Qwixx Longo

In 2013 leerden we het spelletje Qwixx kennen op Spiel. Het was dermate druk aan de tafels waarop dit spelletje lag, dat we geen kans kregen om het te proberen. Een week later werd het spelletje aangeschaft, en daar kregen we geen spijt van. Want ook al is Qwixx een spelletje voor even tussendoor, het werd zeer geliefd in huis. Wellicht wel dankzij het feit dat het voor even tussendoor is. Want zeg nu zelf, 6 dobbelstenen, een scorevel en een pen is alles wat je nodig hebt. Het spel is binnen 10 seconden klaar te leggen en evenzoveel seconden later kun je het spel al zitten te spelen. 

Een jaar later verscheen de uitbreiding Qwixx Gemixxt tijdens Spiel. Toen we de eerste dag in de rij stonden, was het al uitverkocht. Dagelijks werden slechts 100 exemplaren van deze scoreblokjes verkocht. Je raadt het al, de volgende dag stonden we in de rij bij NSV. Het was een lange rij, maar het geluk was aan onze zijde, want we bleken nummer 98 in de rij te zijn. 

Weer een jaar later was daar Qwixx Big Points. De ervaring van het voorgaande jaar niet vergeten, zorgden we ervoor dat onze eerste stop wederom bij deze uitgever was. Maar er was geen rij. Waarschijnlijk had men geleerd van 2014 en meer exemplaren laten drukken.

Weer een jaar later verscheen Qwixx Duel. We spelen vaak met zijn tweeën dus een editie voor twee spelers leek voor ons te zijn gemaakt. Helaas kon deze versie ons niet bekoren. Ook Qwixx Deluxe was niet voor ons weggelegd. In de doos zaten namelijk uitwisbare scorebordjes, maar als fervent Qwixx speler hadden we natuurlijk al geruime tijd de scorevellen gelamineerd. 

In 2020 verscheen Qwixx On Board. Een zelfstandige versie van het bekende spel, met als extra een speelbordje waarop een extra actie uitgevoerd kon worden. Een schot in de roos in onze ogen, en Qwixx wordt niet meer zonder dit bordje gespeeld.

En nu is er dus Qwixx Longo. Wederom een zelfstandige versie van het alom bekende dobbelspel. Als we de doos openen zien we 6 dobbelstenen, een scoreblok, de spelregels en vier potloden. Wat maakt Qwixx Longo dan anders dan het origineel uit 2013? Ten eerste zijn de dobbelstenen achtzijdig in plaats van zeszijdig. Hierdoor zijn de rijen langer, aangezien er meer combinaties van getallen mogelijk zijn. Wat ook nieuw is in dit spel zijn de twee geluksgetallen die op ieder scorevel zijn afgebeeld. 

De spelregels van Qwixx Longo zijn gelijk aan die van het origineel. De beurt van een speler bestaat dus ook hier uit drie stappen.

  1. Dobbel alle dobbelstenen
  2. De speler die aan de beurt is, telt de waarden van beide witte dobbelstenen bij elkaar op, en noemt dit getal hardop. Alle spelers mogen dit getal aankruisen op hun scorevel als zij dat willen.
  3. De speler die aan de beurt is, telt de waarde van één witte dobbelsteen op bij de waarde van één gekleurde dobbelsteen. De actieve speler mag deze waarde op zijn scorevel ook aankruisen.
Spelers die niet aan de beurt zijn, zijn niet verplicht om een kruisje te zetten. De speler die aan de beurt is, moet minimaal 1 kruisje zetten. Of het nu met de waarde van de twee witte dobbelstenen is, of de waarde van 1 witte dobbelsteen in combinatie met 1 gekleurde dobbelsteen. Kan (of wil) de actieve speler geen kruisje zetten, dan moet hij een kruisje zetten bij mislukte worp.
Wellicht de belangrijkste regel van Qwixx en dus ook van Qwixx Longo is dat een kruisje in de rij altijd geplaatst dient te worden rechts van een geplaatst kruisje. 

Als je als speler in een rij minimaal 6 kruisjes hebt geplaatst, dan mag je een rij afsluiten. Dit doe je door een kruis door het slotje te zetten. Als je dat hebt gedaan, dan verwijder je de overeenkomstige kleur dobbelsteen uit het spel. Leuke bijkomstigheid is dat het kruisje door het slotje ook meetelt bij het totale aantal kruisje in de rij en dus extra punten oplevert.

Zoals gezegd, tot zover niets nieuws onder de zon. Behalve dat de rijen langer zijn, waardoor het spel iets langer zal duren en de scores hoger zijn. Wat het spel anders maakt zijn de twee geluksgetallen die onder op het blaadje afgedrukt staan. In totaal zijn er 10 verschillende combinaties getallen, dus de kans is groot dat elke speler andere getallen heeft. 

Hoe deze geluksgetallen werken? Als de som van de twee witte dobbelstenen gelijk is aan de waarde van één van jouw geluksgetallen, dan mag je op het meest linkse vrije veld in de rij waar je de minste kruisjes hebt staan, een kruisje zetten. 

Het spel is afgelopen als er twee rijen zijn afgesloten of een speler zijn 4e kruisje bij mislukte worp. Nu wordt de score opgemaakt. Van elke rij telt de speler het aantal kruisjes en noteert de daarbij behorende punten die onder op het scoreblaadje staan aangegeven. Voor ieder kruisje dat bij mislukte worp staat, worden 5 punten in mindering gebracht. De speler met de meeste punten wint het spel. 

De geluksgetallen zijn een leuke aanvulling op het bekende spelprincipe. Hierdoor is het iets gemakkelijke om meerdere getallen af te kruisen in een rij. Natuurlijk is en blijft het wel een geluksspel in optima forma. Nadeel van Qwixx Longo is wel dat bestaande uitbreidingen niet te combineren zijn met dit spel. Wat ons ook enigszins bevreemd is het feit dat er in een spel dat geschikt is voor 5 spelers, slechts 4 potloodjes zitten. Nu is het natuurlijk geen probleem om zelf een potlood uit de kast te halen, maar toch...

Qwixx Longo is te koop bij Spelmagazijn.be met 10% korting voor leden van Het Geel Pionneke

Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten

Dit door NSV geschonken spel is binnenkort te spelen bij het Geel Pionneke


Reacties

Populaire posts