Caldera Park

Zonder ook maar in een vliegtuig te stappen, waan je je in Noord-Amerika. In één stap loop je in een wildernis en kom je tal van wilde dieren tegen op je pad. Maar dat niet alleen, je komt bergen en geisers tegen en adembenemende uitzichten wachten op je. De uitgestrekte bossen vormen de natuurlijke habitat van inheemse diersoorten. Deze zijn niet graag alleen in de wildernis, maar blijven liever in een eigen kudde om zo beter opgewassen te zijn tegen de gevaren die op de loer liggen. Maar alleen met het vormen van een familie, ben je er nog niet. Een dier is natuurlijk niets zonder dat hij de beschikking heeft over een drinkplaats. En ook het slechte weer kan soms een groot gevaar betekenen. 
Om te beginnen wordt het gezamenlijke speelbord aan een zijde van de tafel gelegd. Op de daarvoor aangeven velden worden de zeven verschillende diersoorten gesorteerd. Iedere speler neemt vervolgens een eigen doosje met daarin fiches van zijn eigen kleur en een eigen speelbord, waarop hij zijn fiches zo goed mogelijk probeert te plaatsen gedurende het spel. De kenmerkende doosjes, die samen een tafereel maken als ze opgeborgen worden in de doos, zagen we ook bij Savannah Park. Iedere speler neemt willekeurig vijf weerfiches en plaats deze aan de onderzijde van zijn eigen speelbord. Aan de bovenzijde van het speelbord plaatst hij zeven willekeurige dierenfiches uit zijn persoonlijke voorraad. 


Als eerste nemen de spelers één van de weertypes en plaatsen dit op een wit weerveld. Vervolgens kiest  de startspeleer een terreintype van het gezamenlijke bord uit waar hij graag een dier wil laten leven. Vervolgens kiest hij één van de dieren uit en match deze met het gekozen terreintype. Alle spelers nemen het juiste dier uit zijn eigen voorraad en plaatsen deze op zijn eigen speelbord op het uitgekozen terreintype. Beschikt de speler niet over het juiste dier, dan mag hij een willekeurig ander dier hiervoor in de plaats nemen. Telkenmale na het plaatsten worden de dieren aangevuld met fiches uit je voorraad. 
Hou bij het plaatsten van het dier hierbij nadrukkelijk het gekozen weerfiche in de gaten. De aangrenzende dieren hebben namelijk restricties om punten te kunnen scoren op het einde van het spel. 
Als iedereen zijn dier geplaatst heeft, is de volgende speler aan de beurt. Deze kiest een overgebleven dier en een overgebleven terreintype. Dit gaat om beurten verder, tot alle dieren een bestemming hebben gevonden. 

Vervolgens begint alles weer van voren af aan. De spelers plaatsen een weerfiche met de wijzers van de klok mee op zijn speelbord en er wordt weer gekozen tussen dieren en terreintypes. 
Je zult merken dat naarmate je speelveld voller raakt, het steeds lastiger is om je dieren gunstig te kunnen plaatsen. En het is helaas niet toegestaan om een eerder geplaatst dier te verplaatsen. Soms wil je een dier niet plaatsen op het terreintype dat gekozen wordt, maar je hebt vaak geen keuze meer. Bovendien moet je niet alleen oog hebben voor de effecten van de weerfiches, maar je wilt natuurlijk ook een zo groot mogelijke familie maken die op het einde van het spel punten oplevert. 
Wanneer je speelveld volledig bebouwd is, eindigt het spel en is het tijd om de eindscore te bepalen. Alleen de grootste familie van iedere diersoort levert punten op. En het kan zijn dat er ook nog dieren verwijderd moeten worden omdat zij last hebben van het weerfiches in zijn omgeving. 
Degene met de meeste punten wint Caldera Park. 


Met name het gebruik van de weerfiches maakt dat Caldera Park meer strategisch is dan zijn broer, Savannah Park. Voor de veelspeler zit er net wat meer diepgang in dan in zijn voorganger. De layout en de kwaliteit van het spelmateriaal is bij beiden spellen prima. Ze kunnen ook prima naast elkaar in de kast staan, maar ikzelf zou de voorkeur geven aan de jongste telg, Caldera Park.  

Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 35 minuten

Caldera park is geschonken door Pegasus Spiele

Dit spel is te spelen bij Het Geel Pionneke

Caldera Park is voor leden van het Geel Pionneke met 10% korting te koop bij www.lotana.be

Reacties

Populaire posts