Tucano

Als we lezen dat het in Tucano draait om het verzamelen van fruit, moeten we meteen aan Point Salad denken. Al gaat het daarbij om groenten in plaats van fruit. En het moet gezegd worden, Tucano is nog gemakkelijker en sneller uit te leggen dan Point Salad. 

In het kleine doosje vinden we 57 fruitkaarten, 1 jokerkaart en 12 Toekan-kaarten. De Toekan-kaarten worden apart gelegd, en de overige 58 kaarten schud men goed door elkaar. Nadien splitst men de kaarten in twee (ongeveer) gelijke stapels. Als dat is gedaan, dan schud men de 12 Toekan-kaarten door 1 van de 2 stapels kaarten. Vervolgens wordt de andere stapel kaarten op de zojuist geschudde stapel kaarten geplaatst.

Vervolgens draait men de bovenste drie kaarten open en legt die naast elkaar. Op de middelste kaart wordt een vierde kaart opengedraaid. Het spel kan nu beginnen. De speler die aan de beurt is, kiest 1 van de drie openliggende rijen kaarten uit, en neemt al de kaarten uit de rij. De speler legt vervolgens alle kaarten die zijn genomen open voor zich neer. Het is aan te raden om de kaarten netjes te groeperen volgens de soort fruit die erop staat afgebeeld. Indien de actieve speler een rij kaarten kiest, waarin een Toekan-kaart ligt, dan dient de speler deze kaart meteen uit te voeren. Zijn er meerdere Toekan-kaarten in dezelfde rij, dan mag de speler kiezen in welke volgorde de Toekan-kaarten worden uitgevoerd. Als derde en laatste stap, wordt er in elk van de drie rijen een nieuwe kaart opengedraaid. 

De twist in het spel is dat niet alle fruitkaarten hetzelfde scoren. Sommige fruitkaarten leveren zelfs minpunten op! Het is dus voortdurend wikken en wegen welke rij kaarten voor jou het interessantste is om te nemen. Bovendien zijn er ook nog de Toekan-kaarten die roet in het eten kunnen gooien. Indien een speler een Toekan-kaart kiest waar aan de bovenzijde een cadeautje staat afgebeeld, dan moet de actieve speler één van zijn kaarten aan een medespeler geven. Uiteraard is dit een zeer geschikte manier om van kaarten af te komen die negatieve punten opleveren. Als er een masker op een Toekan-kaart staat afgebeeld, dan moet de actieve speler een openliggende kaart bij een  medespeler nemen. Leuk zul je wellicht denken, maar het is mogelijk dat er bij de medespelers enkel kaarten open op tafel liggen die negatieve punten opleveren. De Toekan-kaart waarop een pijl in een cirkel af staat gebeeld, is misschien wel de meest interessante Toekan-kaart. Indien deze gespeeld wordt, dan moet de actieve speler alle openliggende kaarten omdraaien en op 1 gedekte stapel leggen. Met deze actie worden de kaarten beschermd. Enkel kaarten die open liggen kunnen weggegeven of weggehaald worden.

Als er nog slechts 1 rij in het midden van de tafel open ligt, dan is het spel ten einde. Alle punten worden geteld, en de speler met de meeste punten wint het spel. 

Tucano is een leuk, vlot spelletje, dat ons aangenaam wist te verrassen en bovendien overal mee naar Toekan worden genomen.

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 6 jaar
Speelduur: 15 minuten

Dit door Helvetiq geschonken spel is binnenkort te spelen bij het Geel Pionneke



Reacties

Populaire posts