Founders of Teotihuacan
Founders of Teotihuacan is een soort van prequel van Teotihuacan: city of Gods. Het speelt zich af in dezelfde setting, maar je hoeft het origineel spel niet gespeeld te hebben om dit spel te starten. In dit strategisch spel ga je het opnemen tegen de andere spelers en tracht je zo goed mogelijk de stad Teotihuacan te ontwerpen.
Het spel zal 3 of 4 rondes duren, wat afhankelijk is van het aantal spelers. In een ronde gaan de spelers beurtelings schijfjes op het spelbord plaatsen en de bijbehorende actie(s) uitvoeren. Hoe meer schijfjes je plaatst, hoe sterker de actie is die je kan uitvoeren. Ben je bovendien de eerste speler die een schijfje plaatst op een actieveld, dan mag je de bijbehorende bonusactie uitvoeren. Via de acties gaan de spelers proberen om hun tempel te bouwen en gebouwen te plaatsen die grondstoffen opleveren.
De spelers hebben telkens de keuze om een actie uit te voeren of te passen als ze aan beurt zijn. Indien alle spelers passen, is de ronde ten einde. Bij het uitvoeren van een actie mag je 1 tot 3 schijfjes op 1 actieveld plaatsen. Op de verschillende actievelden liggen er al basisschijfjes, waarop een bonus staat afgebeeld. Deze schijfjes worden bij elke start van een ronde geschud en opnieuw geplaatst.
Op elk actieveld kunnen er maximum 4 schijfjes liggen, waarbij de bonusschijf als één meetelt.
De spelers hebben bovendien een persoonlijk spelbord dat opgedeeld is in 4 verschillende districten. Langs 1 van de 4 zijdes staat je architect, en die start voor elke speler aan een andere zijde. De architect zal aanduiden in welke 2 districten je deze ronde gebouwen en tempels mag plaatsen. Eenmaal je past en de volgende ronde start, verzet je de architect volgens de richting van de klok naar de volgende zijde.
De mogelijke acties zijn onder te verdelen in 3 gebieden. In het linkse gebied kan je tetris-vormige gebouwen nemen. Is je actie bijvoorbeeld in totaal 3 sterk, mag je een gebouw van grootte 4 nemen. Deze puzzel je dan aan op je eigen spelbord in het juiste kwadrant. Rondom het gebouw komen grondstoffen te liggen op alle vrije vakken die eraan grenzen, behalve de diagonale vakken. Grijze gebouwen leveren je stenen op, bruine gebouwen geven je hout en de gele gebouwen leveren goud op. Wil je toch geen gebouw nemen, heb je de keuze om een actie uit de onderste groene rij uit te voeren. Met deze actie kan je alle gebouwen die je reeds gebouwd hebt activeren zodat ze terug 1 grondstof produceren op een vrij vak naast dat gebouw. Een 2e actie in de groene balk is het bouwen van 2 gebouwen, grijs of bruin, die elk 1 tegel groot zijn.
De acties in het middelste gedeelte zullen je grondstoffen kosten. Die grondstoffen neem je van je persoonlijk spelbord. Hier kan je grotere tegels in 3 verschillende kleuren kopen. De kostprijs is telkens afhankelijk van welke tegel je koopt, en hoe sterk je actie is. Elk zo een speciale tegel komt met een soort van contract. Als je aan het contract kunt voldoen, kan je de actie onderaan in de groene balk uitvoeren, namelijk het inleveren van het contract dat je onmiddellijk punten zal opleveren.
Lukt het je om een gebied van symbolen volledig af te dekken met tegels op je eigen spelbord, dan mag je een fiche nemen met het overeenkomstig symbool. Deze zijn punten waard op het einde van het spel.
Tot slot zijn er de acties op de rechterkant van het spelbord, waar je tempeltegels kunt kopen. Hier heb je voldoende goud voor nodig, en deze tegels kan je in het midden van je eigen spelbord plaatsen. Als die tegel een symbool afdekt, mag je dat voordeel nemen en/of bouwen. Eenmaal de basis is gelegd van 4 piramide tegels in een kwadrant, kan je bovenop dat kwadrant een extra tempeltegel bouwen. En de ijverige bouwers kunnen eventueel nog een tegel op het 3e niveau zetten.
Founders of Teotihuacan lijkt op het zicht geen eenvoudig spel, maar de spelregels vielen verbazend goed mee. Na een kwartiertje uitleg kan je starten. Een spelbeurt verloopt erg vlot en zal nooit vervelen. Een allereerste keer dit spel spelen zal toch een soort van kennismaking zijn, waarbij een volgende keer je al je strategische plannen de vrije loop kunt laten gaan. De balans tussen als eerste een actie uitvoeren en de bonus opstrijken, of daar pas als 2e aan te komen, maar dan met een grotere actiesterkte, is zeer evenwichtig en goed doordacht. Het enige minpuntje aan dit spel is dat er geen inlay in de doos was, en dat er zakjes ontbraken. Die hebben we gelukkig zelf voorzien.
Dit spel is geschonken door Board & Dice en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur: 45 - 60 minuten
Aantal spelers: 1 - 4
Reacties
Een reactie posten