal toe een of meerdere dobbelstenen mag herrollen. Het uiteindelijke dobbelresultaat wordt beloond met een tulpentoken, dat je op het overeenkomstige vakje mag 'planten'. Hiervoor moet het gerolde resultaat exact overeenkomen met de afgebeelde worp op het vakje, al moet je niet al je dobbelstenen ervoor gebruiken.

Ook na twee keer herrollen nog steeds niet tevreden met het resultaat ? Dan kan je extra rolbeurten afkopen door eerder geplante tulpenveld in te zetten als betaalmiddel: draai twee tulpentokens om naar de kant met de geldbuidel, en waag je dobbelkans opnieuw. Een vijfde, en laatste, dobbelworp kan op dezelfde wijze 'aangekocht' worden. Een worp waar geen (vrij) vakje van bestaat eindigt niet in een plantsessie, maar het behaalde tulpentoken wordt boven het spelbord gelegd, en kan nog gebruikt worden als 'wisselgeld' om extra rolbeurten te kopen.


Je kansen op een mooi resultaat verhogen ? Dat kan door extra dobbelstenen vrij te spelen. Een rij van drie aangrenzende (verticaal of diagonaal) in de drie bovenste rijen levert een vijfde dobbelsteen op (vanaf volgende spelbeurt, gedurende het resterende spelverloop), een gelijkaardige rij van vier vakjes binnen de vier bovenste rijen levert een zesde dobbelsteen op, en een rij van vijf aangrenzende vakjes doorheen alle vijf rijen een zevende, en laatste dobbelsteen.


Daarnaast bevat Tulpenfieber nog een aantal bonusopties om de tulpenplanting wat te bespoedigen. Zo levert een worp van zes of zeven identieke getallen een 'bonusplanting' op, waarbij het gescoorde tulpentoken op een veld naar keuze geplant mag worden, zonder rekening te houden met de vereiste dobbelworp.


Een handig hulpmiddel bij het versleuren van bloembollen op het veld is een kruiwagen, en ook binnen het spel levert het inzetten ervan snel profijt op. Je kan een kruiwagenbonustoken verwerven als je binnen je tulpenveld een aaneengesloten tulpenveld van 2x3 (of 3x2) geplant hebt (of de tulpen- of geldbuidelkant open ligt is van geen belang). Bedek deze zes tulpentegels met het bonustoken, waarin plaats is voor één dobbelsteen.


Bij een nieuwe spelbeurt mag één dobbelsteen (met waarde naar keuze) in de kruiwagen bewaard worden, waarna deze gekozen waarden meetelt in het finale dobbelresultaat. Alleen een gek verandert nooit van gedacht, dus bedenk je nieuwe plannen tijdens het (her)rollen ? Dan kan de weggelegde dobbelsteen vanaf de tweede rolbeurt toch mee herrold worden.
 

Uiteraard speelt geluk, net als in elk ander dobbelspel, een grote rol, en is Tulpenfieber geen uitsluitend tactisch spel. Maar voor een snel te starten, mooi vormgegeven leuk familiespel zitten jullie in de tulpenvelden zeker goed. De Engelstalige spelregels zijn via een QR-code online inkijkbaar en duidelijk opgesteld zodat jullie snel in de bloembollen kunnen vliegen. En voor degenen die tussen de spellen door even moeten wachten op een medespeler: Tulpenfieber bevat ook een solo player-versie.

Dit spel werd geschonken door Amigo en kan vanaf maart gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 1 - 4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten

Reacties

Populaire posts