Yozu


Yozu is een al iets ouder spel, meer bepaald van 2019. Toch mocht het niet ontbreken in onze koffer op de terugweg van Essen. En veel plaats was er gelukkig niet voor nodig, aangezien het doosje enkele vierkante centimeters groot is.

Alle kaarten worden stevig geschud om een trekstapel te vormen die in het midden van de tafel komt te liggen. De startspeler neemt 2 kaarten van de trekstapel en zorgt ervoor dat de andere spelers deze niet kunnen zien. De speler links van de startspeler mag nu als eerste raden welke kaart of kaarten de startspeler vast heeft.

Er is keuze uit 4 verschillende dieren : een panda, een tijger, een koi en een libelle. Die komen dan elk ook nog eens in 4 kleuren of in 4 seizoenen : groen (lente), geel (zomer), rood (herfst) en blauw (winter). Van elke kaart zijn er 2 aanwezig in de stapel kaarten.

Gokt een speler bijvoorbeeld op 'gele tijger', en 1 of 2 kaarten die de startspeler vast heeft is een gele tijger, dan wint die speler direct deze kaart. De andere kaart gaat naar de startspeler, en komt open voor de spelers te liggen.

Indien de gok niet juist was, maar er was enkel een kleur of een diersoort juist, dan laat de startspeler 1 van beiden - het dier of de kleur - weten aan de andere spelers. Gokte bijvoorbeeld de speler 'rode vis', en de startspeler zegt 'rood was juist', dan mag de volgende speler een gokje wagen. Deze speler mag enkel het juist gegokte van de vorige speler niet herhalen, m.a.w. de rode kleur mag die speler niet herhalen. Het gokken gaat zo verder, totdat een speler de juiste combinatie heeft gezegd. Die speler wint de kaart en die komt dan open voor de speler te liggen. De actieve speler wint steeds de andere kaart. 


 Bij het winnen van een kaart, kan je ervoor kiezen om de gewonnen kaart te ruilen met een kaart van een andere speler. Dat is vooral nuttig als je weet dat je gewonnen bent zodra je een setje kan verzamelen van 4 verschillende dieren in eenzelfde kleur, of een setje van 4 dezelfde dieren in 4 verschillende kleuren. Yozu heeft erg eenvoudige spelregels en speelt zeer vlot. Op het eerste zicht lijkt het maar wat wild gokken wat de andere speler vast zou kunnen hebben, maar na een paar rondjes merk je dat er toch wel wat geheugencapaciteit voor nodig is, en dat het tactisch goed in mekaar zit.

Dit spel is geschonken door  Don't panic games en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 3-6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts