Sagrada: the great facades - glory (uitbreiding)De kleurrijke doos van Sagrada komt alle spelliefhebbers bekend voor. Dit spel met de massa gekleurde dobbelstenen werd een instant klassieker, waarin de spelers proberen zoveel mogelijk punten te scoren door een correct glas-in-lood-raam te maken. Hiervoor kiezen ze dobbelstenen uit een dobbelworp, en proberen deze volgens de plaatsingsregels in het glasrooster in te passen. Dobbelstenen van eenzelfde kleur of waarde mogen niet aan elkaar grenzen. Al zijn er natuurlijk de speciale gereedschapskaarten om deze regels te omzeilen.


Punten worden gescoord door het behalen van je persoonlijke, geheime (elke speler krijgt een gedekte kaart met zijn 'kleur') en opengelegde doelen (bijvoorbeeld: een rij dobbelstenen plaatsen waarvan elke steen een andere kleur heeft). Sagrada Glory, de derde en laatste uitbreiding in de 'Great Facade' reeks telt een aantal speciale doelenkaarten die de competitie en rivaliteit nog vergroten. En, niet te vergeten, nieuwe dobbelstenen: de grijze 'strijd'dobbelstenen. Deze belanden bij in de stenenpoel, en hebben uiteraard eigen plaatsingsrestricties. 


Deze restricties zijn weergegeven op de 'strijdobbelstenenborden'. Dat de grijze dobbelstenen een cruciale rol spelen blijkt ook uit de 'strijd' gereedschapskaarten en -objectiefkaarten. Door deze uit te spelen kan je bijvoorbeeld gekleurde stenen door grijze vervangen, of punten scoren per paar grijze dobbelstenen. Maar de strijd is nog niet gestreden na het inzetten van de grijze nieuwkomers: Sagrada Glory bevat die extra categorieën aan kaarten die het spel nog spannender maken.

De pioneerobjectiefkaarten belonen de snelste speler die doorheen het spel het erop afgebeelde doel bereikt. De rivaliteitsobjectiefkaarten bekijken hoe goed je dat doel bereikte ten opzichte van de andere spelers. Zo levert het doel 'plaats de meeste dobbelstenen met waarde 1, 2 of 3' bijvoorbeeld twaalf punten op voor degene met de meeste juiste stenen, acht punten voor de tweede 'beste' speler voor dat doel, en vijf punten voor de derde beste speler. 


De 'floreerkaarten' daarentegen, zijn individuele doelen (vergelijkbaar met de 'kleurendoelen' in het basisspel). Hiervoor dienen de spelers in hun venster bepaalde kleurpatronen te creëren. Elke speler ontvangt aan het begin van het spel twee floreerkaarten, legt er eentje van af en probeert de andere tot een goed einde te brengen. Want, daar zit het addertje onder het gras: een niet behaald floreerdoel levert minpunten op !

Een klein doosje met veel mogelijkheden dus, die het topspel Sagrada nog extra pimpen. En de mate waarin, bepalen de spelers zelf, want of je nu één, twee of alle drie de extra categorieën aan kaarten toevoegt, die keuze is volledig aan jullie !
 
Dit spel werd geschonken door Floodgate games en kan vanaf december gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 - 45 minuten


Reacties

Populaire posts