Avichrom


In dit spel leren we hoeveel kleurenpracht moedernatuur heeft weten te stoppen in de diverse vogelsoorten die er op de wereld leven. Als je het doosje bekijkt, trekt deze kleurenpracht direct de aandacht. Allerlei soorten vogels staan er door elkaar op afgebeeld. Lukt het jou om met behulp van de diverse kleuren veren als eerste de beste vogels naar je toe te laten vliegen. En belangrijker nog, om ze tot het einde van het spel bij je te houden. 

Het spelregelboekje bestaat voor de helft uit regels hoe dit kaartspelletje te spelen en in de andere helft is aandacht besteed aan informatie over de betreffende vogels die meedoen in dit spel. Ik heb bijvoorbeeld nooit geweten dat de koolmees tot 1000 keer per dag zijn jongen voedert en hij tot 17 eieren per nest kan leggen. Zo wordt een simpel kaartspelletje ook nog eens informatief. 

In het spel zitten 50 verenkaarten, met zowel aan de voor- als achterzijde twee gekleurde veren erop. De verenkaarten worden afgeteld, naar gelang het aantal spelers en vervolgens geschud om als gedekte trekstapel in het midden van de tafel neer te leggen. Leg de kaart met het einde van de dag erop onderaan de stapel. Iedere speler trekt twee verenkaarten en neemt deze op hand. Het maakt daarbij niet uit welke zijde zichtbaar is voor je medespelers. Schudt de stapel met de vogelkaarten en verwijder er twee. De overige vogelkaarten komen in een stapel in het midden van de tafel te liggen. Draai drie vogelkaarten open. Wie het mooiste kan fluiten, wordt startspeler. 


Als je aan de beurt bent, voer je drie acties uit. Als eerste kun je ervoor kiezen om een verenkaart uit te spelen. Hiermee maak je een persoonlijke rij. Om een volgende kaart in deze rij uit te mogen spelen, moet één van de kleuren veren overeen komen. Lukt je dit niet, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om een nieuwe rij te starten. Je mag maximaal 6 rijen voor je hebben liggen. Per beurt mag je maximaal twee verenkaarten in dezelfde rij aansluiten. Aan het einde van je beurt trek je tot twee verenkaarten. 
De tweede actie die je kunt doen, is het lokken van een vogel. Tijdens je beurt mag je meerdere vogels lokken. Je kunt alleen de opengedraaide vogels naar je toe lokken. Om een vogel te mogen lokken worden alle rijen verenkaarten van alle spelers bekeken. Je kijkt welke veer een vogel heeft en bekijkt of jij de meeste veren van die kleur in totaal bezit. Bij een gelijke stand is het niet toegestaan de vogel te lokken. Heb jij echter de meeste veren van de juiste kleur, dan sluit je de vogel aan in de rij waar de meeste veren van die kleur liggen. Per rij mag je maar één vogel aansluiten. Is de rij eenmaal afgesloten met een vogel, dan is het niet meer mogelijk om hier nog verenkaarten aan te sluiten. Het is eveneens toegestaan om een vogel van je medespeler te lokken. Als je tenminste aan de voorwaarde voldoet. 
Wanneer een vogel uit het midden gevlogen is, wordt deze rij weer tot drie vogels aangevuld. De gelokte vogels hebben speciale eigenschappen. 


De derde actie waaruit je kunt kiezen is het afleggen van verenkaarten en je hand aanvullen vanuit de trekstapel tot twee verenkaarten. De afgelegde kaarten komen onderop de stapel. 

Het spel eindigt wanneer de kaart met het einde van de dag opengedraaid wordt. De spelers mogen dan nog twee acties tegelijk doorvoeren. Daarna tellen de spelers hun punten. De verenkleur die het meeste in een rij voorkomt, telt mee voor de eindscore. Je scoort 1 punt per veer van het grootste aantal. Heb je hierin een gelijke stand, dan scoor je dubbel. De vogels zelf leveren de punten op die erop afgebeeld staan. De speler die de meeste vogels heeft weten te lokken, krijgt 1 bonuspunt. Bij een gelijke stand in vogels krijgt niemand en bonuspunt. Wie in totaal de meeste punten heeft, wint het spel. 

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 15 minuten 

Dit spel is geschonken door Gaia Games en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.

Reacties

Populaire posts