The Guild of merchants explorers


Een ouderwets potje schatzoeken met een authentieke kaart op zak. Dat is waar het in de basis om draait bij deze telg van AEG. Grijp de schatten waar je langskomt en bouw tussendoor nog aan de meeste machtige steden. 

In dit spel spelen de spelers gelijktijdig. Bij de start van de ronde draaien de spelers een kaart open, waarop een terreintype aangegeven wordt. Afhankelijk van het afgebeelde patroon, verdelen de spelers blokjes op zijn of haar eigen spelersbord. Vervolgens wordt de volgende kaart opengedraaid. Iedere ronde krijg je een escape mogelijkheid, waarbij je bijvoorbeeld het afgebeelde terreintype mag negeren. Als je erin geslaagd bent om een volledige regio met blokjes te vullen, dan mag je daar een stad bouwen. Als je een blokje op een schatkist weet te plaatsen, mag je de schatkist openen en de afgebeelde overwinningspunten binnen harken. Er zijn tevens punten te behalen als je een ruïne bezoekt, een toren bouwt of twee steden met elkaar weet te verbinden. 
Het uiteindelijke doel van het spel is om de meeste munten te verzamelen. Na vier rondes eindigt het spel en tellen de spelers alle munten bij elkaar op. Degene met het meeste geld wint het spel. 
Het spel heeft een prima herspeelbaarheid. Er is genoeg variatie aangebracht in de verschillende borden met daarop de diverse steden waaruit de spelers kunnen kiezen. Bovendien zijn er een groot aantal onderzoekskaarten meegeleverd, waardoor ieder spel anders zal worden. 

Het maakt voor de spelbeleving niets uit of je het spel solo speelt of met vier spelers. De spelers spelen namelijk allemaal tegelijk en er is nauwelijks interactie tussen de spelers, omdat iedereen op zijn eigen bordje bezig is. Sommigen onder ons zullen dit juist een minpunt vinden, terwijl anderen het prima van opzet vinden omdat er op deze manier geen vertraging in het spel komt door te moeten wachten totdat je weer aan de beurt bent. 

Het eerste dat opvalt als je naar de doos kijkt, is dat het nogal eentonig van kleur is. Het is niet direct een blikvanger, die direct uit het schap genomen zal worden. Ook de inhoud van de doos typeert zich door grijs tinten. Je moet er even doorheen kijken, wil je dit spel een echte kans geven.  En ik begrijp ook wel waarom hiervoor gekozen is. Op deze manier heeft het spel een klassieke uitstraling dat past bij het thema van het spel, de oude steden. Maar ik zou zeggen, probeer het eens. Je zult nog verrast worden. 

Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: Vanaf 14 jaar
Speelduur: 45 minuten


Dit spel is geschonken door AEG

Dit spel is te spelen bij Het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts