Décorum


Floodgate Games is bekend van spellen als Fog of Love & Bosk, maar vooral natuurlijk van Sagrada. Dit jaar hebben ze enkele nieuwe spellen gepubliceerd, waarvan Décorum het eerste spel is dat we aan jullie willen voorstellen.

Het thema van Décorum is alles behalve alledaags. Je gaat namelijk samen een huis inrichting volgens jullie persoonlijke wensen en daarbij dien je natuurlijk rekening te houden met de wensen van de medespeler. En de wensen van de medespeler is nu precies hetgeen waar de spreekwoordelijke adder onder het het gras schuilt. Die weet je namelijk niet en je medespeler is ondanks het feit dat je samen onder één dak leeft, niet van plan om de eigen wensen aan de ander mede te delen. 


In de doos zitten enkele stapels enveloppen met daarin verschillende scenario's. In deze scenario's staan de wensen van de spelers vermeld, en men kan tevens zien hoe het huis er uitziet alvorens ze het opnieuw gaan inrichten. 

Een beurt bestaat uit drie stappen:

  1. Voor een actie uit. Mogelijke acties zijn:
    • Voeg een nieuw object toe aan een kamer
    • Verwijder een object uit een kamer
    • Wijzig een kleur of stijl van een object
    • Schilder een muur
    • Passen
  2. Controleren of er aan de persoonlijke wensen wordt voldaan. Als aan je eigen persoonlijke wensen wordt voldaan, deel je dit mee aan je medespeler. 
  3. Commentaar ontvangen van de medespeler. Het commentaar dat de andere speler mag geven op de actie de je zojuist hebt uitgevoerd is beperkt.  Het commentaar dient positief, neutraal of negatief te zijn, maar je mag nooit of te nimmer laten blijken wat je wensen zijn. Een positief commenteer is dus bijvoorbeeld: "Dat vind ik echt geweldig!", terwijl een negatief commentaar is:  "Dat is verschrikkelijk!". En als je iets zegt in de trant van "Ach, het is zoals het is", of "Het maakt me helemaal niets uit." dan zal het voor de medespeler duidelijk zijn dat je neutraal van mening bent. 

Als de spelers hun beurt hebben beëindigd, wordt de rondemarker een stap verder gezet. Tijdens het idee zul je soms al snel het idee van de wensen van de ander krijgen. Maar soms heb je werkelijk geen idee. Gelukkig mogen de spelers elkaar na ronde 15 één van hun wensen aan de medespeler vertellen. Na ronde 20 & ronde 25 mag dit nog een keer. 


Het spel is afgelopen als aan het einde van een ronde aan de persoonlijke wensen van de spelers wordt voldaan of na 30 ronden. De score wordt dan opgemaakt.

Op de doos staat vermeld dat Décorum is bedoeld voor 2 tot 4 spelers, maar uit de spelregels valt duidelijk op te maken dat dit spel voor twee spelers is bedoeld. In de scenario's zit enorm veel variatie die het spel uitdagend houden en zeker uitnodigen tot een nieuw spelletje. Bovendien is het goed om te weten dat er voor alle scenario's een oplossing is. En als je alle scenario's al kent, dan zijn er online nog nieuwe scenario's te vinden. 

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 13 jaar
Speelduur: 30-45

Dit spel is geschonken door Floodgate Games

Décorum is te spelen bij het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts