Renature

Op de speldag van maart had één van onze leden het spel Renature bij. Ik had er al veel over gehoord en gezien op Instagram, maar die dag kon ik het eindelijk zelf eens uitproberen. Nadien beviel ons het spel zo goed dat we besloten om Hot Games te contacteren. Toevallig hadden zij een demonstratiedag van o.a. Renature bij Oberonn in Hasselt, en dat was ook de plaats waar we het volgende weekend te vinden waren.


Achter de naam van de designers mag je Wolfgang Kramer en Michael Kiesling noteren, niet van de minste. Renature kan je best omschrijven als een domino spel waar controle over gebieden centraal staat. 

Elke speler krijgt zijn eigen spelbord met daarop planten in hun gekozen kleur, en enkele planten in een neutrale beige kleur. Afhankelijk van het aantal spelers zal de hoeveelheid van planten aangepast worden. De planten zelf komen in 4 formaten : gras, struiken, dennen en bomen. Op het persoonlijk spelbord komen 6 wolkjes te liggen, die elk op het einde van het spel 1 punt waard zijn. Die wolkjes zou je tijdens het spel kunnen spenderen aan extra acties. En hier en daar kan je wolkjes bijverdienen. De dominostenen worden gedekt op tafel goed geschud, en elke speler krijgt er eenzelfde aantal, wat eveneens afhankelijk is van het aantal spelers. Op het spelbord zal de vlinder aangeduid worden als joker. Elke speler zet nu 3 dominostenen recht zodat deze voor de speler zichtbaar is. Het spel kan van start gaan.

Er zijn 4 startposities waar een eerste dominosteen kan geplaatst worden. In je beurt zal je één steen moeten leggen op de groene vakken. Nadien heb je de keuze om een plant van je eigen spelbord op het grote spelbord te plaatsen. Dit mag alleen op een gebied met bruine tegels, en het vakje waar je de plant zet moet grenzen aan de dominosteen die je net gelegd hebt. Bij het plaatsen van een domino tegen een andere domino moet natuurlijk het dier dat erop staat identiek zijn langs één kant, met uitzondering van de joker. Bij de start mag je dus een vlinder tegen eender welk ander dier puzzelen. De joker kan je ten alle tijden aanpassen als je 2 wolkjes betaald.

Plaats je een plant - in je eigen kleur of in neutrale kleur - op een bruin gebied, krijg je hiervoor punten. Je scoort 1 punt voor elke andere plant daar aanwezig is, die even groot of kleiner is dan de plant die je er net zet.


Zodra er rondom een bruin gebied geen dominostenen kunnen gelegd worden, wordt dit gebied als compleet beschouwd. De speler die een gebied kan afmaken, krijgt de fiche die op dat gebied ligt. Achterop deze fiche staan punten voor die speler, en die blijven geheim tot het einde van het spel. Maar eerst wordt er nog gekeken wie de meerderheid had in dat gebied. De winnaar krijgt de hoogste punten op de fiche, de 2e speler krijgt de andere score. In het geval dat er een gelijkstand is tussen 2 of meerdere spelers, doen die spelers helemaal niet mee met de puntenverdeling.

Je begint hier het nut van de neutrale planten te snappen. Zo kan je iemand een stevige loer draaien door een neutrale boom te plaatsen waar jij in de minderheid was, maar waardoor de andere speler nu door de neutrale boom uitgeschakeld is en jij toch de meerderheid hebt. Meer nog: op het einde van het spel krijg je voor elke plant op je eigen spelbord strafpunten, dus je moet ze zeker ergens kwijt geraken.


De wolken die je ter beschikking hebt brengen dan weer leuke bonus acties. Zoals reeds gezegd kan je 2 wolken afgeven om de joker aan te passen. Geef je 3 wolkjes af, mag je nog een extra beurt spelen. Dan is er nog de mogelijkheid om planten - je eigen of neutrale - terug van het spelbord te nemen om nadien te herplanten. Dat kost je zoveel wolkjes als de plant sterk is (van 1 tot 4). Op verschillende plaatsen op het spelbord kan je extra wolkjes verdienen, als je er een plant kunt neerzetten.

Het spel is ten einde als de laatste domino gespeeld is. Punten verlies je door ongebruikte bomen. Bruine gebieden die nog niet afgemaakt zijn worden ook zoals gewoonlijk gescoord, alleen gaat de fiche dan naar niemand. Ongebruikte wolken leveren een punt op en de gewonnen fiches worden hierbij opgeteld om de totaalscore te kennen.

Het artwork en het spelmateriaal ziet er perfect uit, en al dit materiaal zit mooi opgeborgen in stoffen zakken. Het spelbord is enkelzijdig, en had misschien wat meer variatie kunnen bieden mocht dit een dubbelzijdig bord geweest zijn.

Renature speelt erg vlot en is een echt familiespel, maar ook de veelspeler zal hier niet op zijn honger blijven zitten. Op het eerste zicht leek dit een eenvoudig spel, maar halverwege een eerste spel begin je het nut van de neutrale stukken goed in te zien. De regels zijn eenvoudig genoeg om binnen de 10 minuten een spel te starten. Wij waren onmiddellijk fan ! Zeker het proberen waard.


Dit spel is geschonken door Hot Games / Oberonn / Gam'inBiz en is vanaf april te spelen bij Het Geel PionnekeReacties

Populaire posts