Free Ride

Tegen het einde van de 19e eeuw kenden de spoorwegen een enorme groei in Europa, waardoor er meer en meer mensen naar de grote steden konden reizen voor toeristische doeleinden. Bij deze Free Ride, of ook wel Freie Fahrt, ben jij één van de personen aan de leiding om spoorlijnen te bouwen, om steden binnen Europa te verbinden, en passagiers naar de verschillende steden te brengen.

Het spelbord toont de map van Europa, waarop 45 steden staan afgebeeld en mogelijke spoorwegverbindingen tussen de steden. De types van spoorwegen kunnen van 3 soorten zijn : sporen die van jouw zijn, sporen die van de tegenspelers zijn, of sporen die van de staat zijn. Bij het reizen langs deze spoorwegen, betaal je niets om je eigen spoorwegen en die van de staat te gebruiken. Gebruik je echter de spoorwegen van de tegenspelers, zal je die betreffende speler waarvan je het spoor gebruikt hebt, een geldstuk moeten betalen. Daarna zal deze spoorweg omgevormd worden tot staatsspoorweg, waardoor alle spelers er gratis kunnen over reizen.

Geld in dit spel is erg beperkt, en leveren je per muntstuk 3 punten op bij het einde van het spel. Wees dus extra aandachtig bij het reizen over spoorwegen van andere spelers.
Bij de start van het spel kiest elke speler een setje van 3 kaarten die uit 3 steden bestaan. Van die 3 kaartjes kies je zelf 1 kaartje om terug in de speldoos te leggen. De andere 2 kaarten vormen je startpunt en je eerste bestemming. Op je startplaats mag je je treintje zetten. Ligt daar toevallig geld, mag je dat nemen. In een spelbeurt mag je 1 van de 3 verschillende acties uitvoeren :

1. Spendeer tot 2 constructie punten om 1 of 2 rails te plaatsen uit je persoonlijke voorraad. Je dient wel te bouwen aan de spoorwegen die jij met je trein kan bereiken. Optioneel kan je 1 geldstuk spenderen om 5 extra spoorwegstukken uit de algemene voorraad te nemen. Je bent verplicht een spoorwegverbinding af te maken voordat je een volgende verbinding begint te bouwen.

2. Rij met je trein van stad naar stad over spoorwegen die volledig zijn, en betaal indien nodig je tegenstanders als je hun lijnen gebruikt hebt. Als je de bestemming bereikt of zelfs nog maar passeert, mag je die kaarten bij je afleggen. Je kan nu een nieuwe reisroute nemen uit de beschikbare setjes die open liggen. Enige voorwaarde is wel dat je trein passeert doorheen je gekozen startplaats. Zodra de stapel met kaarten met steden van stapel 1 op is, krijgen de spelers een 2e wagon, en zal aan de 2e stapel met kaarten gestart worden. Vanaf nu mogen de spelers aan 2 routes tegelijkertijd werken. Zodra aan de 3e stapel met kaarten gestart wordt, mogen de spelers 3 steden ipv 2 steden ver rijden met hun trein.

3. Zodra een speler slechts 1 of geen eigen spoorweg materiaal meer heeft, mag deze gratis 5 nieuwe stukken uit de voorraad nemen.

Zodra aan de 3e stapel met stadskaarten gestart is, hebben de spelers de keuze om te passen. Bij elke pas beurt, mogen ze een geldstuk nemen, terwijl de andere spelers verder spelen. Als alle spelers gepast hebben, is het spel ten einde en zal de puntentelling bepalen wie de winnaar is. Voor elk geldstuk krijg je 3 punten en voor elke unieke stadskaart krijg je 5 punten. Heb je steden dubbel, krijg je 2 punten.


Deze Free Ride is ideaal voor de liefhebbers van spellen zoals Ticket to Ride. Je kan dit als het ware beschouwen als een light versie ervan. Leuk weetje is dat je dit spel als solo mode kunt spelen.

Free Ride is geschonken door 2F spiele en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 50 - 90 minuten


 

Reacties

Populaire posts