K3


K3 is één van de gevaarlijkste bergen ter wereld om te beklimmen lezen we in de handleiding van dit spel. En wij maar denken dat K3 een Belgische meidengroep die sinds 1998 Nederlandstalige bubblegum-pop ten gehore brengt. Hoe fout kan een mens zijn. De verwarring is wellicht ontstaan omdat deze berg vandaag de dag bekend is onder de naam Broad Peak. Een berg van maar liefst 8047 meter hoogte. 

Voordat het spel begint, dient men eerst het basiskamp in te richten. Dit bestaat uit 9 gekleurde blokken die men willekeurig uit een zak neemt. Vervolgens krijgt iedere speler, afhankelijk van het aantal leden dat deel neemt aan de expeditie, een bepaald aantal blokken. Ook deze worden willekeurig uit de zak genomen. 

Iedere speler start vervolgens met het bouwen van een piramide met behulp van de blokken die hij tot zijn beschikking heeft. De speler die als eerste zijn piramide gereed heeft, wordt de startspeler. 

De speler die aan de beurt is, neemt een blok dat vrijstaat van zijn persoonlijke piramide en plaatst deze vervolgens op twee andere blokken op de berg. Hierbij dient de speler rekening te houden met het feit dat één van de blokken waarop hij zijn gekozen blok plaatst dezelfde kleur heeft als het blok dat hij plaatst. Als de speler zijn blok op twee blokken van dezelfde kleur plaatst, dan krijgt hij een straf. De andere spelers mogen dan een vrijstaand blok van zijn piramide nemen en deze naast hun persoonlijke piramide plaatsen. Zo hebben zij een blok meer tot hun beschikking om te plaatsen op de K3. Er zijn ook grijze en witte blokken die een speler op een berg kan plaatsen. Een grijs blok fungeert als een soort van joker. Maar ook een grijs blok mag een speler niet zonder straf op twee blokken van een gelijke kleur plaatsen. 

Een wit blok mag ook gespeeld worden. Deze wordt echter niet op de K3 geplaatst, maar verdwijnt in de doos. Hiermee geeft de speler aan dat hij een beurt wil overslaan. Als een speler geen vrijstaand blok meer van zijn piramide op de K3 kan plaatsen, sterft hij tijdens de beklimming. Uiteraard ligt hij dan uit het spel. 

Winnaar van het spel is de speler die als laatste een blok van zijn persoonlijke piramide op de K3 kan plaatsen. 

De regels voorzien ook in een coöperatieve variant. Hierbij beklimmen de spelers gezamenlijk de berg. Het is dus zaak om te kijken naar wat voor kleur blok de andere spelers tot hun beschikking hebben om zo gezamenlijk de top van Broad Peak, oftewel K3 te bereiken. We zijn benieuwd of na het bereiken van de top 'Heyah mama' door de zaal klinkt.

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten

Dit spel is geschonken door Helvetiq
Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts